Jordi Borràs: “Cal ser intolerant amb els intolerants”

WhatsApp Image 2023-01-13 at 11.16.08

El fotoperiodista Jordi Borràs té clara la recepta per combatre l’extrema dreta: “Les idees que se sustenten en el qüestionament dels drets humans no respectables. Cal ser intolerant amb els intolerants”. Així ho afirmava en la presentació del llibre ‘Tots els colors del negre’ (Ara llibres) al MAC, on va estar acompanyat per la diputada al Parlament de Catalunya, Dolors Sabater, i el candidat de Guanyem a les eleccions municipals de Cerdanyola, Ivan González.

Borràs ha documentat l’augment de l’extrema dreta a Catalunya durant els darrers anys. La persecució de la ultradreta i les seves amenaces impunes l’han empès a ampliar el focus amb diversos viatges per Europa per contextualitzar i denunciar com el populisme xenòfob acumula poder tant a casa nostra com arreu del continent. Per a ell, l’extrema dreta espanyola s’assembla més a les extremes dretes polonesa o hongaresa, perquè les tres comparteixen un substrat nacionalcatòlic evident i un anticomunisme fervent. “Quan l’extrema dreta detecta malestar social, actua. Proposa solucions molt simples a problemes molt complexos. Són com voltors que esperen el malestar de la societat que sorgeix de crisis econòmiques o conflictes socials”, assegurava el fotoperiodista, que apuntava que el millor antídot contra l’extrema dreta és atacar els problemes de base”. Per a ell, és “un error de l’antifeixisme pensar que el rival és ruc perquè l’extrema dreta segur que ha llegit i viatjat molt per aconseguir el què han aconseguit”. En aquest sentit, González destacava que el feixisme “té la capacitat d’agregar discursos excloents” i reconeixia que “hi ha moltes coses de com derrotar l’extrema dreta que no les sabem”.

Si l’autor apuntava que és un llibre que te molta feina al darrere i que té la voluntat que “un tema tan complex arribi a qualsevol persona”, Sabater afirmava que es tracta d’un llibre “còmode de llegir, però alhora terrorífic”. La que va ser alcaldessa de Badalona entre 2015 i 2018, posava en valor la necessitat que els “municipis siguin trinxera contra l’extrema dreta” i alertar del perill de banalitzar Albiol: “No es pot atenuar el que representa l’Albiol, donar-li poder a un personatge que es mou en espais d’extrema dreta és molt perillós”.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?