
Les enquestes preveien que el cinturó roig, l’àrea metropolitana tradicionalment dominada pel PSC, podria tornar-se taronja a les eleccions generals, però finalment ha canviat a morat. Cerdanyola ha seguit la tendència de Catalunya i En Comú Podem ha estat la gran triomfadora amb el 32,29% dels vots (10.551).
Els socialistes, que han perdut per primera vegada uns comicis generals a la ciutat, són la segona força amb el 17,48% dels vots (5.711). La tercera força és Ciutadans amb el 15,27% dels vots (4.988), seguit de Partit Popular 11,35% (3.709), Esquerra Republicana 11,01% (3.596), Democràcia i Llibertat 8,55% (2.793), Partit Animalista Contra el Maltractament Animal 1,25% (410), Unió Democràtica de Catalunya 1,25% (410), Recortes Cero 0,46% (149), Unión, Progreso i Democracia 0,27% (88) i Partit Comunista pel Poble de Catalunya 0,23% (74).
76’1% DE PARTICIPACIÓ
La participació a Cerdanyola va del 76,1%, 6 punts més que a les eleccions del 2011 quan la participació va ser del 70,1%. La normalitat presidia la jornada electoral i l’anècdota era que tres col·legis -Carles Buïgas, Serraperera i Saltells- van necessitar més urnes per poder encabir els vots al Senat.
EN COMÚ PODEM
El gran protagonista dels comicis a Cerdanyola va ser En Comú Podem -coalició formada per Podem, ICV-EUiA i Barcelona en Comú- que aconseguia una històrica victòria d’En Comú Podem, tot duplicant el nombre de vots del PSC. “En Comú Podem és la força del canvi a Cerdanyola”, assegura la coalició. “L’impuls de la nova política i de la il·lusió per un canvi real a Catalunya i Espanya, sumat a la bona campanya de la coalició a Cerdanyola”, han estat la clau que explica els excel·lents resultats de la formació a la ciutat i a Catalunya. “El nostre compromís és el canvi a favor de les persones, de les polítiques socials, de les noves maneres de fer política i en general, d’un país per a la majoria”, apunten.
En la valoració dels resultats de les eleccions En Comú Podem ha remarcat el seu “compromís per resoldre la situació política catalana mitjançant un referèndum”.
PSC
La candidata número 9 del PSC per Barcelona i exalcaldessa de Cerdanyola, Carme Carmona, felicitava els cerdanyolencs per l’alta participació i també a En Comú Podem pels seus “bons resultats a Cerdanyola i a Catalunya”. Carmona, que agraïa el suport de més de 7.000 ciutadans, remarca que els resultats a Espanya col·loquen com a força guanyadora al PP, però els resultats dels socialistes contribueixen a què a Espanya hi hagi un canvi. En clau local, l’exalcaldessa destaca la segona posició dels socialistes i “la davallada dels partits independentistes”.
C’S
L’agrupació local de Ciutadans valora molt positivament els resultats obtinguts per la formació tant a nivell nacional com local. “El nostre partit ha entrat amb força al Congrés ja que partíem de 0 i ara tenim 40 diputats, el que indica que l’espai de centre ha estat molt ben acceptat”, remarca la portaveu de C’S, María Valle. “És també important el panorama que s’obre de dificultat per governar per qualsevol dels partits amb la consegüent inestabilitat que això comporta”, apunta. En quant als resultats de Cerdanyola, des de C’S entenen que col·locant-se com a tercera força consoliden els seus resultats anteriors. Per a la formació, el fet que ERC i Democràcia i Llibertat hagin quedat en el 5è i el 6è, “consolida també la idea que Cerdanyola no és una ciutat independentista”.
PP
El Partit Popular ha tornat a guanyar unes eleccions generals, però amb uns “mals resultats” que suposen tancar el cicle de constant descens des dels comicis europeus. Però malgrat el triomf a 38 de les 52 províncies espanyoles, el president del PP a Cerdanyola, Manuel Buenaño, apunta que ha quedat configurat un “escenari atípic” sense majories absolutes i que obligarà a treballar pactes. “Crec que el panorama no s’aclarirà fins al 13 de gener, que es quan s’han de constituir els dos òrgans”, valora el líder popular. En l’àmbit local, Buenaño felicita Podem “com a marca guanyadora” a Cerdanyola: “No ha estat una sorpresa, el que sí és una sorpresa són els resultats d’ERC, Democràcia i Llibertat i C’S respecte el 27-S”, destaca.
ERC
Després d’augmentar en més del 150% els vots a Cerdanyola, la secció local d’ERC es felicita pels bons resultats dels republicans a Catalunya. “A l’espera d’un canvi que veiem impossible a l’Estat seguirem treballant per la via independentista com a motor de canvi social”, s’afirma des d’ERC.
DEMOCRÀCIA I LLIBERTAT
Des de Democràcia i Llibertat admeten que els resultats obtinguts tant a Cerdanyola com a Catalunya en general “no han estat prou bons”, malgrat que es podrien “trobar aspectes positius com per exemple, la consolidació del dret dels catalans a decidir el seu futur”. La reflexió que fa en aquest moment la formació és refermar-se en “la necessitat de continuar el camí de refundació del nostre partit per convertir-lo en una eina útil i potent al servei dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya”.
UNIÓ DEMOCRÀTICA
Finalment, l’agrupació local d’Unió Democràtica de Cerdanyola agraeix la confiança depositada per totes aquelles persones que els han tornat a fer costat. “A casa nostra ha quedat clar que existeix una amplia majoria, entre les que hi figura Unió, que aposta pel dret a decidir però també que la inestabilitat i ingovernabilitat que existeix ara a Catalunya també s’ha traslladat a la resta de l’Estat espanyol”, explica el president d’Unió a la ciutat, Jaume Folch. En els propers mesos, la formació celebrarà un “nou congrés per debatre aquests resultats i fixar les noves línies d’actuació del partit des del catalanisme integrador i moderat”.
CARME CARMONA NO ENTRA AL CONGRÉS DELS DIPUTATS
La candidata número 9 per Barcelona, l’exalcaldessa Carme Carmona, finalment no ha aconseguit l’escó com a diputada, però assegura que la campanya ha estat una gran oportunitat. “És cert que em feia molta il·lusió poder portar les reivindicacions de la comarca a Madrid i malgrat no aconseguir-ho la campanya ha estat una oportunitat per fer immersió al territori i anar més enllà de la meva ciutat”, reconeix Carmona. L’exalcaldessa explica que durant l’últim mes ha pogut recollir les demandes dels “companys” del Vallès Occidental. “Per exemple, el soterrament de les vies de Montcada era un anhel que em van transmetre i encara que no hagi sortit hi haurà el compromís per part del PSC”, anuncia