Fiscalia denuncia dues empreses ferralleres de Barberà per abocar residus tòxics a terrenys del Parc de l’Alba

alba

La Fiscalia de Barcelona ha denunciat dues empreses ferrovelleres de Barberà del Vallès, BDR Y M i P92, per haver fet abocaments il·legals de materials tòxics. Les acusa d’un delicte contra els recursos naturals i el medi ambient, ja que segons el fiscal, les dues empreses serien responsables de la posada en marxa d’una fragmentadora de metalls sense autorització, des de la qual es generaven residus tòxics. La ferralla contaminant, assegura, es va llençar de forma il·legal a l’abocador Can Mata dels Hostalets de Pierola i en uns terrenys del Parc de l’Alba de Cerdanyola. En aquest últim cas, entre els anys 2018 i 2019 s’hi haurien llençat més de 604 tones. Davant aquests fets, el fiscal ha demanat al jutjat d’instrucció de Cerdanyola que obri una investigació per depurar responsabilitats i que citi a declarar com a investigats els responsables de les empreses que van fer els abocaments.

El ministeri públic assenyala que les dues empreses desenvolupaven la seva activitat de forma conjunta, amb un entrellat de càrrecs ocupats per diversos familiars. La fiscalia adverteix que el 2019 un dels querellats va ordenar abocar residus en uns terrenys de Cerdanyola en connivència amb el vigilant de seguretat d’aquesta parcel·la, el qual també ha estat denunciat. Segons el ministeri públic, els denunciats eren “plenament coneixedors del risc que suposava pel medi ambient l’abocament de residus perillosos en uns terrenys aptes només per rebre residus inerts”. Sobre aquests terrenys, la fiscalia destaca que s’hi havia exercit una activitat de bòbila per part d’una de les empreses denunciades. Al 2008 els terrenys van ser expropiats pel Consorci de l’Alba, que al febrer del 2019 va contractar una neteja de la zona. Va ser aleshores quan es va detectar l’acumulació de brossa tòxica, que van denunciar a la Policia Local de Cerdanyola.

El fiscal recorda que el responsable dels terrenys va assumir la culpa de l’abocament i va dir que s’havia fet per una confusió, però poc després va autoritzar un nou llançament de residus contaminants, fet que va motivar una nova denúncia a la policia local. En total, amb els abocaments continuats es van comptabilitzar 1.285,38 m3 de residus, que pesaven 604,12 tones.

ERC exigirà al govern municipal que actuï davant els abocaments il·legals

Des del grup municipal d’Esquerra es demana que el govern no miri cap un altre costat, sinó que actuï de forma clara i precisa en defensa del medi ambient i de la salut de les persones: “Cal que l’ajuntament exerceixi totes les accions possibles al seu abast per a reclamar els danys patits al medi i exigeixi responsabilitats”.

Els republicans recorden que la Policia Local de Cerdanyola va intervenir en el seu dia arrel d’un avís des de les oficines del Parc de l’Alba de la presència dels abocaments. També el govern municipal, mitjançant els seus representants en el Consorci del Centre Direccional, han estat degudament informats des de l’inici, per la qual cosa confien que s’hagi fet un seguiment del cas des del servei de Medi Ambient.

Com els abocaments incontrolats i perillosos també es van fer a l’abocador de Can Mata dels Hostalets de Pierola, des d’ERC han recordat el trist episodi que els anys 90 del segle passat van viure aquestes dues poblacions, “quan aquell abocador de l’Anoia i l’abocador de Can Planas de Cerdanyola van rebre, també de forma il·legal, gran quantitat de tones de sals de fosa d’alumini (un residu molt tòxic i perillós, especialment reactiu amb contacte amb l’aigua)”. Si bé, fan memòria, en aquella ocasió des de l’Ajuntament dels Hostalets de Pierola es va reclamar una indemnització de 2 milions d’euros a l’empresa concessionària de l’abocador, a Cerdanyola ningú no va demanar ni responsabilitats, ni cap compensació econòmica per aquells abocaments il·legals de més de 118.000 tones de sals de fossa d’alumini. “Si la història es repeteix, pel que fa als abocaments incontrolats, esperem que no sigui idèntica també la negligent, per passiva, actuació de l’Ajuntament de Cerdanyola”, afegeix la portaveu municipal Helena Solà.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?