
El nou president de l’Entitat Municipal Descentralitzada de Bellaterra, Josep Maria Riba, és investit en les darreres eleccions municipals amb un màxim històric de vots i presenta el seu programa electoral com un motor de canvi pels bellaterrencs. La legislatura s’inicia amb un èxit rotund amb la celebració de la festa major de Bellaterra i amb una llarga llista d’objectius pel davant.
Com et sents després d’assolir el màxim històric de vots recollits per a la presidència?
Et sents molt agraït i content que tanta gent confiï en tu i, alhora, la sensació de responsabilitat per no decebre a aquesta gent. Per tat, cal posar-t’hi per feina i mirar d’aconseguir el màxim per Bellaterra. Amb més motiu encara per la gran quantitat de gent que creu que ho pots fer.
Assenyales que un dels grans reptes per Bellaterra implica obtenir una major cohesió social. Quins punts consideres clau per acostar el veïnat?
Hem començat a aplicar-ho amb la celebració de la festa major, iniciada el dijous 14 de setembre, fent que els veïns s’hi sentin implicats. La clau és comunicar-se, parlar i intentar portar les seves propostes a la pràctica. Però no s’acaba aquí, al llarg de l’any també hem d’anar fent més coses. Atenent les demandes dels més joves, que especialment s’ha sentit poc interpel•lats en els darrers anys, i també de la gent gran, que n’hi ha molta a Bellaterra. Una actitud oberta i participativa és el que ens ha d’ajudar a tenir més cohesió social.
Per què és important treballar junts?
Hi ha temes com l’escalfament global que ens hi hem de posar tots. A Bellaterra hi ha cases que són antigues i grans devoradores energètiques. Doncs, cal aconseguir una transformació energètica: cada vegada més cotxes haurien de ser elèctrics, deixar d’utilitzar el gasoil per a calefaccions… Ja hem rebut prou avisos per part de les Nacions Unides i nosaltres no anem prou de pressa, estem cada vegada davant de més perill. Aleshores, la cohesió social no és una paraula bonica, és una necessitat actual molt importat. Ens enfrontem a uns reptes que requereixen més cooperació.
Consideres que la població està prou informada per conèixer la importància d’aquest tema?
Això és un problema a escala mundial. Tothom sap que hi ha un canvi climàtic, ja poca gent s’atreveix a negar-lo, entre altres coses perquè ho noten i ho veuen en primera persona. La dificultat de treballar en aquesta línia està que suposa un canvi d’hàbits, i el que costa molt és actuar. Si el canvi no et comporta un estalvi de diners, molta gent pensa “ja ho arreglaran els nostres fills”. Cal explicar, motivar i facilitar el procés. Amb l’energia fotovoltaica, per exemple, s’ha aconseguit. Per altra banda, l’aïllament de les cases és més complicat d’impulsar per la despesa inicial que suposa. Cal explicar que això té avantatges i subvencions. És una qüestió didàctica i pràctica.
Com a president, poses de relleu el distanciament entre l’EMD de Bellaterra i l’Ajuntament de Cerdanyola. Per què és essencial comptar amb el suport de Cerdanyola?
Nosaltres som una EMD, una Entitat Municipal Descentralitzada, amb poques competències. No en tenim ni les mínimes exigides i això fa que depenguem molt de l’Ajuntament de Cerdanyola. És fonamental que hi hagi una bona entesa entre l’ajuntament i nosaltres per tal d’establir més accions, més inversions i un bon diàleg. Ara estem en molt bona predisposició, tant com per l’actual ajuntament com pels nous que hi hem entrat. Bellaterra voldria ser un municipi propi, però donat que la Generalitat no ens ho permet, el que hem de fer és entendre’ns.
Per què heu tingut sempre menys competències que altres EMDs?
Perquè Bellaterra va néixer d’una manera una mica especial, fa uns 12 anys, i després de demanar la independència a la Generalitat i aquesta ho negués, va proposar millorar el conveni. Es va donar una crisi traduïda en una distància amb Cerdanyola que es va accentuar, i això ha impedit que es renovi aquest conveni, que encara és l’original. És una signatura pendent que per certs motius molt vinculats a aquest distanciament no s’han fet, i que ara estic convençut que aconseguirem millorar.
Apostes per assumir més competències des de l’Ajuntament de Cerdanyola, com escombraries, seguretat i il•luminació, entre d’altres. Quins aspectes cal canviar?
La neteja és un tema molt delicat. El fet que l’empresa de neteja estigui contractada per l’ajuntament de Cerdanyola suposa que l’única manera de posar-nos-hi en contacte sigui a través de Cerdanyola, i això dificulta tot el procés. A més, aquesta és una de les competències bàsiques que la Generalitat marca que hauria de tenir qualsevol EDM. Pel que fa a l’enllumenat, passa el mateix, tenim l’empresa de reparacions molt lluny. I el tema de la seguretat és més complicat, perquè ja n’hi ha dèficit a Cerdanyola.
