ERC i Junts presenten propostes de millora al servei de Zona taronja

zona taronja

Tant Esquerra com Junts per Cerdanyola han presentat al·legacions al servei de Zona Taronja. El 31 de gener es va tancar la consulta prèvia oberta abans de tramitar el nou reglament de la Zona Taronja, que actualment es troba en període de proves.

Les propostes d’ERC

Esquerra considera que amb la documentació que està en exposició pública no es justifica el canvi de model ni que funcioni millor, millori la mobilitat urbana, o afavoreixi el comerç local. “Estem d’acord que cal modernitzar el sistema, la prestació del servei i augmentar les zones d’aparcament regulat”, apunten. Els republicans consideren que aquest reglament “arriba tard i no motiva les alternatives plantejades”.  En primer lloc, creuen que és urgent aprovar un reglament específic per a la regulació de l’aparcament de rotació i garantir la viabilitat jurídica de les sancions. També apunten que cal valorar altres formes de regulació de l’aparcament en superfície segons necessitats com ara la zona blava, la zona verda o els espais de «petó i adeu», de manera complementària a la Zona Taronja. “Cada forma de regulació té unes característiques pròpies pel que caldrà valorar quina correspon aplicar a cada zona d’aparcaments de la ciutat, ampliant si cal les zones regulades”, afegeixen. ERC proposa estudiar si totes les zones on s’aplica l’aparcament regulat tenen la necessitat de rotació durant la mateixa franja horària i adaptar-la. A més, segons Esquerra, cal revisar el temps màxim d’estacionament en Zona Taronja i garantir la funcionalitat durant la darrera franja horària de servei. Per als republicans, és “imprescindible reformular la gestió dels aparcaments de rotació soterrats per millorar el servei en el context d’una política de mobilitat integral”. Finalment, ERC proposa “usar una APP estàndard de gestió i control de totes les zones DUM i garantir-ne el correcte ús de les zones de distribució urbana de mercaderies, ajustant si cal l’espai i els temps destinats a la distribució de mercaderies a les necessitats reals”.

En un comunicat, ERC repassa les “disfuncions” detectades durant el període de proves del servei. Apunten que els 90 minuts de límit d’aparcament no responen “a les necessitats de rotació”. També es mostren contraris amb el fet que el servei finalitzi a les 20 h, ja que es pot aparcar un vehicle a les 18.30 h o no moure’l fins a l’endemà. A més, apunten que sovint les persones usuàries retiren el vehicle sense finalitzar l’estacionament a la APP, fet pel qual “les dades d’ocupació de les diferents zones no són fiables”. En aquest sentit, remarquen que la “saturació de l’aparcament de rotació per usuaris que en fan un ús irregular perjudica l’activitat comercial”.

Les propostes de Junts

El Grup Municipal de Junts per Cerdanyola té “seriosos dubtes” des del principi sobre la idoneïtat de la substitució de la Zona Blava d’aparcament per la Zona Taronja. “Entenem que és una mesura conservadora, paternalista i populista, que renuncia a gairebé 20 anys de conscienciar la ciutadania que l’aparcament en determinades zones de la ciutat té un sobrecost, més enllà dels impostos que cada ciutadà paga”, destaquen en un comunicat, on afegeixen que “és un sobrecost assumible per als propietaris de vehicles, que reverteix immediatament a favor de la ciutat”. Amb el nou sistema “es deixen perdre centenars de milers d’euros que l’Ajuntament haurà de compensar, per aconseguir el que ja teníem: rotació de vehicles a les zones comercials”, asseguren. Però conscients que no hi haurà marxa enrere en els propers anys, “perquè es percebria com una greu equivocació del Govern”, Junts ha optat per fer aportacions amb l’objectiu de millorar la Zona Taronja i minimitzar els problemes

La formació demana ampliar el nombre de places d’aparcament amb regulació horària: “L’Ajuntament no s’ha de limitar a mantenir un nombre semblant de places, movent-les d’un lloc a d’altres, sinó crear-ne allà on l’activitat comercial o cívica ho demani”. En aquest apartat recordem que els carrers de Sant Enric des d’Anselm Clavé i Carrer Santa Maria eren zona blava, però amb l’argument que tenien poca rotació s’han eliminat. “Ara gairebé els mateixos cotxes ocupen aquestes places tota la setmana. Que hi hagi poca rotació no vol dir que els cotxes les ocupessin tot el dia, sinó, en tot cas, que sempre hi havia places disponibles”, destaquen tot defensant que “som a temps de recuperar-les per a la rotació”. També aposten per convertir amb places d’aparcament amb regulació horària el carrer de Sant Antoni i el cde Santa Marcel·lina, entre Sant Casimir i Sant Daniel.

Junts també proposa donar més amplada a les places en batería -“Al passatge Sant Daniel, per exemple, es fa complicat aparcar i poder obrir la porta del cotxe, atès que són places massa estretes”, expliquen- i per ampliar l’horari de regulació davant l’hàbit de molts residents d’aparcar en Zona Taronja una hora i mitja abans del final del període regulat. “Ens trobem que moltes zones comercials ja no disposen d’aparcament a les 18,30h de la tarda. Aquesta és una franja molt important per al comerç i per això proposem ampliar el període regulat fins a les 21h. Els residents hi aparcaran a partir de les 19,30h i el comerç podrà gaudir de més rotació”, proposen.

Finalment, proposen incrementar la vigilància: “La Zona Taronja pot ser eficaç a l’hora de garantir la rotació només en cas que hi hagi un servei de vigilància molt amatent a les infraccions”.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?