Els socialistes guanyen les eleccions municipals i les europees

2e8bf6f45fb2b01f7bc63e367c45fa81

Després de guanyar les eleccions generals del 28 d’abril, el PSC ha sumat una doble victòria a les eleccions municipals i a les europees. Els socialistes han passat de 5 a 9 regidors als comicis locals i amb quasi tota seguretat Carlos Cordón serà investit alcalde el proper 15 de juny. Públicament, l’alcaldable popular, Manuel Buenaño, ja li ha ofert el seu regidor perquè sigui alcalde. D’altra banda, totes les formacions veuen els socialistes com a guanyadors clars i les sumes que arriben a la majoria necessària de 13 regidors semblen pactes impossibles.

Una participació vuit punts per sobre respecte al 2015

A Cerdanyola, els comicis locals van comptar amb un 65’80% de participació, 8 punts més que a les eleccions cerdanyolenques de 2015 en què van participar el 57’62% de l’electorat de la ciutat.

ERC, força majoritària del sector sobiranista amb cinc regidors

La segona força més votada ha estat ERC, que amb cinc representants es consolida com la força majoritària en el sector sobiranista. Ciutadans manté la tercera posició entre les forces polítiques i continua amb tres regidors mentre que Guanyem, la formació de l’alcalde Carles Escolà, ha perdut dos regidors i  estarà representant en el proper consistori amb tres representants.

L’escrutini definitiu a la Junta Electoral decidirà el ball de regidors entre En Comú Podem i Junts
La nit electoral acabava a Cerdanyola amb sorpreses per la disparitat entre les dades facilitades pel Ministerio de Interior i les que publica l’Ajuntament de Cerdanyola. Segons les dades del Ministerio, En Comú Podem ha aconseguit dos regidors, però el recompte realitzat per l’Ajuntament li atorga un regidor més. Aquest representant que guanyaria En Comú Podem segons les dades municipals el perdria Junts per Cerdanyola, que passaria de dos  a només un regidor. No serà fins dimecres que l’escrutini definitiu que es realitza al tercer dia de les votacions per la Junta Electoral de Zona resolgui la incògnita.

Participació històrica a unes eleccions europees a Cerdanyola: més de 16 punts respecte el 2014

D’altra banda, el PSC també repetia victòria a les eleccions europees amb una  participació del 65,62%, més de 16 punts respecte el 2014. Ara fa cinc anys, ERC guanyava amb 3.786 vots i el PSC se situava com a segona força amb 3.683 vots. El PSOE també s’ha imposat amb claredat al conjunt d’Espanya, tot i que a Catalunya la llista Puigdemont ha estat la més votada amb un 28,52% dels sufragis.

Junts per Catalunya, amb Carles Puigdemont al capdavant, es queda a només 16 vots per sota d’ERC

El PSC aconseguia 8.308 vots (29,19%) i ERC repetia la segona posició de les municipals amb 5.336 vots (18,75%). A només 16 vots dels republicans, es col·locava Junts per Catalunya, que sumava 5.320 vots (18,60%) dels vots. En quart lloc, CeC-Podemos ha obtingut 3.164 vots (11,12%), seguit dels 3.161 vots de Ciutadans (11,11%). El PP es feia amb 1.601 vots (5,63%), Vox -partit que no es va presentar a les municipals de Cerdanyola- amb 499 (1,75%) i el PACMA amb 423 (1,49%).

Les persones cegues voten de forma secreta per primera vegada en uns comicis locals

Sortir de casa i anar a votar al teu col·legi electoral de forma secreta. Pot semblar un fet normal, però diumenge alguns ho van viure de forma extraordinària a Cerdanyola. Malgrat que la Constitució espanyola diu que el dret al vot secret és un dret fonamental no va ser fins l’any 2008 que les persones cegues de l’Estat espanyol van poder votar per primera vegada de manera secreta i autònoma. I va ser fruit de la lluita impulsada per l’Associació Catalana per a la Integració del Cec (ACIC), que va aconseguir que s’implementés un sistema que, sota demanda prèvia, permet a les persones cegues escollir la papereta que desitgen sense que ningú els hagi d’ajudar a fer-ho. Però aquest dret encara no està regulat quan les eleccions són les municipals, tot i que diumenge sí que els kits de vot accessible van estar disponibles a quatre municipis de l’estat Espanyol. Cerdanyola, Ripollet, Cubelles i Palau-solità i Plegamans han estat pioners. José Ángel Carrey i Meritxell Aymerich,  dos representants de l’Associació Catalana per la Integració dels Cecs, arribaven emocionats a l’escola La Sínia,  on en ocasions anteriors havien exercit el seu dret a vot en secret als comicis autonòmics, estatals i europeus. Però diumenge era la seva primera vegada a les municipals.  “Fins ara, per votar en unes municipals havíem de venir acompanyats d’una persona de confiança perquè ens ajudés a votar”, explica Aymerich, que remarcava la necessitat de garantir el dret a vot secret per mantenir l’autonomia personal de les persones invidents. “És un dia d’emoció i reivindicació perquè teníem el dret a vot secret en totes les eleccions menys a les municipals, que van quedar pendents de regulació l’any 2008”, destacava Carrey. Ell creu que el fet que el dret a vot accessible no estigui garantit a les municipals “és una qüestió de manca de voluntat política”, ja que es tracta d’un sistema a demanda que facilita molt fer arribar el kit de Braille a qui ho demani a qualsevol municipi de l’Estat. “A les generals de 2008 van ser 1.623 persones”, recorda.

