Escolà no obté la confiança del ple i ara l’oposició té 30 dies per presentar un candidat alternatiu

f77d553c52fa954c4cb29f5292f015ef

L’acord per presentar una moció de censura amb un candidat a alcalde no sembla fàcil. Si l’oposició no ho aconsegueix, el pressupost presentat per Compromís quedarà aprovat i la formació continuarà governant en solitari

l Carles Escolà va ser investit alcalde de Cerdanyola el 13 de juny del 2015 amb els vots a favor dels grups municipals d’ERC, CiU, ICV-EUiA i Compromís. Divendres passat, 22 mesos després d’aquella investidura, el batlle no té la confiança del plenari. PSC, ERC, CiU, PP i C’s votaven en contra de la proposta de pressupost municipal vinculada a la qüestió de confiança, el regidor no adscrit s’abstenia i només hi donaven suport CxC i ICV-EUiA. Com que Escolà no ha superat la qüestió de confiança, ara s’obre un període d’un mes en el qual l’oposició haurà de posar-se d’acord per presentar una moció de censura amb un candidat a alcalde. Si no ho aconsegueix, el pressupost presentat per Compromís quedarà aprovat i la formació continuarà governant en solitari.

CXC: “NO SE’NS VOL DEIXAR GOVERNAR PERQUÈ SOM INCÒMODES”

L’alcalde assegurava, dos dies abans del ple extraordinari, que la proposta de pressupost presentada pel seu govern “era la més social de la història de Cerdanyola” i que no es va aprovar “perquè interessos de partit ho van impedir”. Per a ell, vincular l’aprovació del pressupost a una qüestió de confiança “és una decisió valenta que prioritza els interessos de la ciutat per sobre dels del partit” i demostra que Compromís no té voluntat d’atrinxerar-se a les cadires. La formació, que portava dies defensant que “o hi ha un nou pressupost o hi ha un nou govern”, era molt crític amb l’oposició: “Del que es tracta és que no se’ns vol deixar governar perquè som incòmodes perquè ens atrevim a tocar allò que ningú s’atreveix a tocar”. I sobretot les crítiques van ser pel PSC i per ERC, exsoci de govern. Als socialistes els van retreure no fer una oposició “serena, tranquil·la i responsable” i als segons els van acusar de dificultar l’acció política des de dins i fora del govern, “també sabotejant la millor solució per Cerdanyola Aparca”. Com recordava el batlle, la pilota està ara a la teulada de l’oposició: “Jo no marxaré, si volen si volen aconseguir-ho hauran de presentar una moció de censura i posar-se d’acord en un candidat”. I aquí arribava el missatge clar per als socialistes: “Tot i que el PSC des del primer dia està intentant aconseguir una alternativa de govern no ha pogut ni tan sols posar-se d’acord en qui hauria de ser el candidat a l’alcaldia del partit”. En aquest punt, Escolà recordava als partits de l’oposició que també “hauran de ser capaços d’unir-se per treballar en positiu”, situació que no serà fàcil perquè s’hauran de consensuar solucions per a la municipalització del Parc Esportiu Municipal Guiera, el tanatori i el crematori, Cerdanyola Aparca o definir quin paper jugarà l’Ajuntament davant del referèndum de Catalunya i a l’Associació de Municipis per a la Independència (AMI). Escolà, que es mostrava bastant convençut de la impossibilitat de l’oposició per arribar a un acord, assegurava que una moció de censura seria un “fet molt desastrós” que “posaria en perill els avenços aconseguits” i “implicaria tornar al govern del PSC amb les seves dinàmiques de sempre”.

PSC: “CAP PROJECTE DE CIUTAT S’HA DESENCALLAT”

Després d’escoltar les crítiques de Compromís, el portaveu del PSC, Víctor Francos assegurava que la seva formació no se sent culpable de la situació. “Només som culpables d’avisar del que acabaria passant”, apuntava Francos, que criticava que en dos anys el govern d’Escolà “no ha estat capaç de desbloquejar i tirar endavant ni un sol projecte important per a la ciutat”. Els socialistes anunciaven que a partir d’ara comencen a treballar per “construir una alternativa de govern”, tot recordant que “ha estat l’alcalde qui ha obert aquesta finestra”.

