Isidre Grau: “Si dic que és una novel·la diferent en part és per aquesta desubicació”

96f744a2f94032ff40920f1c342079ac_L

El coronavirus obligava Isidre Grau a canviar d’estació. Mateix escenari, mateixa hora i mateixos companys de viatges -l’escriptor Joan Todó i la veu d’Helena Edo-, però ‘Un dissabte de primavera’ (trípode’) s’ha acabat presentant un dissabte d’estiu amb els assistents amb mascaretes. Al pati del The1916 Irish Pub Grau definia la seva última novel·la com un ‘divertimento’ maliciós entre sis personatges que reviuen l’etern debat entre l’amor i el sexe, mentre comparteixen un dia esplèndid en una torre de la costa”.

Què es trobaran els lectors?

La novel·la narra un dissabte de primavera on hi ha una trobada durant unes quinze hores d’aquest dissabte. Són sis personatges, que formen tres parelles, que es troben amb un pretext i la particularitat que qui explica la història és l’Amanda, una senyora que va morir fa cinc anys i que encara vigila què passa amb els seus. “La novel·la és més la història de l’Amanda que no la història dels seus”, apuntava Toó, mentre que Grau remarcava que per a ell l’obra és “un trànsit en una manera de veure les coses omnipresent de l’Amanda  a una altra que no desvetllarem”. En aquest sentit, l’escriptor cerdanyolenc explicava que ha escrit la novel·la “per explicar tot el sidral del mig d’aquest trànsit”. Quan va concebre la novel·la “volia que fos tot de diàleg”, però l’esperit de l’Amanda va aparèixer al cap de l’escriptor. “I Llavors vaig decidir que seria ella qui explicaria la història”.

Per a Todó, la nova novel·la de Grau és una mena de vodevil o de comèdia de Woody Allen. “I crec que la casa també és important”, destacava Todó. “És cert que a les meves novel·les sempre hi ha una casa i un lloc on se situen les cases, però en aquest cas l’ubicació geogràfica és inventada i no he volgut vincular-me a personatges concrets. Si dic que és una novel·la diferent en part és per aquesta desubicació”.

“M’interessen les relacions personals”

A ‘Un dissabte de primavera’ el desig és un dels temes cabdals, però no només el sexual: “També parlo del desig de possesivitat que hi ha entre les persones. Segurament m’interessen les relacions personals”. I un altre dels temes de la novel·la segons Todó és el plantejament “d’estar amb una mateixa parella tota la vida”. Una afirmació que despertava el somriure de l’autor. “Al text la monogàmia té els seus matisos”, apuntava.

El confinament ha estat productiu per a l’escriptor

Quan Grau escrivia la seva última obra pensava en una pel·lícula o en una obra de teatre, confessava. “Últimament sembla que m’agrada escriure coses més curtes”, explicava abans d’anunciar que durant el confinament n’ha escrit més. “Però d’això ja en parlarem”, avançava l’autor. Haurem d’esperar a la propera història.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?