
10 anys després del seu naixement, la plataforma s’ha constituït com a associació amb l’objectiu d’intensificar la demanda de millores en la mobilitat i infraestructures al Vallès Oriental i Occidental. L’associació, integrada per una dotzena d’entitats, patronals, sindicats, col·legis professionals i agents econòmics del Vallès Oriental i l’Occidental, defensa que el territori és “la regió manufacturera i exportadora més important del sud d’Europa”.
El creixement continuat d’entitats i organitzacions que s’han anat vinculant a la plataforma, des del seu naixement l’any 2011, ha dut a FEMvallès a constituir-se com associació per tal de “dotar-nos d’una eina que ens permeti l’optimització de recursos i la coordinació del nombre d’entitats, cada vegada més nombrós”, explica el secretari general, Joaquim Colom, qui afegeix que “hem estructurat aquest creixement mitjançant espais de deliberació i una representació dels vallesos equilibrada i reforçada per l’aval que suposen les entitats i organitzacions integrades”. L’entitat va acordar ubicar la seu operativa a Granollers per posar en valor el pes del Vallès Oriental en l’eix de treball per la millora de la mobilitat i les infraestructures.
“És un moment important per FEMvallès ja que enguany celebrem 10 anys d’activitat continuada que ens ha permès esdevenir un referent i un interlocutor al territori per a les administracions públiques en matèria d’anàlisi i de millora de la mobilitat i de les infraestructures, tant al Vallès Oriental com a l’Occidental”, ha exposat el seu president, Antoni Abad, durant la seva intervenció.
“Malgrat el nivell d’execució de les propostes plantejades és baix per la manca de voluntat política, des de FEMvallès estem convençuts que en qualsevol moment es produirà un primer canvi que acabi fent redefinir la governança de tot el model metropolità”, explica l’arquitecte i membre de junta Manel Larrosa, “l’actual és un model que ja no té massa més recorregut i aferrar-se a l’statu quo no serà una opció”.
Reptes
El principal repte que es planteja FEMvallès en els propers anys passa per intensificar i consolidar la interlocució amb el Ministeri de Transports i amb la Generalitat de Catalunya, “creiem que l’actual context farà més fàcil aquesta interlocució i que la raonabilitat de les nostres propostes esdevindrà un element essencial per fer de palanca de canvis”, exposa Abad qui afegeix que “l’impacte de la Covid-19 ha accelerat situacions i ha canviat la priorització dels valors en la societat de tal manera que inèrcies com la manca de rendiment de comptes per part de les administracions ja no és suportable. És per això que no defallirem en dir que les millors decisions polítiques es prenen quan en el procés hi participen els actors principals i FEMvallès vol ser-ne un agent proactiu i influent en l’ordenació territorial de la comarca per una adequada i justa promoció de les seves infraestructures”.
El segon repte que es planteja l’associació és el de fer arribar el debat a la societat i obrir un ampli diàleg al voltant del model d’una regió de Barcelona en què el Vallès deixi de ser perifèria per jugar un important paper en la gran metròpoli barcelonina del segle XXI.