
Les pol·linitzacions d’aquesta primavera seran importants i augmentaran ràpidament després d’aquest esperat episodi de pluges, però es preveuen pol·linitzacions dintre de la normalitat durant l’estiu. Així ho indiquen les previsions dels nivells de pol·len i espores a l’atmosfera a Catalunya per als propers mesos realitzades per la Xarxa Aerobiològica de Catalunya (XAC) de l’ICTA-UAB i del Departament de Biologia Animal, Biologia Vegetal i Ecologia de la UAB (BABVE), liderada per la investigadora Jordina Belmonte.
Un novembre amb precipitacions a bona part del territori (que varen recarregar els aqüífers i aportar bon reg a les plantes) i un hivern més temperat de l’habitual han permès floracions i pol·linitzacions importants durant l’hivern (destaquen la del xiprer, l’avellaner, el freixe i el vern) i feien preveure una primavera pol·línica avançada en el temps, que ha sigut frenada per la baixada de temperatures els darrers dies. Les prediccions dels experts en meteorologia (consultables a Meteocat) indiquen que la primavera serà lleugerament més càlida i menys plujosa de l’habitual.
Prevalença de l’al·lèrgia respiratòria a Catalunya
La Dra. Lorena Soto, al·lergòloga de l’hospital de la Santa Creu i Sant Pau i coordinadora del Comitè d’Al·lèrgia Respiratòria de la Societat Catalana d’Al·lèrgia i Immunologia Clínica (SCAIC) explica la prevalença que té l’al·lèrgia respiratòria i la seva importància, ja sigui en forma de rinitis, conjuntivitis i/o asma al·lèrgica tant en infants com en persones adultes, com pot estar agreujada per la contaminació, i como diferenciar-la de la COVID-19.
La situació de l’atenció dels malalts al·lèrgics a Catalunya és complicada, segons la SCAIC, que recorda que 2,5 milions de catalans pateixen una malaltia al·lèrgica i que la xifra es duplicarà al 2050, incrementant els costos sanitaris, socials i familiars, i fent imprescindible la figura de l’especialista en al·lergologia per tractar aquesta malaltia sistèmica.