
L’Orquestra de Cambra de Cerdanyola (OCC), que ja va homenatjar Beethoven la passada temporada per commemorar el 250 aniversari del seu naixement, ha decidit incloure també obres del compositor alemany en l’actual cicle de concerts. Aquesta vegada, però, no actuarà sola: la Jove Orquestra de Cerdanyola (JOC) s’afegirà a aquesta festa de tardor, que es completarà amb música del compositor noruec Edward Grieg.
Dels cinc concerts per a piano que va compondre Beethoven, l’orquestra interpretarà el número 3, estrenat a Viena el 5 d’abril de 1803 i dedicat al príncep Louis Ferdinand de Prúsia. En aquell concert inaugural, en Do menor i tres moviments –allegro con brio, largo i un rondo que finalitza en presto-, Beethoven, que era un pianista excepcional, va actuar com a solista. El concert estava, però, incabat, i el mestre de Bonn va tocar la major part de memòria. El seu deixeble Igraz von Syfred, que girava les pàgines de la partitura, recordava després entre rialles que havia vist “pàgines buides”, amb una mena de “jeroglífics egipcis” gargotejats pel compositor a fi de disposar d’algunes pistes.
En el concert de diumenge vinent la solista serà, òbviament Catherine Ordronneau. El concert, però, està orquestrat per a dues flautes, dos oboès, dos clarinets, dues trompetes i dos timbals. I aquí és on entrarà la JOC, que aportarà els instrumentistes necessaris per a l’execució de l’obra. Sense descartar, però, reforços puntuals d’algun dels músics habituals de l’orquestra.
Ludwig, violinista
Que Beethoven era un virtuós del piano és cosa sabuda. Que també tocava correctament el violí, no tant. Però el mestre alemany estimava aquest instrument i va compondre algunes peces dedicades al mateix. Entre elles, dues romances per a violí i orquestra, Op. 40 i 50, la segona de les quals interpretarà diumenge l’orquestra a l’Ateneu. Es tracta d’una peça curta -8 o 9 minuts-, tot i que el compositor no va deixar cap indicació de ‘tempo’-, publicada l’any 1805.
En els concerts de l’OCC violí equival a Kai Gleusteen i ell serà, evidentment, el solista. De l’acompanyament –està orquestrada per a flauta, dos oboès, dos fagots i dues trompes, amb cordes- d’aquesta obra nostàlgica i intimista, se n’encarregaran també músics de la JOC.
El Chopin del Nord
Edward Grieg és el músic noruec més reconegut i el primer compositor nacionalista d’Escandinàvia que va causar un impacte en el públic europeu. Una bona mostra de la seva forma d’incorporar en les seves obres els girs melòdics i harmònics de la música tradicional noruega són les dues melodies –‘Melodia noruega’ i ‘La primera trobada’-, Op. 53, que la JOC tocarà sola diumenge a l’Ateneu, amb el seu director, Borja Mascaró, al capdavant. Una bona oportunitat, sens dubte, per escoltar a aquests joves músics interpretant aquesta peça per a cordes de qui el compositor i director Hans von Bulow va definir com”el Chopin del Nord”.