Endesa comença a retirar les línies elèctriques de Collserola

e840dda4af545e4c1b65faeabcfc7bf7

La companyia ja ha soterrat dues línies que són dins els límits del parc, concretament al terme municipal de Cerdanyola i a tocar de la carretera d’Horta

Endesa ja ha soterrat dues línies elèctriques que es troben dins els límits del Parc Natural de la Serra de Collserola per eliminar-ne la xarxa aèria, concretament al terme municipal de Cerdanyola i a tocar de la carretera d’Horta. Es tracta d’una zona molt propera al coll del Forat del Vent i al restaurant Casa Juaco. Aquesta és una de les 37 actuacions que es realitzaran fins el 2019 -emmarcades en un conveni signat entre la companyia i el Consorci del parc- i amb una inversió total aportada íntegrament per Endesa de quasi 4,5 milions d’euros.

Què s’ha fet?
S’han obert dues rases per canalitzar i estendre el nou cablejat d’alumini de mitjana i baixa tensió, un material que per les seves característiques presenta bones prestacions mecàniques i elèctriques, alhora que utilitza un tipus de material aïllant que és un aïllador sec de polietilè, fet que millora les condicions de seguretat de la infraestructura. A més, també s’ha instal·lat un nou centre de transformació que queda integrat a la clotada de la muntanya, unit a una paret de roques, i que permetrà eliminar un punt de transformació aeri situat sobre un dels suports que es retiraran.

El nou centre de transformació prefabricat, que compta amb un transformador de 250 KVA, s’ha construït seguint els últims paràmetres en tecnologia que hi ha al mercat. Així, està dotat d’una cabina amb un gas de característiques especialment aïllants, fet que la fa més segura per a les persones que han de manipular-la i també més robusta de cara a suportar ambients salins i humits o de forta pol·lució, mentre que gairebé no requereix manteniment, segons explica la companyia. Ara, un cop finalitzada la restricció per obres a l’espai natural durant els mesos d’estiu, aquestes dues noves línies subterrànies entraran en servei i es desconnectarà i eliminarà la xarxa aèria. En concret, s’han retirat cinc suports metàl·lics, 336 metres de línia de mitjana tensió a 11 kV, 33 aïlladors i un centre de transformació. La inversió total d’aquesta actuació és de prop de 83.000 euros, aportats íntegrament per la companyia.

També en aquesta zona, i ja de cara la segona fase, que es realitzarà l’any vinent, Endesa substituirà la pràctica totalitat dels dos quilòmetres la línia convencional de mitjana tensió que hi ha des del Tanatori Ronda de Dalt fins al restaurant Casa Juaco per un nou sistema de línia trenada. Aquest tipus de cablejat també reduirà notablement l’impacte visual gràcies a una reducció important de les mides i de l’amplitud física de la línia.

4,5 milions per als propers tres anys

Endesa i el Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola van signar el passat 14 de març un conveni en el qual Endesa es compromet a invertir, fins al 2019, prop de 4,5 milions d’euros en la infraestructura i les instal·lacions elèctriques de la companyia que es troben situades dins d’aquest espai natural. Així es reforça la col·laboració entre ambdues parts, iniciada fa més de 20 anys. El pla inclou, entre d’altres, la reducció d’un 19% del traçat aeri i la substitució d’un 21% del cablejat convencional per un nou sistema trenat que minimitza la seva presència en aquells punts on sigui impossible reconfigurar la xarxa o suprimir-la.

Renovació tecnològica

Al maig Endesa va renovar tecnològicament una línia de mitjana tensió que es troba dins els límits de l’espai natural, concretament al terme municipal de Molins de Rei. A més, aquesta setmana també s’han retirat set suports de fusta, un transformador aeri i 290 metres de cablejat a tocar de la benzinera que hi ha a la carretera de la Rabassada, al terme municipal de Barcelona, i dos suports de fusta, un de metàl·lic, 190 metres de cablejat, 21 aïlladors i un interruptor aeri de la zona de Can Puig, entre els municipis de Sant Cugat i Barcelona. – Redacció

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?