
Després de dos anys, Cerdanyola tornarà a celebrar un Roser de Maig amb normalitat i sense cap restricció. La festa, que enguany té un pressupost d’uns 450.000 euros, recupera el Piromusical, incorpora un espai familiar diari al Parc Xarau i els grans concerts al Turonet els protagonitzaran Beth, Bombai, La Oreja de Van Gogh, La loca histèria, Fangoria i Nancys Rubias.
Activitats gratuïtes
Tot i que la festa es concentrarà del 29 d’abril al 2 de maig, els actes previstos es perllongaran fins al 19 de maig amb més d’un centenar de propostes. Totes les activitats són gratuïtes excepte l’espectacle Euphòria del mag Igor, la Nit de Cante Jondo o la presentació de Cromàtic Fresh, l’ensemble de l’escola que lidera el cerdanyolenc Llibert Fortuny. El regidor de Cultura, Oscar Pons, assegurava que serà una “festa de màxims” per recuperar les dues que no hem viscut amb normalitat. Per la seva banda, l’alcalde Carlos Cordón, destacava que el Roser de Maig 2022 serà la festa del retrobament per celebrar que la pandèmia va acabant i homenatjar les persones que ens han deixat. El batlle destacava que el pressupost de 450.00 euros és adequat per a una población com Cerdanyola. “És la nostra primera festa com a govern i hem volgut fer-la transversal i per a tots els publics”, destacava l’alcalde, que anunciava que s’han potenciat les activitats familiars amb un espai fix al Parc Xarau. Sobre el criteri d’elecció dels artistes que protagonitzaran els grans concerts, Cordón apuntava que s’han triat “dins de les possibilitats econòmiques que té l’Ajuntament” i tenint en compte que siguin homes i dones i que cantin en les dues llengues oficials del país.
Tret de sortida amb el pregó i el piromusical
Enguany l’entitat pregonera serà la Casa de Andalucía, que aquest any celebra el cinquantè aniversari. El divendres 29 d’abril i a partir de les 19 h es farà l’acte inaugural de la Festa Major a la plaça de Francesc Layret. Hi actuaran l’Agrupació Cultural Sardanista, la Colla Gegantera de Cerdanyola del Vallès i l’Esbart Sant Marçal. La Casa de Andalucía oferirà un petit ball abans de llegir el pregó. A partir de les 22h tindrà lloc el Piromusical al Parc del Turonet.
El Turonet, l’escenari dels grans concerts
El Parc del Turonet es consolida com l’espai dels grans concerts del Roser de Maig 2022. El divendres i a partir de les 22.15 h actuaran la cantant Beth i el grup Bombai. L’endemà i a partir de les 23.15 h serà el torn dels bascos La Oreja de Van Gogh i La loca histèria. I diumenge 1 de maig hi actuaran Nancys Rubias i Fangoria. Tots els concerts seran gratuïts. I divendres i dissabte, un cop acabin els concerts, hi haurà l’actuació de Dj’s a les barraques que les entitats muntaran al Parc del Turonet.
BETH: Cantant i actriu coneguda per la seva faceta musical (amb discs en castellà, anglès i català), i la seva participació i col·laboració en diferents programes i sèries de televisió. La Beth es va fer popular a partir de la seva participació en la segona edició del concurs Operación Triunfo, quedant tercera, i sent l’escollida pel públic per representar Televisió Espanyola al Festival d’Eurovisió de Riga (Letònia) el 2003 amb Dime, amb la qual va obtenir la vuitena posició. El seu darrer disc es titula Origen. Ofereix melodies purament pop, que t’atrapen des del primer moment… ja sigui perquè estan cantades amb delicadesa i alhora contundencia o perquè recorden a les arrels i influències de l’artista. Sempre cantades amb la seva veu esquinçada tan personal i característica. La majoria de les cançons del disc Beth les va escriure fa bastants anys. Totes amb el seu estil personal, cantades en català, castellà i anglès.
BOMBAI. Són Javi (Voz), Vicente (Guitarra Eléctrica) i Ramón (Guitarra Acústica), tres amics amb molta passió i anys de música a l’esquena que es van ajuntar a compondre cançons amb la idea de formar un grup que reflectís els seus gustos i influències , les quals van des del pop-rock fins al reggae o música més independent. Els seus temes reflecteixen alegria i il•lusió, sense parany ni cartró. El grup valencià Bombai es dóna a conèixer al gran públic amb el seu single “Solo si es contigo”, un tema fresc i positiu amb un so pop-rock i un toc reggae molt cuidat que ha comptat amb la col•laboració de la cantant extremenya Bebe. Composta per Bombai, gravada als MG Estudios de Madrid, i produïda per José Luis De La Peña, Juan Guevara i Felipe Guevara, “Solo si es contigo” reflecteix la imatge única i personal del grup. Els projectes musicals i audiovisuals en què treballa el grup actualment van lligats a uns
valors determinats. Bombai utilitza la música com a vehicle conductor d’un missatge que busca fer millor el món on vivim.
