
Davant el sincrotró Alba, ERC ha presentat les seves les propostes en l’àmbit de ciència i tecnologia i de la garantia de drets. “L’esquerra catalana és el millor instrument davant la dreta espanyola. Tota aquella gent que cregui que és necessari que tinguem força perquè la dreta espanyola no pugui avançar, som el seu vot útil i decisiu”, defensava l’actual secretari general adjunt d’Estratègia, Comunicació i Coordinació Institucional d’ERC, Juli Fernàndez. El també diputat al Parlament de Catalunya deixava molt clar quin és el compromís dels republicans: “Som aquells que sempre estirem el PSOE per establir eines pel benestar de la gent i som aquells que sempre defensem que hi hagi condicions perquè es pugui exercir el dret a l’autodeterminació, que és el que vol el 80% de la gent del nostre país”.
Per la seva banda, la candidata a la llista per Barcelona d’ERC, Judith Juanhuix assegurava que “les ciències experimentals són ara una activitat humana que ha de tenir una incidència en tota la societat”. En aquesta línia, la doctora en física i investigadora al Sincrotró ALBA, apuntava que “una xarxa potent científica és imprescindible per a un país avançat” i perquè “els canvis repercuteixin en la vida diària de les persones”. Per a Juanhuix, parcs com el de l’Alba són fonamentals per teixir xarxa: “Necessitem excel·lència per aconseguir els recursos que la ciència necessita i això es fa treballant amb tots els agents”. En aquest sentit, recordava que ERC proposa un teixit complet que arribi a tota la societat i que sigui divers. “Si la ciència és una activitat humana ha de ser representativa de tota la societat”, afirmava.
Els tres pals de paller d’ERC sempre han estat els drets democràtics, la justícia social i aconseguir ser una república independent, remarcava el catedràtic del Departament de Dret Penal a la Universitat de Barcelona (UB) i cap de llista d’ERC per Barcelona al Senat, Joan Queralt. “Hem d’aconseguir la plena amnístia, els indults han estat només un pròleg. El procés és un dels molts plets que tenim pendents”, assegurava Queralt. “No demanem perdó, diem que estem sent condemnats per fets que no són delicte, perquè votar pacíficament no pot ser delicte”, assegurava al cap de llista republicà al Senat. A més de l’amnístia, apuntava Queralt, l’altre gran objectiu és aconseguir l’autodeterminació. “I ho podem fer perquè no som sucursalistes de Madrid i perquè tenim independència financera”, afegia.