
Després que l’Ajuntament de Cerdanyola se sumés al manifest vallesà favorable al túnel d’Horta ferroviari, la secció local d’ERC ha anunciat que manté l’aposta per millorar el corredor de la R4 com alternativa realista, sostenible i econòmica al túnel d’Horta ferroviari. “El túnel sota el turó de Montcada (en paral·lel a l’autopista C-58) permetria guanyar 7 minuts a les línies R4 i R7”, destaquen els republicans, que apunten que segons està previst al PDI 2021-2030 seria un túnel de 2’5km amb un cost de només 110 milions i es pot fer en tres anys. “La mobilitat diària necessita inversions concretes i millores als serveis en lloc d’inversions faraòniques”, defensen, alhora que critiquen que “alguns partits i grups de pressió abanderen projectes de futur com el túnel d’Horta per amagar la seva inacció i falta de propostes realistes en transport públic”.
ERC defensa un model de mobilitat sostenible basat en una millora del transport públic i sistemes alternatius al vehicle privat: “Anys de reivindicacions i propostes avalen un model de mobilitat per Cerdanyola que prioritza un servei eficient i de qualitat, més enllà d’inversions faraòniques sense calendari ni pressupost”. A més, rebutja “fer política a partir de grans declaracions d’intencions que acaparen titulars però que no es corresponen ni amb les necessitats de la ciutadania ni amb la realitat que finalment acaben aplicant al dia a dia”. Concretament a Cerdanyola, denuncien que “el PSC vulgui fer veure que volen un canvi en el model de mobilitat inflant bombolles mediàtiques mentre la ciutat no té el Pla Local de Mobilitat, manté prorrogat el servei de transport urbà des de 2012, no ha fet ni un metre de carril bici en tot el mandat, i no ha posat ni un carregador per a vehicles elèctrics”. Els republicans recorden que han defensat propostes com una millora del bus urbà amb serveis a demanda als barris menys densos com Can Cerdà, Montflorit o Bellaterra, que han aconseguit aprovar mocions com la que proposava una línia que enllacés totes les estacions de tren de la ciutat amb els principals pols de mobilitat com la UAB, el centre o el futur desenvolupament del Centre Direccional; i que mantenen viva la reivindicació del tramvia del Vallès per enllaçar la UAB amb Cerdanyola, Ripollet i Montcada.
Les necessitats de Cerdanyola
A Cerdanyola, la presència de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i el futur desenvolupament del Centre Direccional “exigeixen una millora urgent i significativa del transport públic planificat amb una visió territorial àmplia sobre el territori”, recorden els republicans. Ja existeix en aquest entorn línies ferroviàries de gran capacitat que enllacen amb Barcelona com els FGC del Vallès, i les línies R7 i R4 de RENFE pel que cal propostes que complementin la oferta existent actual per millorar horaris, freqüències i qualitat de servei, i destinar les inversions a infraestructures que trenquin la radialitat de la xarxa.