ERC planteja col·locar contenidors intel·ligents als barris de Cerdanyola contigus a Ripollet

1652438746374

L’Ajuntament de Ripollet ha anunciat que, a finals de juny, implementarà un nou sistema de recollida de residus -combinarà el porta a porta amb un sistema de targetes per obrir els contenidors- que podria comportar moviments d’escombraries cap a Cerdanyola. “Els veïns de la Farigola i de Tiana-Pont Vell ens han expressat la seva preocupació pel tema de les deixalles”, explicava la regidora Carme Pina. Per aquest motiu, ERC presentarà al ple de maig una proposta perquè els contenidors de La Farigola, Tiana i Pont Vell incorporin de manera urgent sistemes de tancament per targeta i mitjançant una aplicació de mòbil a disposició dels veïns i veïnes de Cerdanyola.

El nou model és diferenciat segons el barri, i a la zona que limita amb Cerdanyola –Pont Vell, Tiana i Farigola- els contenidors d’envasos, orgànica i resta només els podran obrir els veïns i veïnes de Ripollet amb targeta o una aplicació del mòbil i només es mantindran oberts els contenidors de paper i vidre. La proximitat amb els contenidors dels carrers de Cerdanyola obre la possibilitat de que algunes persones prefereixin canviar de carrer per desfer-se dels seus residus davant qualsevol dificultat o falta d’adaptació al nou model de recollida. Segons els republicans, aquest ús indegut podria provocar un mal funcionament en la recollida de residus de Cerdanyola, com la  saturació de contenidors, desbordaments i un increment dels residus a recollir, transportar i tractar. “Estaríem parlant d’un turisme de residus”, remarcava Pina. “Amb això no volem culpar l’Ajuntament de Ripollet per fer un canvi necessari ni als veïns que de vegades busquen una sortida ràpida a un problema que necessita un temps d’adaptació. Però el que sí pot fer Cerdanyola és fer un pas cap aquest nou model de recollida canviant el sistema de tancament del contenidors de Cerdanyola perquè només es puguin obrir amb targeta”, explicava el regidor i alcaldable d’ERC, Albert Turon. A més, afegia, “això evitaria una conflictivitat amb els veïns i faríem que a Ripollet puguin fer aquest canvi sense distorsions ni interferències”. En aquest sentit, ERC recorda que l’actual contracte de recollida de residus permet una variació anual del 10%: “”Creiem que la pròrroga del contracte actual de recollida de residus podria assumir la despesa de fer el canvi i la distribució de targetes.A més, aquesta despesa l’haurem de fer igualment quan canviem el sistema de recollida”.

ERC fa anys que demana la revisió del sistema de recollida de residus

“Esquerra porta molt de temps demanant la revisió del sistema de recollida de residus”, destacava Turon. En aquest sentit, recorden que fa anys denuncien –des del 2018 han presentat diferents mocidestacava eons al ple municipal- que amb el sistema actual no s’ha aconseguit anar més enllà d’un 36% de recollida de residus, la qual cosa incompleix la normativa catalana i directives europees. També ERC ha reclamat de forma reiterada, durant aquest mandat i també l’anterior, que calia fer un nou contracte de neteja viària i recollida de residus, però “els diferents governs només han fet que augmentar el seu cost i prorrogar-ho, ara de forma indefinida fins que no hi hagi una nova adjudicació del contracte” i “sense que el PSC hagi definit encara el model del servei a prestar”. Aquesta situació “ens està deixant endarrera respecte ciutats que estan fent progressos en aquest sentit, com per exemple Ripollet”, assegurava Turon. “Nosaltres atribuïm la vaga d’escombraries prèvia a la festa major a no haver fet aquesta feina en temps i forma com veníem reclament. Un nou contracte ja hauria previst tot aquest tema de la recollida selectiva i hauria renovat el valor de la concessió”, apuntava l’alcaldable, que reconeix que el tema és complex: “Qualsevol canvi en aquest servei s’ha de fer molt ben fet, però entenem que és inexcusable que sabent que el contracte que finalitzava al desembre del 2019 no haguessin preparat una alternativa. Cerdanyola ha tingut l’assessorament de l’AMB, però cal valentia, decisió política, tota la feina tècnica de treure a concurs la licitació i un control del servei”.

Des d’ERC es destaca que que actualment les experiències realitzades a diferents municipis de Catalunya demostren que el reciclatge pot pujar fins al 90% amb el sistema porta a porta i que el sistema dels contenidors tancats també permet unes xifres de reciclatge superiors al 60 o 70%.

 

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?