Els Tres Tombs homenatjaran el passat agrícola de Cerdanyola

WhatsApp Image 2023-01-13 at 12.38.02

La festa de Sant Antoni Abat també retorna a la normalitat a Cerdanyola. La passada dels Tres Tombs tindrà lloc diumenge i serà la protagonista del programa que organitza l’associació d’Arriers i Arrieres de Cerdanyola.

El programa festiu arrenca dimarts passat amb el pas de banderes. Xavier Pla Rivases, Judit Pla Rivases i Mario Idáñez Rico (Cal Pintxo) van rebre la bandera dels Arriers i Arrieres de Cerdanyola de mans dels banderers de l’any passat en un acte que va comptar amb la participació de Cesc Aldabó, vicepresident de l’Associació Catalana de Tracció Animal i un dels impulsors de la primera escola de tracció animal moderna de l’estat que iniciarà la seva primera edició a Moià aquest mes de gener. Des de l’entitat d’arriers i arrieres de Cerdanyola destaquen que “l’interès pel treball amb animals va a l’alça, en un context de canvi climàtic i d’interès per l’agricultura ecològica, i seguint la línia d’altres països europeus, com França”. En aquest sentit, el president de la Federació Catalana de Tres Tombs, Andreu Bernadàs, apostava pel cavall com a possible solució per a la reducció d’emissions contaminants: “El cavall i la bicicleta són l’únic transports amb zero emissions. No lluitem per una cosa que sigui una entelèquia”. També apuntava qye els Tres Tombs són una mostra del patrimoni passat i “han de continuar sent una gran festa”. El president dels Arriers i Arrieres de Sant Antoni Abat de Cerdanyola, Ermini Puig, recordava l’ús de la tracció animal fins fa només unes dècades. “Persona i cavall s’ada`ptaven per fer tot tipus de feines”, apuntava. Per la seva banda, el secretari de l’entitat, Jordi Garsaball, posava en valor que els “cavalls són l’aliat de l’home” i es recordava que la passada dels Tres Tombs es realitza amb control veterinari i sempre sota les directrius del Reglament de Benestar Animal de la Federació Catalana dels Tres Tombs. Finalment, el regidor de Cultura, Óscar Pons, agraïa la tasca de l’entitat i feia autocrítica per no haver trobat encara un espai adequat per a la seva activitat, però anunciava que continuarà treballant per aconseguir-ho.

El programa

Els actes de la festa del patró dels animals  començaran el divendres 13 de gener (15.30 hores) amb la rebuda de la bandera infantil per alumnes del Col·legi Montserrat (Laura Coronado, Arnau Álvarez i Laura Jané seran enguany els banderers infantils).

Dissabte serà el torn de la mostra de jocs i esports tradicionals a la plaça de Sant Ramon (11 hores). També se celebrarà un tast de bitlles catalanes i el taller de guarniment de carros amb flors i vegetació a càrrec de Bambalina.

I diumenge serà el dia de la festa grossa. Els Trabucaires de Cerdanyola i el lluïment dels Joves Diables a la plaça de l’Abat Oliba obriran la matinal. A les 9htindrà lloc la concentració a casa del banderer (Cal Pintxo) per anar cap a l’església de Sant Martí on l’ofici de la missa comptarà amb la participació de la Coral Collserola (9.30 hores) i després es farà el ball de Sant Antoni a càrrec de l’Esbart Sant Marçal (10.15 hores).

De 9 a 12 hores tindrà lloc la concentració de cavalleries, carros i carruatges al Parc Tecnològic del Vallès, on l’associació gastronòmica El Pansalet oferirà l’habitual esmorzar. A les 12 hores s’iniciarà la passada dels Tres Tombs des del carrer dels Artesans per recórrer després els carrers més cèntrics de la ciutat. Com ja passar l’any passat, la benedicció dels animals es tornarà a fer al carrer de Lluís Companys, al costat de l’Ajuntament, per evitar que els cavalls rellisquin amb les llambordes del carrer de Sant Martí.

Restriccions de circulació

Estarà prohibit aparcar als carrers del recorregut des de les 6 del matí del dia 15 de gener per facilitar les tasques de neteja del circuit. També s’ha de tenir en compte que ja des de les 11:30 h. començaran a haver-hi restriccions de circulació de vehicles en el recorregut. A més, en el seu transcurs es produiran talls en diversos carrers adjacents, fet pel qual és recomanable evitar l’ús del vehicle pel centre de la ciutat en l’horari de la passada.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?