Es preveuen nivells de pol·len alts a l’inici de la primavera

Sanbu-sugiSanbu-sugi Cedar

Les pol·linitzacions d’aquesta primavera seran importants però es preveuen normals durant l’estiu. Així ho indiquen les previsions dels nivells de pol·len i espores a l’atmosfera a Catalunya per als propers mesos presentades per investigadors de la UAB.

Un novembre amb precipitacions molt abundants i un hivern més temperat de l’habitual han permès floracions i pol·linitzacions importants durant l’hivern. Ara bé, les prediccions meteorològiques dels experts indiquen que la primavera serà lleugerament més càlida i menys plujosa de l’habitual.

Un estudi internacional a nivell mundial en què ha participat l’ICTA-UAB aportant dades de Catalunya relaciona l’increment i la disminució de les concentracions de pol·len a l’aire amb l’increment i la disminució de les taxes d’infecció de SARS-CoV-2. Segons la investigadora Jordina Belmonte, “això ens porta a insistir en la recomanació d’utilitzar sempre una mascareta homologada, que ens aïllarà tant dels al·lèrgens de l’abundant pol·len a l’aire en aquesta època de l’any com de tots els altres elements aerovagants”. Les mascaretes redueixen fins a un 80% de les partícules de pol·len en l’aire que s’inhala.

Símptomes d’al·lèrgia i de la COVID-19, les diferències

El Dr. Joan Bartra, al·lergòleg de l’Hospital Clínic de Barcelona i president de la Societat Catalana d’Al·lèrgia i Immunologia Clínica (SCAIC) explica com diferenciar els símptomes de l’al·lèrgia dels de la COVID-19  causada pel coronavirus SARS-CoV-2. Alguns símptomes poden ser similars i generar-nos confusió.

Els principals símptomes descrits en una infecció pel coronavirus SARS-CoV-2 són febre (88,7-91,7% dels pacients), tos seca (67,8-75%), que pot arribar a irritar la faringe ocasionant faringitis, cansament (75%) i dificultat per respirar, a vegades acompanyada de sensació d’opressió toràcica. Els símptomes gastrointestinals, tot i no ser tan freqüents, també poden aparèixer. En el cas de que els símptomes respiratoris siguin ocasionats per patologia al·lèrgica, no hi ha  símptomes gastrointestinals i predominaran la mucositat i la congestió nasal, molt menys freqüents en el cas de la COVID-19.. En la COVID-19 la hipòsmia/anòsmia es present en un 60-70% dels pacients.

El que ens ha de fer sospitar que és al·lèrgia, sobretot si és deguda a pòl·lens, és que els símptomes s’intensificaran quan el pacient estigui a l’aire lliure i, milloraran notablement, quan estigui en llocs tancats. Els pacients al·lèrgics al pol·len, especialment al de la parietària, poden tenir prurit (no dolor) al paladar i/o a la gola. A més, els símptomes de la rinitis al·lèrgica solen remetre amb certa rapidesa després de la presa de antihistamínics tòpics o orals i la presència de febre és nul·la, llevat que es compliqui amb sinusitis aguda”.

A la web del XAC (http://lap.uab.cat/aerobiologia) i a les xarxes socials (@aerobiologia_de_catalunya i @aerobiologia) es publica setmanalment un butlletí amb les prediccions dels nivells de pòl·lens i espores al·lergògens que s’esperen pels propers dies, així com gràfiques que mostren la dinàmica dels pòl·lens i les espores al llarg de l’any i en comparació als anys previs, calendaris pol·línics i altra informació d’interès sobre aerobiologia.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?