Homenatge als cerdanyolencs deportats als camps de concentració nazis

IMG-20220620-WA0036

Quatre veïns de Cerdanyola van ser deportats als camps de concentració i d’extermini del III Reich: Amadeu Comas i Comas, Juan Gómez Asensio, Miguel Garcia Ramos i Lluís Castells Roma. Només Comas va sobreviure a la barbàrie nazi. El dimarts 21 de juny Cerdanyola recordarà els 4 deportats als camps de concentració nazis durant la II Guerra Mundial. L’acte es durà a terme a la plaça de la Pau a les 19.00h i serà obert a tota la ciutadania i comptarà amb la presència dels familiars francesos de Comas, entre d’altres.

En el decurs de l’homenatge es presentarà una escultura de l’Elisa Arimany amb una placa commemorativa. En els parlaments intervindran una representant de l’Amical de Mauthausen i altres camps, que parlarà sobre la deportació en sentit general, el  Director del Museu d’Història de Cerdanyola, Joan Francès, quatre estudiants de batxillerat de l’IES Forat del Vent i una persona en representació del CRAC i de La Constància. Entre totes les entitats i institucions estan duent a terme una recerca conjunta sobre la història de vida dels quatre deportats. També assistirà el director del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, Vicenç Villatoro.

Entre les persones assistents hi haurà familiars d’Amadeu Comas i Comas, l’únic cerdanyolenc que va sobreviure a l’horror concentracionari i que tindrà una Stolpersteine (literalment, pedra que fa ensopegar) dedicada a la seva memòria al costat d’on va viure fins que va marxar a l’exili. La data encara està per determinar, però possiblement serà al llarg del 2023.

Una mica d’història

El procés de recerca sobre la història de vida dels quatre deportats de Cerdanyola no està tancat, especialment pel tres que van morir als camps nazis. Un aspecte a destacar és que l’Amadeu, en Miguel i en Juan van viure molt a prop  del Sot de Can Xarau.

Amadeu Comas i Comas va néixer el 4 de febrer de 1921 a Cerdanyola del Vallès. Un cop acabada la Guerra Civil va marxar França. El 4 de juny de 1940 va ser capturat pels alemanys a Dunkerke i va ser enviat a un camp de presoners de guerra. Al 1941 és internat al camp de Mauthausen i, posteriorment, va ser traslladat al camp de concentració de Gusen, on va treballar a les pedreres de granit, juntament amb altres republicans espanyols. El 5 de maig de 1945 va ser alliberat, però no va tornar a l’Espanya franquista. Com tants exiliats, va fixar la seva residència a França on va morir el 1994.

Lluís Castells Roma va néixer el 17 de gener de 1898 a Sant Julià de Vilatorta (Osona). Va viure a Cerdanyola i el seu fill fins que va acabar la Guerra Civil i es exiliar a França. Va ser capturat pels alemanys i enviat a un camp de presoners de guerra. Al 1941 va ser traslladat al camp de Mauthausen i, posteriorment a Gusen. No va sobreviure al sistema concentracionari: va morir el 4 de gener del 1942 a causa d’una malaltia, segons el certificat de defunció.

Juan Gómez Asensio va néixer el 25 de març de 1916 Huércal-Overa (Almeria). Va viure a Cerdanyola abans de la Guerra. No sabem encara les circumstàncies del seu exili i deportació. Sabem que passa per un camp de presoners a Alemanya i que el 27 de gener de 1941 arriba al camp de Mauthausen i és assassinat a Gusen 5 de novembre del mateix any.

Miguel Garcia Ramos va néixer a La Carolina (Jaen) l’1 de març del 1912. També va viure a Cerdanyola abans de la guerra i, posteriorment, es va exiliar a França on va ser capturat i enviat a un camp de presoners. El 6 d’agost de 1940 el van deportar a Mauthausen. Va passar per Gusen i Dachau i va ser assassinat en una cambra de gas al castell de Hartheim el 27/28 de setembre de 1941.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?