Front comú dels alcaldes vallesans per evitar el tancament de Delphi

a069d384dea5a245079c87294bb310e9

La direcció del grup de components automobilístics Delphi va comunicar la setmana passada als sindicats la seva intenció de cessar a finals d’any l’activitat de la seva planta ubicada a Sant Cugat i l’administració local ja ha reaccionat. Els alcaldes vallesans -entre ells Elvi Vila com a alcaldessa accidental de Cerdanyola- han fet pinya per mantenir l’activitat de Delphi i per defensar el caràcter industrial de la comarca després de reunir-se amb el comitè d’empresa, que ha mostrat “cert optimisme” en que la reindustrialització “pot acabar amb èxit” però ha demanat “flexibilitat” a l’empresa en els terminis per a negociar-la.
Després de la trobada dels batlles vallesans i el comitè d’empresa, el president del Consell Comarcal, Ignasi Jiménez, ha anunciat que es convocarà de manera urgent el Pacte per la segona reindustrialització al Vallès Occidental i ha destacat el compromís de la comarca en la  defensa del ‘caràcter industrial’ del territori i per la lluita perquè cap deslocalització industrial obri la porta a requalificacions urbanístiques. L’alcaldessa de San Cugat, Mercè Conesa, remarcava que els alcaldes volen tenir “veu i vot” en processos com el de Delphi i anunciava que el consistori està estudiant la possibilitat de donar incentius fiscals a les companyies interessades en quedar-se la planta de Delphi, però “no a qualsevol preu”.  En aquest sentit, l’alcaldessa apuntava que cal conèixer quin és el projecte que es vol posar en marxa, que es compleixi el manteniment del màxim nombre de llocs de treball -actualment la planta compta amb 540 treballadors (57 cerdanyolencs), més 150 persones d’empreses subcontractades- i que es tracti d’un projecte de futur. Conesa recordava que l’any passat el ple municipal de Sant Cugat va aprovar una moció que comprometia l’Ajuntament a mantenir la qualificació urbanística dels terrenys que ocupa Delphi a Sant Cugat. “Aquest és un compromís en ferm que podria ser una mesura a adoptar per altres ajuntaments”, assegurava Conesa.

Abans de la trobada amb els alcaldes, els representants dels treballadors es reunien amb la direcció i se’ls comunicava que hi ha diverses empreses interessades en comprar la fàbrica, segons el president del comitè d’empresa, José Antonio Morán, que no ha volgut desvetllar ni el nombre ni els noms de les companyies per garantir la “confidencialitat” del procés. Morán també afirmava que se’ls ha assegurat que a principis d’abril “hi haurà excedents de plantilla”, una situació que es podria traduir en l’inici d’un ERO. Per al president del comitè d’empresa, la mesura del tancament és “desproporcionada”, ja que la planta és “competitiva” i ha assegurat que el que busca l’empresa és una “deslocalització cap a Rumania”. Malgrat la situació, Morán destacava que els treballadors estan disposats a seure a negociar i ha destacat la “professionalitat” d’una plantilla que continua treballant després de l’anunci del tancament previst. “El nostre principal objectiu és continuar treballant”, remarcava Morán, que apuntava que les condicions dels treballadors per aquesta “reindustrialització” són que es mantinguin el major nombre de llocs de treball, que es garanteixi la màxima qualitat d’aquests llocs i que el projecte sigui “il·lusionant” i “de futur”.

REUNIONS SETMANALS
A partir d’ara, apuntava Morán, les reunions entre el comitè i l’empresa tindran una periodicitat setmanal. “Volem ser part d’aquesta negociació i no només oients”, demanen els representants dels treballadors.

DE CONDIESEL A DELPHI
L’empresa Constructora de Equipo Diésel SA, coneguda popularment com a  Condiesel, es va instal·lar al 1962 a l’avinguda de Cerdanyola. La planta – que ha tingut els noms de Condiesel, Lucas, TRW i Delphi- ha estat una empresa molt important per a Sant Cugat i per a Cerdanyola, ja que en els seus més de 50 anys d’història per allà hi han passat molts cerdanyolencs. A finals de 2013 Delphi va presentar un ERO a la planta de Sant Cugat que va comportar 126 afectats amb 31 sortides forçoses, 36 prejubilacions i 59 baixes voluntàries.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?