ERC VA PERDRE LA CONFIANÇA EN L’ALCALDE FA TEMPS

Per la seva banda, els republicans lamentaven haver arribat a la qüestió de confiança, però remarcaven que ja feia temps que havien perdut la confiança en l’alcalde. “No podem confiar en un govern que està menystenint ERC sistemàticament”, assegurava la portaveu d’ERC, Helena Solà, que recordava que fa dos anys el van investir “a canvi de res” i que, després de la investidura, “va arribar el desert” amb manca de transparència i diàleg. “La seva forma d’actuar no és nova política. On és el canvi?”, preguntava Solà, que també responia a les crítiques del govern pel posicionament republicà sobre Cerdanyola Aparca: “Si hi ha un informe que diu que hi ha indicis de delicte el que ha de fer un alcalde és portar-lo davant de Fiscalia i serà aquesta la que determini si és cert o no”. Sobre l’informe desfavorable de Cerdanyola Aparca emès per la secretària Aurora Corral, la portaveu de Compromís, Contxi Haro, anunciava que “ja veurem com acaba la qüestió i la professionalitat de la persona que el va emetre”. A més, la portaveu assegurava que als regidors d’ERC no els interessa la ciutat: “Només els interessa l’Ajuntament. El poder pel poder”.

PDECAT: CERDANYOLA I EL PROCÉS COM A PRIORITATS

“Avui no hauríem d’estar debatin i qüestionant si té o no la confiança d’aquest consistori, sinó assistint a l’anunci de la seva renúncia com a alcalde d’aquesta ciutat i d’un govern incapaç d’executar qualsevol pressupost ni pla d’inversions que es pugui proposar”, etzibava el portaveu del PDECAT, Josep Grau, a Escolà. Els demòcrates asseguraven que l’executiu d’Escolà no ha trobat solucions per temes com el PEM Guiera, Cerdanyola Aparca, projecte de serveis funeraris,la zona esportiva del Riu Sec, els abocadors, el Centre Direccional, la UAB, EMD o el Bosc Tancat. “Tampoc han estat capaços de presentar uns pressupostos participatius ni de començar cap municipalització, que era l’ADN del seu programa”, remarcava Grau, que demanava al batlle que incorpori “l’autocrítica al seu discurs”. Per al PDECAT, ara s’obre un escenari incert i complicat que no saben com s’acabarà: “Per nosaltres, en aquest moment hi ha dos prioritats fonamentals per les que treballarem intensament des de la posició que sigui i ens pertoqui. Cerdanyola per un costat i el procés que viu el nostre país, ara focalitzat en el referèndum, per un altre”.

Per part del PP, el portaveu Manuel Buenaño recordava a l’alcalde si es troba en aquesta situació és perquè “no ha cuidat els seus socis de govern” i anunciava que es posa “en marxa el rellotge de la democràcia” on l’oposició té “la responsabilitat de trobar un govern nou”. En aquesta mateixa línia, Pau Ortolà (C’s) assegurava que és “democràticament sa” que s’obri un termini perquè tots pensin “on es vol portar Cerdanyola” i veure si hi ha “una alternativa viable a la situació de paràlisi i de falta de consens actual”. El govern rebia l’únic suport per part la portaveu d’ICV-EUIA, Maria Reina, que feia una crida a “l’acord polític” i demanava a tots els partits que deixin de fer “soroll”. Finalment, el regidor no adscrit de MES, Jordi Miró, s’abstenia a la votació i demanava a totes les forces que “abandonin la clau partidista” i a l’alcalde Escolà que “faci un esforç d’obertura” si continua al capdavant de l’Ajuntament d’aquí a un mes. – NF

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76



Newsletter



Necessites ajuda?