
Les millores en fonts, en l’skatepark i en les places i parcs públics són els àmbits en els quals els infants i adolescents han decidit invertir els 200.000 euros que l’Ajuntament ha posat a la seva disposició
Les millores en fonts, en l’skatepark i en les places i parcs públics són els àmbits en els quals els infants i adolescents de la ciutat han decidit invertir els 200.000 euros que el consistori ha posat a la seva disposició. L’Ajuntament ha impulsat així un procés de participació innovador i pioner a la ciutat per decidir quines actuacions ha de fer en matèria d’inversions adreçades a béns. I els infants no han desaprofitat l’oportunitat. “Ha estat un procés que hem viscut amb moltes ganes i il·lusió perquè hem pogut decidir com normalment fan els adults”, coincidien moltes de les membres del Consell d’Infants i Adolescents de Cerdanyola (CIAC).
El procés de pressupostos participatius, on han participat més de 1.800 infants i adolescents de 5è i 6è i/o 1r i 2n d’ESO de 15 centres educatius de Cerdanyola, es tancava amb un acte a Ca n’Ortadó on els protagonistes han explicat la seva experiència. “Quan ens van explicar la iniciativa, vam començar a dir coses sense meditar-les: una muntanya russa, un parc aquàtic… Però després ens vam organitzar i treballar plegats i vam pensar moltes coses, no només per a nosaltres, sinó per a tota la ciutat”, explicava Berta Llobet, consellera del CIAC de l’escola Turó de Guiera.
FONTS ACCESSIBLES, PRÀCTIQUES I SOSTENIBLES
Els infants i adolescents de la ciutat han decidit que hi hagi més fonts a la ciutats i arreglar les que ja estan instal·lades, segons anunciava Rayan Laarabi, consellera del CIAC de l’escola Fontetes. Els punts que cal millorar són Canaletes, Fontetes, tots els parcs on toqui el sol, Parc Xarau, carrer Sant Ramon, plaça de l’Estatut, Col·legi Montserrat, Avinguda Guiera, Institut Jaume Mimó, barri de Monflorit, plaça de l’Església, plaça de l’Elefant, carrer Tort i els ambulatoris. “Volem fonts accessibles a tothom, més pràctiques i més sostenibles”, explicava la jove. Els infants i adolescents també proposen repensar la bassa del Parc Cordelles i reconvertir-la en una font lúdica per refrescar-se a l’estiu.
MILLORES ALS PARCS
La necessitat de millorar parc, places i via pública és una altra de les propostes dels infants. Concretament aposten per parcs amb flors, bancs, taules de pícnic, arbres que faci ombra, fonts que funcionin i jocs tancats que permetin anar al parc si plou; segons enumerava Ivette Pardo, consellera del CIAC de l’Escola Collserola. També demanen tirolines de diferents alçades i dificultats, un rocòdrom i un gronxador col·lectiu a llocs com la plaça de Sant Ramon, prop del PEM Guiera, l’esplanada de Fontetes i al parc del Turonet.
Per als infants i adolescents millorar l’skate parc del carrer Pizarro també és una prioritat. Ells proposen substituir les planxes metàl·liques -perquè fan massa soroll i són perilloses- i les planxes de fibra de vidre perquè són poc resistents. També consideren que cal arreglar i pintar les pistes de ciment i millorar l’enllumenat. “I ja que ens hi posem, podríem aprofitar les reformes per fer un espai lliure de fum”, apuntaven. Tampoc s’oblidaven de posar deures al govern municipal: “Gràcies per deixar que us redescobrim la ciutat amb la nostra mirada, ara no ens falleu i milloreu la ciutat”.
La finalitat del Projecte de Pressupostos Participatius de Cerdanyola del Vallès, en la línia del Projecte Educatiu de Ciutat, és dotar de veu els infants de la ciutat i fomentar la confiança en la seva capacitat per influir en la realitat que els envolta avui i com a ciutadans del futur, recordava l’alcalde Carles Escolà. “Sou els primers que heu decidit els destí de 200.000 euros del pressupost, que és una xifra que ens ha servit per iniciar la dinàmica de pressupostos participatius”, els hi assegurava el batlle, molt satisfet pels resultats de l’experiència. “Ens heu demostrat que era una decisió encertada perquè heu sabut pensar en els interessos de tots els ciutadans”, remarcava Escolà, que disculpava l’absència de la regidora d’Educació, Elvi Vila. “De vegades els grans ens pensem que som els únics que podem ensenyar coses, m’heu demostrat que no és així”, assegurava Vila en unes paraules llegides per l’alcalde. L’èxit d’aquesta experiència pilot és per al govern una mostra que “els pressupostos participatius han vingut per quedar-se”. – NF