“És pràcticament impossible viure de l’escriptura amb una editorial gran”

b77c990e633dac0ff65890b0db32f237

L’educador social i motxiller cerdanyolenc Raül Córdoba reedita de forma independent els seus llibres ‘Convivir no es de locos’ i ‘La brujúla del cuidador’

Què podem trobar a les reedicions de ‘La brújula del cuidador’ i ‘Convivir no es de locos’?
Trobem dos llibres molt emotius, que parlen de les persones, de com som i com ens relacionem amb els altes, de cuidar i cuidar-se, d’estimar i de deixar-nos estimar. En definitiva, i com diu Ferrán Ramón-Cortés: “Són unes fulles de ruta plenes de profundes reflexions que ens serveixen de guia en aquest apassionant viatge que són les relacions humanes”.

Com va ser el procés de recuperar els drets d’aquests dos llibres amb Ediciones B i Plataforma Editorial?
A vegades pensem que per publicar amb els grups o editorials grans la nostra obra tindrà una millor acollida i arribarà a més llibreries. Però és tot el contrari. Els contractes als autors són abusius, la relació amb els editors quasi inexistent i la distribució a les llibreries desapareix quan el teu llibre ha deixat de ser una novetat. Per això és pràcticament impossible viure de l’escriptura amb una editorial gran. I molt menys quan els beneficis del teu llibre es reparteixen en el següent ordre: editorial, llibreria, distribuïdor, agent literari (en cas de tenir) i per últim l’autor. Cal senyalar, per exemple, que els distribuïdors guanyen el doble que l’escriptor per cada llibre venut. És una vergonya. Puc afirmar que recuperar els drets ha sigut la millor decisió que he pres.

Fa uns mesos va publicar-se la tercera edició de ‘Vive tu sueño y no sueñes tu vida’. Quin és l’èxit d’aquest llibre?
En primer lloc la coautoria amb Raúl Romero. És un gran viatger i un gran escriptor. I segon, que és un llibre escrit amb una mirada a la vida quotidiana de les persones, on es reflexa l’amor i el desamor, l’alegria i la tristesa, el somriure i el plor. És sorprenent com pràcticament en un any hem venut llibres a tot arreu del món.

Però aquest no és l’únic èxit. El blog de ‘La brújula del cuidador’ té 10 milions de visites. Com expliques aquest fenomen?
Crec que quan algú decideix crear un blog és perquè no té ganes de quedar-se les coses sinó de compartir-les. I quan comparteixes sense esperar res a canvi és quan arriben les recompenses. Mai vaig pensar que arribaria a 10 milions de visites. Sóc el primer sorprès. Només puc dir una cosa: moltes gràcies.

Quina recomanació pots donar als escriptors cerdanyolencs que estan començant?
Primer, conèixer la realitat del món editorial i sortir del tòpic que per publicar una obra és necessari fer-ho amb una gran editorial. Es perd temps, diners i paciència. Després els recomanaria que no malvenguin mai els drets de les seves obres. I per últim, que si volen apostar per la seva escriptura és imprescindible arriscar. I això vol dir publicar amb editorials independents, que respecten els autors, o publicar-se les seves pròpies obres. En definitiva, com passa amb la música, estic convençut que el futur de l’escriptura cada dia s’allunya més de las grans editorials i s’apropa més a les publicacions independents.

Com serà el teu proper llibre?
El temps mai el marca l’autor, sinó els mateixos llibres. Però puc avançar que durant els propers mesos vull donar una sorpresa amb un nou gènere literari. També hi ha un altre projecte molt interessant amb Raúl Romero. Però ara mateix, el més important per nosaltres es compartir els nostres llibres amb els cerdanyolencs el proper dia de Sant Jordi a la plaça Abat Oliba. L’any passat va ser molt especial i estem segurs que aquest any també ho serà. – Redacció

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?