Ismael Smith, vist a través de vinyetes

smith

El Museu d’Art de Cerdanyola ha inaugurat, aprofitant el 28J, una exposició del còmic de Sebas Martín sobre la vida de l’escultor homosexual Ismael Smith. Aquest projecte neix de la col·laboració entre Martín i el director del MAC Txema Romero, per reviure un dels referents del col·lectiu que el franquisme va esborrar del mapa. La regidora de Feminisme i LGTBIQ+, Glòria Urbano, troba necessaris aquests projectes: “Ens permeten visibilitzar, reivindicar, lluitar i treballar per la llibertat i pels drets del col·lectiu”.

Ismael Smith va ser un de les icones del dandisme a la Barcelona de principis del segle XX per la seva peculiar manera de representar persones: dones empoderades, homes femenins i viceversa, etc. Un art no acceptat en l’època que el va condemnar a acabar en un psiquiàtric també per ser homosexual. Sebas Martín va sentir una connexió instantània amb Smith, fet que el va inspirar: “Poder reflectir en un còmic la vida d’una persona que ha portat la seva llibertat personal fins a les últimes conseqüències”.

L’exposició contrasta els dibuixos originals de Martín amb la tira gràfica del còmic i els dibuixos de la portada. El recorregut comença als anys 60 amb el flashback del germà de l’artista quan va trobar tot el material de Smith a Nova York. “En aquesta passejada es demostra que era un excel·lent escultor, un exquisit dibuixant, però la seva obra com a bon dandi era ell mateix”, assegura Txema Romero, que també recorda que “la intenció del museu és que el públic conegui a Ismael Smith a partir del llenguatge del còmic, més amè”. La sala estarà oberta al públic fins a l’agost, i el còmic de Sebas Martín es pot agafar a la regidoria de Feminisme i LGTBIQ+.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?