ERC guanya les eleccions al Parlament Europeu a Cerdanyola

4a071c64184f6ed127d1b90fcde1a863

Nit electoral històrica per a ERC a la ciutat. Els republicans han obtingut a Cerdanyola el 18% dels vots i el PSC el 17% dels vots emesos en unes eleccions que han comptat amb una participació a Cerdanyola del 49,58%. Pel que fa al numero de vots, els republicans han obtingut 3.786 vots, mentre que el PSC ha sumat 3.683 vots. Segueixen als socialistes CIU (2.797 vots, 13%), ICV-EUiA (2.729 vots,   12%), PP (2.238 vots, 10%), Ciutadans (1.775 vots, 8%) i PODEMOS (1.555 vots, 7%). La participació a Cerdanyola en aquestes eleccions al Parlament Europeu ha estat del 49,58%, uns 9,99  punts per sobre dels anteriors comicis de 2009  quan la participació total va ser de 39,59%.  

La jornada electoral es va desenvolupar a Cerdanyola amb total normalitat a les 54 meses que hi ha via repartides a 13 col·legis electorals del municipi.  Pel que fa a les meses la que ha sumat un major número de vots és la mesa A del Centre Cívic de Bellaterra amb una participació de 64,29%. A Bellaterra  les dues meses habilitades en aquests comicis han estat les que més participació han registrat (la A el 64,29% i la B el 60,88%), tot i així la mesa B del CEIP Saltells també ha obtingut una participació del 61,89%.

LES VALORACIONS
A ERC, que ha pujat quasi 12 punts respecte a les eleccions de 2009, es mostraven eufòrics: “Volem agrair molt i molt la ciutadania de Cerdanyola que ha confiat en nosaltres, gràcies a ella ERC ha estat la primera força al nostre poble”, destaca la portaveu del grup municipal d’ERC, Helena Solà, que recordava que “aquestes són les primeres eleccions que guanyem des de la República”. Els republicans feien una lectura en clau nacional: “Avui és el primer dia del nou país, Catalunya ha encetat un camí ferm cap a la llibertat i Cerdanyola, com no podia ser d’altra manera, s’hi ha sumat clarament”. Però des d’ERC no volen extrapolar els resultats a les municipals del 2015, perquè “l’experiència ens diu que la gent vota molt diferent d’unes eleccions a altres”. El que sí tenen clar és que “ERC pujarà i es situarà entre les primeres forces de la ciutat”. I si ERC era la cara de la jornada electoral, el PSC era la creu amb una caiguda de quasi 25 punts respecte al 2009. Per a la primera secretària socialista, Carme Carmona, “el PSC ha aguantat aquesta deriva sobiranista que ha condicionat la campanya” i “en relació amb dades a la resta de Catalunya aquí tenim uns bons resultats”.

El president de CDC, Miquel Soler, primer felicitava ERC per la victòria electoral a Catalunya i especialment a Cerdanyola, i després valorava positivament els resultats ja que “reforcen les formacions polítiques que estan pel dret a decidir i ens permeten seguir endavant en el nostre compromís d’aconseguir que el poble de Catalunya pugui votar i decidir el seu futur col·lectiu”. A més, Soler remarca que CiU, “tot i tenir la responsabilitat de governar en uns moments tan difícils, ha guanyat més de 100.000 vots respecte les últimes europees”. I el president local d’Unió Democràtica, Jaume Folch, també valora molt positivament la jornada electoral “per la seva normalitat i elevada participació, sobre tot a Catalunya on ha estat superior a la mitjana de l’Estat espanyol, confirmant d’aquesta manera la nostra vocació europeista”. Pel que fa a Catalunya, Folch considera que “CiU ha aguantat molt bé el desgast de governar en solitari la Generalitat i fer front a la crisi”. En clau local, Folch apunta que “els resultats obtinguts només són una primera aproximació del que poden ser les properes eleccions municipals”.

Per la seva banda, l’alcaldable d’ICV, Jordi Miró, destaca que ICV-EUiA ha estat “a punt de ser la tercera força a la ciutat, en un empat tècnic amb CiU” i es mostrava satisfet: “Ens hem quedat només a 70 vots de ser tercera força, en un context de pujada de la participació important”.

I la coordinadora d’EUiA, Carmen Rebollo, valorava molt positivament l’augment de participació i explicava que “tant els resultats obtinguts a Cerdanyola per la coalició com en el conjunt de l’estat per IU són molt positius”, ja que IU ha passat de 2 a 6 eurodiputats. Rebollo també explicava que “vist el canvi de tendències i la derrota del bipartidisme, si les esquerres anem juntes podem superar el PSC-PSOE”.

El PP, que ha patit una davallada de quasi nou punts respecte el 2009,  també felicitava ERC abans d’entrar a valorar el resultat d’unes eleccions de les quals destaquen “l’alta abstenció”. El president popular a Cerdanyola, Manuel Buenaño, remarca que a nivell nacional el PP ha guanyat les eleccions europees, tot i perdre diputats, resultat que reforça “les polítiques que s’estan duent a terme per treure al nostre país de la difícil situació que travessa”. A nivell local, el Partit Popular no està satisfet amb els resultats obtinguts i afirma que “és evident que des dels sectors sobiranistes i independendistes de la nostra ciutat s’ha acudit en massa a votar en aquestes eleccions, com un pas més en la seva deriva independentista”. Per a Buenaño, Cerdanyola “no és una ciutat independentista” i assegura que els resultats electorals ho acrediten ja que són majoritàries les “forces polítiques no independentistes com PSC, Ciutadans, Podemos o Partit Popular”.

D’altra banda, per a la coordinadora de Ciutadans, María Valle, els resultats mostren que “els ciutadans han avisat amb els seus vots del descontentament existent amb els dos grans partits que, fins ara, han liderat el govern” i també “un gran desig de veure canvis en l’estructura i en les formes”. A C’S es mostren satisfets amb els resultats perquè “hem superat les nostres expectatives aconseguint dos diputats”. A nivell local,  Valle assegura que  “el resultat de les votacions, amb un 8,45% de vots, ha estat molt satisfactori tot i els pocs recursos i el poc temps que hem tingut per treballar des del ressorgir de l’Agrupació local”.

 

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?