Joc de paraules

1e6006496cec394e7da669516f53f970

El Club de Scrabble de Cerdanyola està presidit pel cerdanyolenc d’origen romanès, Octavian Mocanu, actual campió del món del joc en català

El tretzè campionat de scrabble de Cerdanyola se celebrava dissabte a l’Espai Infantil. Un equipament, que fora del seu dia a dia habitual, respirava silenci i concentració. Allà ens trobem amb Otavian Mocanu, actual president del Club Scrabble Cerdanyola. Ell és d’origen romanès, però viu a Cerdanyola des de fa 20 anys i és president de la Federació Internacional d’Scrabble en català. Una disciplina de la qual es proclamava campió del món al 2013. “L’Scrabble em va ajudar a endinsar-me en la llengua”, assegura.

Com va sorgir la teva sensibilitat cap a l’Scrabble?
Quan era petit em vaig enganxar als encreuats, més o menys quan tenia 16 anys, amb una revista romanesa on hi figuraven jocs de paraules diversos. L’Scrabble s’acabava d’introduir en aquella revista i em va començar a agradar perquè era una barreja de lletres i números i m’agradava fer càlculs. Per això estudiaves informàtica, clar. Sí, sempre m’ha agradat i per això em vaig treure la carrera a Romania abans de venir aquí a cursar el Màster.

I per què el vas fer aquí el Màster?
Perquè a mi m’agradava molt l’electrònica dins del món de la informàtica, però a Romania encara no estàvem gaire desenvolupats en maquinària. Allà m’ensenyaven la part teòrica i no tant la pràctica; i la informàtica només teòrica no serveix de gran cosa.

Com vas començar a jugar a l’scrabble a Catalunya?
Home, primer per poder jugar vaig haver d’aprendre mínimament la llengua. Un dia vaig conèixer un enginyer amb el qual vaig crear un joc de partides d’scrabble en línia i a partir d’aquí vaig començar a jugar en català. Això em va ajudar a aprendre encara més la llengua. Em va ajudar a endinsar-me en la llengua, a conèixer paraules més específiques i no tant habituals. Podem dir que l’scrabble ha sigut una bona ajuda de més per a la teva integració. Sí, clarament.

Actualment ets el president de la Federació Catalana d’Scrabble. Quines accions fas exactament?
Faig una mica de tot. De fet, tots els que hi col·laborem fem de tot, ja que la federació és de caràcter assembleari. Enviem correus per organitzar competicions i tornejos, fem trucades… Quin tipus de tornejos? Fem tornejos per adults, amb gent que en sap, amb rànquings. També fem tornejos oberts, sense rànquings, amb un caràcter no tant competitiu; i, per últim, organitzem esdeveniments per a gent que no en sap, perquè n’aprenguin.

Organitzeu un “Scrabble escolar”. En què consisteix?
Proposem un ensenyament del català a partir d’una classe de llengua amb partides de scrabble, amb les quals s’aprenen les paraules. També fem una modalitat extraescolar. Moltes escoles ens ho demanen. Igual que fan escacs, algunes volen implantar l’scrabble i ens han demanat que els ajudem a organitzar aquestes activitats.

Activitats que tenen una finalitat pedagògica, oi? 
Sí, bàsicament pedagògica. L’objectiu és ensenyar d’una manera en què els nens s’ho passin millor, això és el que nosaltres volem.

T’has plantejat tornar al teu país algun dia?
Estic molt lligat aquí i la veritat és que no he pensat tornar. De fet estic en contacte amb la Federació Romanesa de Scrabble. En algun viatge que he fet durant les vacances he participat en algun campionat i ara estic col·laborant en el diccionari de scrabble en romanès amb dos companys més, un dels quals anava a la meva escola quan era petit. – Redacció

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?