Govern i Truyols estudien una nova via per fer el tanatori sense crematori

1a0ade594615258bb3adf62b1e1130bb

La solució passaria per la construcció del tanatori sense crematori i la reforma del cementiri no entraria en la negociació

L’oposició va tombar al ple d’octubre la revocació del contracte de construcció i gestió dels projecte de serveis funeraris -tanatori, crematori i reforma del cementiri adjudicat a l’empresa Truyols a l’abril del 2014- i ara un informe jurídic del consistori assegura que la proposta de solució que va presentar CiU no és viable i suposaria prevaricació, però el govern municipal ha anunciat que està estudiant amb Truyols una nova via. “És una solució fàcil, ràpida i dins del marc legal”, avançava la regidora de Serveis Funeraris, Helena Solà, que malgrat no va voler desvetllar més detalls de la negociació sí que va avançar que la reforma del cementiri no entraria en aquesta solució i l’Ajuntament seria qui l’hauria d’assumir.

“La setmana passada va sorgir la idea de buscar un terreny per poder fer el tanatori i rescindir el contracte de mutu acord”, concreta el gerent de Truyols, Josep M. Pons, en declaracions a aquesta publicació. “Hem demostrat bona voluntat, paciència i estar oberts a la negociació, però d’aquesta proposta de moment només sabem que aquesta setmana ens convocaran a una reunió per mirar un terreny”, explica. Solà també va confirmar l’existència d’aquesta reunió i es mostrava segura que la solució arribarà aviat: “Podríem estar parlant de setmanes o dies”.

TRUYOLS ESPERA UNA SOLUCIÓ DES DE FA UN ANY I MIG

Al 2015 el ple va aprovar exigir a Truyols el compromís d’instal·lar uns filtres per assegurar la salut mediambiental i l’empresa el va signar. “El nostre projecte de crematori era de fins a 800 incineracions anuals, però els nostres càlculs eren de només 300, el que volem deixar clar que el crematori que volíem fer era amb emissions mínimes i que si acabéssim fent el crematori posaríem els filtres, perquè no volíem crear cap tipus de discussió al poble”, assegura Pons. Aquest gest de Truyols va ser qualificat per l’oposició i per la Plataforma Cerdanyola diu No a l’abocador com “paper mullat” perquè si l’obligació d’instal·lar els filtres no estava recollida al contracte l’empresa no estava obligada legalment a fer-ho. “És cert”, reconeix Pons, que apunta que a la taula de treball entre Ajuntament, plataforma i Truyols van manifestar que estaven “disposats a signar qualsevol document que donés la seguretat que demanaven”.

Al juny del 2015 Truyols va rebre la llicència mediambiental -”on ja s’exigia que poséssim aquests filtres i que l’Ajuntament monitoritzaria les emissions”, apunten des de l’empresa- i set dies després hauria d’haver tingut una llicència d’obres que encara està esperant. “Amb això Ajuntament ja incomplia contracte, però vam acceptar esperar per veure si es trobava solució”, destaca Pons, que apunta que l’únic que demana a l’Ajuntament és que busqui una solució legal: “Nosaltres ja ens adaptarem, perquè tenim la voluntat. No fem bandera del crematori, però sí de renunciar al contracte a canvi de res”. L’empresa funerària, que assegura que porta un any i mig esperant que l’Ajuntament els doni una solució, anuncia que al primer trimestre del 2017 “el tema hauria d’estar resolt”. A més, malgrat que el govern ho ha negat en diverses ocasions, Truyols afirma que la paraula municipalització s’ha escoltat en les diferents trobades: “A totes les reunions que hem tingut amb l’Ajuntament han deixat caure que el que voldrien és municipalitzar els serveis funeraris”.

Actualment a Cerdanyola moren una vintena de persones al mes i es porten al tanatori de Ripollet, segons dades de Truyols. “Una ciutat de 60.000 habitants com Cerdanyola necessita un tanatori, però també una reforma urgent del cementiri”, remarquen des de la funerària, assegura Pons.

PER QUÈ NO ÉS VIABLE LA PROPOSTA DE CIU?

Un informe jurídic de l’Ajuntament ha conclòs que la proposta -ampliar en cinc anys el contracte entre el consistori i Truyols a canvi de renunciar al crematori- presentada per CiU és “inviable”, suposar una modificació del contracte de quasi un 30% i significaria prevaricar, destacava Solà. “Cosa que el govern no està disposat a fer”, anunciava. L’informe es basa en l’article 107 de la llei de contractació pública que estableix cinc supòsits que permeten modificacions no previstes en els plecs de licitació: “I en aquest cas no es dóna cap d’aquests supòsits o circumstàncies”, afegia la regidora. Per a CiU no ha estat cap sorpresa el sentit de l’informe: “Desconeixem en quin sentit s’està treballant ara, però celebrem que s’hagi abandonat la via judicial”, destacava la regidora Encarna Linares. En aquest sentit, el portaveu de CiU, Josep Grau, apuntava que sempre s’ha parlat de trobar una solució legal dins del contracte i que “per tant, una via que passi per la resolució del contracte” no entraria dins del marc que fins ara s’havia treballat. – N. Ferrer

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76



Últimes notícies



Newsletter



Necessites ajuda?