
Groc, lila, verd, taronja, blau marí, vermell. En plena campanya electoral, els escenaris tradicionalment escollits per fer mítings es vesteixen del color que més convingui. Aquest cap de setmana, va ser el torn dels jardins de Ca n’Ortadó que van ser escenari –divendres al vespre– de la selfie que es va fer el conseller Homs amb la secció local de CiU, i –dissabte al matí– del discurs més important de la campanya de l’alcaldable d’ERC. “Em passaré els propers dies explicant –porta per porta, fent cafès i al carrer– per què votar i per què votar ERC”, va proclamar Helena Solà davant de la seixantena d’assistents entre candidats, familiars i simpatitzants del partit. “Cerdanyola no mereix el govern que té, tenim el dret i el deure, l’obligació, de guanyar per millorar com a ciutat i com a país”, va assegurar Solà.
Ara fa un any, Esquerra guanyava per primera vegada des de la República uns comicis a Cerdanyola. Van ser les eleccions a la Unió Europea i la formació va imposar-se amb un 18,01% dels vots. Passat l’equador de la campanya, l’alcaldable per ERC va reconèixer dissabte que la victòria de l’any passat havia estat una “injecció d’il·lusió” que els havia motivat “encara més si pot ser” per encarar la cita del 24M. “Volem ser l’esquerra majoritària de la ciutat”, va afegir Dani Mallén, contundent.
40 anys amb “els mateixos”
El número dos de la llista, però, va alertar que si el vot dels cerdanyolencs no canvia el proper diumenge la ciutat encetarà una quarta dècada “governada pels mateixos i amb els mateixos problemes per resoldre” referint-se als polítics del PSC i d’Iniciativa que han protagonitzat els governs del consistori dels últims trenta i sis anys, respectivament. Davant d’aquest panorama, Daniel Mallén va dibuixar ERC com un partit “sense hipoteques que, per bé o per mal, poca culpa pot tenir de l’estat actual” i va demanar “menys prepotència” al govern que es formi després de les municipals. Per la seva banda, l’alcaldable del partit, que ja va descartar el PSC i les formacions que es van oposar a la consulta catalana de qualsevol pacte de govern, va avisar que la base per a la negociació postelectoral seran els 220 punts del seu programa que desaproven el Centre Direccional, el túnel d’Horta, la Interpolar i el projecte del crematori, entre d’altres.
Després de recitar tots i cadascun dels noms de la candidatura que encapçala, Solà va afirmar que qualsevol possible acord estarà “condicionat en clau local i nacional”.
PROPOSTES
Els republicans porten al programa la creació de mecanismes de participació ciutadana “reals” que passen, en primer lloc, per fer que els qüestionats consells de l’Ajuntament “funcionin de veritat”. En aquest mateix sentit, la comunitat esportiva local va alertar la setmana passada que el Consell Municipal de l’Esport “no té en compte la realitat de l’esport” i les entitats “no se’l senten seu”. Pel que fa a l’escola pública, Solà va voler-ne fer una defensa fèrria: “No es tocarà el despatx de cap regidor mentre hi hagi nens que fan classes a 15ºC a l’Escola Fontetes”. L’alcaldable també va comprometre’s a construir una residència per a la gent gran, ja que actualment l’espera per a una plaça pot atènyer els quatre anys, i una residència per als estudiants de la UAB al centre de la ciutat que ajudi a revertir la relació de “vassallatge” que Cerdanyola té amb la universitat. Pel que fa als equipaments, Solà va dir que seria com una “gota malaia” perquè l’Hospital Ernest Lluch sigui una realitat els propers anys. En matèria d’impostos, l’alcaldable d’Esquerra va dir que revisaria els tributs de la ciutat que permeten, entre altres situacions, que les empreses que facturen més d’un milió d’euros a Cerdanyola paguin l’IAE més baix de la comarca i qu els ciutadans paguin l’IBI més car també de la comarca, darrere de Rubí.