Un dels punts destacats del vostre programa polític fa referència a la pacificació del trànsit de la BV-1414, Pi i Soler i el Camí Antic. De quina manera es treballarà per aquest objectiu?
La BV-1414 és una carretera de la diputació. Tenim previst que aquesta carretera passi a ser carrer i li donin la propietat a l’ajuntament, i com el carrer es troba a Bellaterra i és un espai públic, passaria a ser competència nostra. Pel que fa a Pi i Soler i el Camí Antic, volem implantar mesures que facin anar als vehicles més a poc a poc. També està el Google Maps, que mentre indiqui als conductors que venen per la C-58 que per arribar abans al seu destí poden passar per les carreteres de Bellaterra, aquestes sempre quedaran més embossades.
Expresseu la voluntat de poder ser una ciutat jardí, però la majoria dels veïns considera que el poble està deixat. Quin és el principal problema del poble?
La percepció és que els carrers, en general, no estan prou nets. No només rebem queixes dels grans bassals que es formen quan plou, per exemple, sinó que hi ha molts llocs pels quals ningú passa a recollir les bosses i llaunes que queden enganxades a les plantes i arbres. A més, fa moltíssims anys que no es fan voreres noves, i estan en tan males condicions que no hi pots passejar, has d’anar pel carrer. Si vas amb una criatura amb un cotxet, no pots passejar per Bellaterra.
Què engloba el concepte de ciutat jardí?
Nosaltres ens quedem molt lluny del concepte de ciutat jardí amb què va néixer Bellaterra. Un concepte noucentista dels anys 30 que venia de França, i Bellaterra es va idear perquè fos així. Engloba una urbanització pensada i dissenyada per tenir cases amb jardí i no per fer blocs de pisos. Segons aquest estil, en uns inicis, havia de ser un lloc atractiu i d’estiueig, però a la llarga s’ha convertit en un poble molt dormitori.
Pel que fa a termes sanitaris, continuareu lluitant per aconseguir un CAP al poble. S’ha iniciat les negociacions amb el CatSalut?
Disposar d’un CAP seria un somni. Ara ens estem conformant amb un consultori on, alguns dies a la setmana, ve un metge per a poder atendre especialment a la gent gran, que se’ls hi fa difícil desplaçar-se fins a Serraperera. A més, hi ha poc transport públic fins allà, és molt esporàdic. Amb el CatSalut fa anys que s’hi parla, de moment ens cedeixen alguns dels metges de Cerdanyola, però el problema és que allà tampoc en tenen prou, llavors no ens poden cedir cap… Ara ens conformem amb el mínim, aspirar a un CAP seria massa.
Proposareu un servei de minibús elèctric per facilitar accés al centre i les àrees de serveis. Amb quines dificultats funcionen els autobusos ja disponibles del poble per a aquesta tasca?
El servei de bus que tenim no és urbà, sinó que passen un parell o tres al dia de Cerdanyola. El que hem vist que funciona a altres poblacions, com ara Sant Cugat, és un bus a demanda. Es tracta d’un sistema elèctric, d’emissions zero, que pot acostar a la gent més allunyada del centre perquè no hagi de fer ús del transport privat. Funciona amb uns algoritmes que permeten que, en el moment en què la gent demana el servei, immediatament s’indica al conductor la ruta que ha de fer.
Per millorar el manteniment de l’espai públic, especifiqueu que cal estudiar la manera d’evitar els “botellots”. Quines mesures cal prendre-hi?
Si sabéssim la solució… [riu] És difícil. Òbviament, a les zones on agrada més fer botellots, intentar posar complicacions per accedir-hi i aparcar. Especialment al Turó de Sant Pau, on hi ha molt bones vistes perquè és una zona des d’on es veu gran part del Vallès. També que hi hagi més seguiment per part de la policia local, que ara n’hi ha molt poc.
I proposar d’obrir un establiment per prendre alguna cosa en aquella zona, i així substituir aquests botellots i d’una manera més segura, que no molesti a ningú?
Ja, però sempre els hi sortirà més cara la copa que quan comparteixen ampolla entre molts… aquest és el problema, a part del que suposa estar a l’aire lliure. Però és cert que el bar del centre cívic ara mateix no funciona, i això potser ajudaria a convidar els joves a anar-hi allà en lloc de fer el botellot.
Per concloure, com preveus la nova legislatura per als bellaterrencs? Els observes implicats en la feina a fer pel poble?
Els veig ilusionats amb el canvi i confiats amb què podem aconseguir coses noves, però sobretot ens donen molt de suport. A Bellaterra hi ha molta gent que entén de moltes disciplines, com ara temes urbanístics, de cultura, mobilitat, ecologia… que si veuen que poden ajudar, hi col•laboren de bon gust i t’aconsellen. I això suma molt. – Andrea Martínez