
Moltes de les grans metròpolis del món disposen d’una comercialitzadora pública d’energia. Des de juliol, Barcelona Energia s’ha sumat a la llista i subministra l’electricitat a l’Ajuntament de la capital i a partir de l’any vinent també ho farà a les instal·lacions de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). En un futur proper a 20.000 domicilis particulars i a la resta d’ajuntaments de la metròpolis.
La iniciativa ha de permetre a l’AMB complir amb els compromisos que s’ha marcat en el Pla Clima i Energia 2030, que alineat amb les directrius europees, vol que els propers anys es redueixin les emissions fins a un 40% respecte el 1990, que almenys un 30% de l’energia consumida provingui de fonts renovables i millorar en un 30% l’eficiència energètica.
Des de l’AMB consideren que el model energètic actual és ineficient i perjudicial per al medi ambient i per a la salut de les persones, ja que es basa en els combustibles fòssils. A més, crea una gran dependència de l’exterior.
L’Àrea vol impulsar una transició energètica basada en les renovables, l’estalvi, l’eficiència, la gestió de la demanda i el foment de la generació d’energia de proximitat. És un model que vol posar al centre la ciutadania i assegurar a tothom l’accés a l’energia. En aquest context, Barcelona Energia, operador elèctric metropolità, és l’eina que ha d’ajudar en aquesta transició energètica.
Funcions de l’operador
Barcelona Energia és la primera elèctrica 100% pública de Catalunya i té tres grans funcions. Per una banda, subministrar l’energia. Per l’altra, assessorar sobre les tarifes i potències més adequades per a la ciutadania, ja que fins a 20.000 llars podran contractar-ne els serveis. Finalment, ha de fomentar les energies renovables encarregant-se del manteniment d’instal·lacions fotovoltaiques i representant els productors d’energia solar al mercat elèctric.
Per gestionar l’operadora elèctrica, l’AMB i l’Ajuntament de Barcelona han aprofitat l’estructura de TERSA, una empresa pública ja existent que es dedica a la gestió dels residus de l’àrea metropolitana.
20.000 usuaris particulars
Com a operador públic, Barcelona Energia ha d’oferir el 80% de la seva activitat a les administracions que participen en el seu capital. En aquest cas, Ajuntament de Barcelona i l’AMB. L’altre 20% es pot destinar a particulars. Els càlculs de l’operador estimen que unes 20.000 famílies podran contractar els serveis de la nova elèctrica.
Entre els avantatges de fer el canvi d’operadora, l’AMB apunta la facilitat per triar la tarifa i la potència més convenien. També oferirà facilitats a les persones en risc d’exclusió residencial.
Més informació a
amb.cat/mediambient