Impulsen una campanya per demanar un Pla Agrari del Vallès

parcagrari

Els darrers 40 anys al Vallès s’ha perdut aproximadament el 47% de la superfície dels espais naturals d’ús agrari. Amb tot, encara romanen prop de 19.000 hectàrees d’espais agrícoles. L’associació ADENC, la Cooperativa Agrària Vallès, la Fundació Agroterritori, la Unió de Pagesos i l’associació Via Vallès impulsen la sol·licitud del Pla Territorial Sectorial Agrari Específic del Vallès (PTSAEV) que protegeixi i dinamitzi l’activitat agrària a la zona.

Els ecosistemes agraris periurbans són clau en l’estructura territorial de la bioregió del Vallès. A més, aporten béns i serveis ambientals d’abastament, de regulació, de suport i culturals. La proposta de redacció d’un Pla Territorial Sectorial Agrari Específic del Vallès (PTSAEV), promoguda des de la societat civil, pretén contribuir a formular un projecte integrador dels aspectes agraris, ambientals, socials i culturals a partir d’una diagnosi i una proposta dels espais naturals agraris d’una de les contrades més dinàmiques del sud d’Europa. “La singularitat de la bioregió del Vallès esdevé clau per fer més habitables els ecosistemes naturals i urbans que ens envolten i acullen”, asseguren les entitats impulsores.

Des de l’any 2010 el Govern de Catalunya té el compromís legal d’impulsar la figura d’un “Pla Director Urbanístic de la Plana agroforestal del Vallès”, previst dins el PTMB (Pla territorial metropolità de Barcelona). “La manca d’interès de la Generalitat fa 12 anys després encara està pendent l’inici dels treballs que haurien de permetre disposar d’aquesta figura d’ordenació complementària amb el PTSAEV. Alhora, la redacció del Pla Específic de Mobilitat del Vallès va evidenciar per primera vegada l’interès d’un treball conjunt per a les dues comarques administratives en les que es divideix el Vallès”, critiquen.

L’aprovació de la Llei 3/2019, del 17 de juny, dels espais agraris obre la porta a impulsar noves figures d’ordenació dels espais naturals d’ús agrari, com ara els Plans territorials sectorials agraris específics i el reconeixement de l’agricultura periurbana. “Aquest nou Pla hauria de garantir la base territorial dels espais naturals d’ús agrari i facilitar la viabilitat de les explotacions agràries amb l’objectiu de garantir el dret a la sobirania alimentària de proximitat i saludable”, asseguren. La proposta del Pla territorial agrari específic del Vallès és una oportunitat de com ordenar el Vallès, a partir d’eines actualitzades de preservació passiva i activa en el context actual, sense dependre de la tradicional priorització de la urbanització.

Campanya de suports

A través de la web vallesagrari.org s’inicia un procés de difusió i recerca de suports a la proposta de redacció del PTSAEV. Aquest procés portarà a realitzar el contacte amb tots els agents implicats en la redacció del Pla emplaçant a les administracions públiques responsables i específicament al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural que té la responsabilitat del desplegament de la Lleis d’espais agraris.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?