LA OREJA DE VAN GOGH. La Oreja de Van Gogh és un grup musical de gènere pop-rock originari de Sant Sebastià, País Basc, Espanya. La seva trajectòria al món de la música va començar formalment el 1996. La banda està formada per Pablo Benegas, Álvaro Fuentes, Xabi San Martín, Haritz Garde i Leire Martínez, encara que la vocalista durant els primers onze anys va ser Amaia Montero, qui a 2007 va deixar la formació per iniciar la seva carrera com a solista. Són una banda amb èxit a Espanya, Llatinoamèrica i Estats Units amb llançaments i concerts puntuals en països que no són de parla hispana, com França, Regne Unit, Japó o Israel. Entre els seus temes més destacats hi ha: «Cuéntame al oído», «La playa», «20 de enero», «Rosas», «Sirenas», entre d’altres. El seu darrer disc publicat es titula Un susurro en la tormenta. Han obtingut premis com el Grammy Latino, 3 MTV Europe Music Awards, 4 Premis Ondas, Premios de la Música, Premi Lo Nuestro, la Gaviota de Plata del Festival Internacional de la Canción de Viña del Mar (Xile), entre molts altres.
LA LOCA HISTERIA. Ritme, humor, diversió, interacció i originalitat a càrrec de 8 peculiars i entranyables personatges que recorren tota la geografia mundial per subministrar una dosi de cura antiestrès a tot ésser que assisteixi als seus eixelebrats shows, on reinterpreten amb gran classe els hits més trencapistes de tots els temps. Gaudiu de la bona música que faran Déborah, Cardenal Giuliani, Johnnie Flowers, Urinatum, Crazy Doll, Tato de Tongue, Dr. Lax i Wild Rose. En escena, despleguen un espectacle circense que sedueix des del primer moment al públic de totes les edats, i on és impossible parar de ballar durant les més de dues hores que dura el seu espectacle.
NANCYS RUBIAS. Nancys Rubias és un grup de Pop Glam i electrònica liderat per Mario Vaquerizo (Nancy Anoréxica) junt a Marta Vaquerizo (Nancy O), Juan Pedro (Nancy Travesti) i Miguel (Nancy Reagan). És un grup que ha comptat amb una gran difusió mediàtica gràcies al caràcter carismàtic del seu vocalista i per formar part del reality “Alaska y Mario” de MTV. “Peluquitas”, “Supertravesti”, “Maquillate”, “Me encanta” o “El mejor regalo eres tú” són alguns dels grans èxits de les Nancys Rubias.
FANGORIA. El rodatge en directe és indiscutible. El seu arsenal de grans èxits, irrebatible. Les seves més de tres dècades de carrera, indefugibles. Són Alaska i Nacho Canut. O sigui, Fangoria. Història viva del nostre pop. Cançons com “Dramas y comedias”, “Espectacular”, “No sé qué em das” o “Me odio cuando miento” són només algunes de les perles d’un repertori infal• lible, sant i senyal del nostre millor pop electrònic. Sense oblidar alguns clàssics d’Alaska i Dinarama, que també acostumen a tocar en els directes. Des que van debutar submergint-se a les aigües de l’acid house a finals dels 80 fins a arribar a discos com Existencialismo pop (2021), Fangoria han sostingut una carrera tan constant com fiable.
Parc Xarau, concerts a la nit i espai familiar durant el dia
El Parc Xarau serà un dels epicentres de la festa. Obrirà les portes el divendres 29 d’abril a les 22.15 h amb la proposta La Nit del Xarau. Hi actuaran els cerdanyolencs Medalla, una de les bandes musicals més prestigioses a l’Estat. Després serà el torn de La Martinada al Roser de Maig, amb els Dalton Bang a partir de l’hora bruixa i tancant el DJ Eros. La Martinada, organitzada per la Comissió de Festes de Sant Martí, és “una festa feta per jove i per a la gent jove”, remarcava Maria Sauló, que recordava l’èxit que va tenir la proposta a l’última edició de les Festes de Sant Martí. “Els joves tenim ganes de festa després del temps de pandèmia”, assegurava Sauló, que va demanar que la gent gaudeixi al màxim, però respectant tothom i l’espai públic.
Enguany el Parc Xarau es dedicarà al públic familiar i a les entitats. El Parc Familiar del Roser de Maig s’instal·larà al Parc Xarau dissabte 30 d’abril i diumenge 1 de maig, amb horaris de 10.30 a 13.30 h i de 17 a 20 h i dilluns 2 de maig, de 10.30 a 13.30 h, oferirà propostes per als infants més petits, com el jardí dels petits i el circuit de city cars, Activitats esportives (rocòdrom, circuit d’ecoxocs, llits elàstics i El minigolf) i Jocs i espais lúdics (Ludoteca de Jocs tradicionals, Espai de circ, colors de monstre i espai de coneixement).
La Gent Gran i ciutadania amant de la música podran gaudir al Parc Xarau de l’actuació de l’Orquestra Costa Brava a l’envelat (dissabte 30 d’abril, 18 h) i els boleros amb Miquel Casals Boleros Quintet (diumenge 1 de maig, 19 h).
