
Quan tot just fa un any que Carles Escolà (Compromís) va ser investit alcalde de Cerdanyola, la formació fa una valoració “molt positiva” del primer any de govern: “Tenim un govern que funciona a velocitat de creuer i hem sabut fer la lectura adequada del moment polític”, assegura Escolà. “Aquest temps ens ha servit per aprendre’ns a moure’s en aquest escenari més complex -sense majories absolutes i amb set grups municipals al ple- on era necessari generar cultura política d’arribar a acords i fer que el canvi que va demanar la ciutadania sigui possible”, destaca Escolà.
Per a l’alcalde aquest any s’ha “iniciat un camí de canvi” per “establir les bases perquè hi hagi una transformació de Cerdanyola en una ciutat més justa”. Però el camí no ha estat fàcil: “Ens hem trobat amb molts problemes i grans. El més senzill per a nosaltres hagués estat eludir-los com s’havia fet fins ara, però els hem entomat”, destacava Escolà. En aquest sentit, l’alcalde va voler posar en valor que el govern de Compromís ha fet possible un “canvi en les formes de fer política”. I posava com a exemple que el govern ha estat molt més proper amb la ciutadania, amb els treballadors municipals i amb l’oposició. “Ara fem trobades mensuals de l’alcalde amb els portaveus de l’oposició, quan Compromís estava a l’oposició aquestes trobades no es feien”, apuntava Escolà. El fet que el govern hagi col·locat a l’agenda política de la ciutat elements estratègics per a Compromís és un altre dels aspectes que el batlle va destacar com a eixos de l’acció realitzada. “Fiscalitat progressiva i justa, gestió municipalitzada dels serveis, polítiques LGTBI i el replantejament del Centre Direccional formen ara part de l’agenda política”, concretava Escolà. El tercer eix de l’acció de govern ha estat, segons l’alcalde, “la valentia per entomar problemes que són nyaps d’anteriors governs de la ciutat”. Concretament Escolà citava Cerdanyola Aparca, Cerdanyola Promocions, PEM Guiera, el deute del Centre Direccional, les relacions amb l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Bellaterra i els abocadors. “S’han de solucionar aquestes rèmores per poder parlar d’un nou model de ciutat”, assegurava un Escolà, que apuntava que “l’ampliació del govern permet començar a avançar amb més força en polítiques de participació”. Malgrat els grans problemes que el govern s’ha trobat sobre la taula, no hi ha hagut sorpreses: “Els grans problemes ja els coneixíem, però ara tenim una fotografia amb més resolució”.
Ara fa un any, recordava Escolà, Compromís va entendre que tenia “l’oportunitat de liderar el govern i de començar a transformar la ciutat perquè la ciutadania havia demanat un canvi en les formes de fer política”. En aquest sentit, la coportaveu de Compromís, Gemma Jaumandreu, remarcava “l’alt cost personal dels cinc regidors que van estar governant en solitari” i assegurava que durant aquest temps la formació es va abocar en ajudar el grup municipal i ara es reorganitzarà per reprendre la seva tasca al carrer i “seguir amb lupa” el desenvolupament de l’acord programàtic subscrit per CxC, ERC, CiU i ICV-EUIA. “Aquest acord programàtic representa una novetat perquè no es limita a un repartiment de cadires, sinó que és el treball de mesos de compartir programes”, destacava Jaumandreu, que malgrat que reconeixia que “el fet d’estar a govern ens ha portat contradiccions”, apuntava que aquest acord recull “els eixos programàtics de Compromís”. Des de la formació són optimistes pel que queda de mandat: “Esperem poder-nos trobar en un any amb més èxits i més materialitzacions”, desitjava Escolà.