A més, en aquest espai tindrà lloc la Festa Major Infantil el dilluns 2 de maig. Des de les 10.30 a les 13.30 h i de 17 a 20 h es faran les activitats colors de monstre, espai minimon de primavera i espai del coneixement, espai aigua, com jugàvem els grans quan érem petits, taller de construcció d’instruments musicals, venda de xancletes empaties, torneig de partides ràpides d’escacs i la sonora animació de la Martingala Band.
Mercat i festa modernista
La Festa Modernista de Cerdanyola és farà des del divendres 29 d’abril al diumenge 1 de maig. Aquest any s’ha ampliat el programa amb un total de 25 activitats. Hi haurà,entre d’altres, Píndoles modernistes a Can Llopis, Pianola modernista, Cercavila modernista, l’Arribada del tren dels estiuejants, les Dones sufragistes, la Festa al casino i l’aparició de l’Ictíneu, que “navegarà” pels carrers de la ciutat. A més, el mercat modernista tornarà unir el parc del Turonet amb el MAC i el Parc Xarau.
L’Any Ferrater arriba a l’hostaleria i els comerços de la ciutat
Els restaurants serviran els seus menjars damunt estovalles individuals amb poemes d’en Gabriel Ferrater i els comerciants decoraran els seus aparadors amb pensaments i frases escollides de la bona literatura. La iniciativa Mengem amb Ferrater permetrà que per la Festa Major del Roser de Maig 2022, els dies divendres 29, dissabte 30 d’abril i diumenge 1 de maig, una bona mostra d’establiments hostalers de la ciutat ofereixin els seus plats damunt d’unes estovalles individuals especials. En elles s’hi podran llegir 4 poemes del poeta Gabriel Ferrater – Dues Amigues, Floral, Ídols i A través dels temperaments – i informació sobre la celebració de l’Any Gabriel Ferrater a Cerdanyola del Vallès.
Els establiments participants són Shapó, K’ Koncha, Capicua, El paso, Bar Grau, SBT, Hans, Cheer, Caracoles, Can Vidal, Green Leka can Valldaura, Geta taberna, El Pinar, Chef’s burgers, El Petit celler, Cal Pintxo, Casa Andreu 1, Casa Andreu 2, Ecopizza, Pica-Pica, Torre vermella, La pizarrita de Juanlu, Frankfurt casa Joaquín, La Guindilla, La Bodeguita, El Racó Dels pins, Bocatapas, Alaska, La churre del barri, Bar el Barri, El Racó de la plaça, Bar tú verás, Bar Polinesia Nukuhiwa, El Viejo Roble, La Caleta, Los Abetos, Pizzeria la porzada i Taps i tapes. L’activitat Mengem amb Ferrater l’organitzen el Gremi d’Hostaleria i l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès.
Aparadors i lletres
Les lletres decoraran aparadors d’una cinquantena de comerços i els Mercats Municipals de la ciutat. Un il·lustrador plasmarà als aparadors la frase triada pels comerciants i placers, junt amb una il·lustració inspirada en el text triat. A poc a poc la ciutat anirà mostrant com les lletres i la literatura arriben als comerços i els Mercats Municipals. Fins a l’11 de maig es podran veure aquests aparadors, tot passejant per la ciutat.
Activitats més enllà del 2 de maig
Altres activitats del cicle del Roser de Maig seran la VIII Altimira Festival i la VI Estimbada, el 7 de maig, la Fira d’Artistes al pati del Museu, el 7 i 8 de maig, l’estrena de l’espectacle Euphoria, del Mag Igor, el 8 de maig, la XXXV Nit de Cante Jondo, el 14 de maig, la XIV Trobada de Tambors i la presentació de Cromàtic Fresh, el nou projecte de Llibert Fortuny, el 15 de maig. El músic cerdanyolenc va obrir fa quatre anys l’Escola Cromàtic a la carretera de Barcelona. Es tracta d’un centre on músics, molts d’ells professionals de prestigi, aprenen i perfeccionen la improvisació. Un laboratori musical que ha generat una formació musical, una ensemble, que es presentarà al Teatre Ateneu (15 maig, 20 hores). “És un exercici de compartit el que fem amb la ciutat i n’estic molt orgullos”, afirma.
Cultura tradicional
El Correfoc (30 d’abril, diversos carrers de la ciutat, 22 h) , Trobada de Gegants (1 de maig, cercavila, 11.30 h i ballada al parc del Turonet, 13.30 h), Trabucaires (1 de maig, cercavila carrers de la ciutat, 8.30 h), ballada de la Polca (1 de maig, plaça de l’Abat Oliba, 11.30 h), Diada Castellera (1 de maig, 12 h, plaça de l’Abat Oliba), Sardanes (1 de maig, plaça de Francesc Layret, 18 h), actuacions de la Banda de l’AMCV (30 d’abril, plaça de l’Abat Oliba, 21.30 h) i de l’Esbart Sant Marçal (1 de maig, plaça de l’Abat Oliba, 20 h).