Cordón: “Volem intentar fer un govern estable i amb una àmplia majoria”

“A la seu no hi cabrem, ho farem a l’Hermandad Rociera de Cerdanyola”, anunciava Carlos Cordón en el moment de convocar a la premsa per seguir els resultats dels comicis municipals. I no es va equivocar: l’ampli local es va omplir de militants i simpatitzants socialistes per viure un escrutini on el PSC va anar al capdavant des del principi. Finalment, els socialistes guanyaven les eleccions municipals a Cerdanyola amb 8.688 vots (30,43%) i nou regidors. Una xifra que quasi dobla els 5 càrrecs electes aconseguits al 2015.

“Hem tornat a guanyar les eleccions municipals, com hem fet sempre, però aquesta vegada amb una gran majoria que ens permet seguir somiant en recuperar Cerdanyola per a tota la seva gent”, valorava Cordón, que podria ser l’alcalde més jove de la ciutat amb 34 anys. Ara, el PSC es posa a treballar per aconseguir l’alcaldia el 15 de juny: “Volem intentar fer un govern estable, seriós i amb una àmplia majoria per poder tirar coses endavant i deixar enrere aquests quatre anys d’inestabilitat”. Mantejat pels seus companys i enmig de càntics com ‘ista, ista, ista, Cerdanyola socialista’, Cordón, visiblement  emocionat, assegurava estar molt satisfet per la feina dels últims dos anys. “Hem fet un projecte sempre positiu, transversal, de consens i obert a tothom. Estic molt content de la recompensa que ens ha donat la ciutadania amb aquest resultat electoral”, valorava l’alcaldable.

Solà: “Hem tret el millor resultat a Cerdanyola des de la República”

Somriures a ERC per uns resultats que els col·loquen com a segona força del municipi després de ser la tercera al 2015. Els republicans aconseguien els seus millor resultats en unes eleccions municipals des del retorn de la democràcia amb 5.420 vots (18,99%) i cinc regidors, un més dels que tenen actualment.

Però a part dels somriures, el regust agredolç també era protagonista a la seu d’ERC. “Per una banda, estem contens perquè hem tret el millor resultat a Cerdanyola des de la República i passem a ser la segona força”, assegurava la cap de llista, Helena Solà. Però la part més preocupant, segons Solà, és que els partits independentistes no tenen la majoria del plenari: “L’1-0 es va poder celebrar també a municipis on no hi havia majoria independentista, però no és un escenari que ens agradi”.

En el moment de tancar aquesta edició -dilluns 27- ERC tenia previst fer una executiva per valorar la campanya i els resultats. “Si l’executiva pren alguna decisió la traslladarem a l’assemblea”, anunciava Solà, que es mostrava satisfeta per la campanya “bona i neta” realitzada pels republicans.

Rodríguez: “Celebrem que Cerdanyola torni a tenir un govern constitucionalista”

Amb 3.704 vots (12,97%), Cs es converteix en la tercera força més votada a les eleccions municipals i manté els tres regidors obtinguts al 2015. “Estem contents perquè hem pujat en número de vots i el projecte de Ciutadans a Cerdanyola ha crescut”, valorava la cap de llista, Sonia Rodríguez, que es mostrava molt orgullosa per l’entrada al consistori de  Gorka Samaniego, “una persona preparada que a més estic segura que ens deixarà grans debats al ple”.

Rodríguez destacava que CS ha tingut “un grup de treball increïble que s’hi ha deixat la pell” i denunciava que la formació ha patit una campanya bruta que els hauria perjudicat: “Ho posarem tot en els procediments judicials que calgui i buscarem els responsables”. L’alcaldable celebrava que Cerdanyola “torna a tenir un govern constitucionalista” i l’alta participació. “L’alcalde ha pagat la seva mala gestió i d’aquí els seus resultats”, apuntava Rodríguez, que anunciava que a partir de demà hem d’intentar posar-nos a treballar pels temes que consideren prioritaris. “Farem tot el possible per arribar al màxim de consensos amb la resta dels partits per millorar la qualitat de vida dels cerdanyolencs”, assegurava.

Carles Escolà: “No hem aconseguit els nostres objectius”

Amb el 60% del vot escrutat, Guanyem Cerdanyola ja descendia a la quarta posició. El menjar ja estava a taula, però l’equip de Carles Escolà seguia la votació amb atenció des dels seus portàtils. La derrota era imminent. Després d’una hora, ja tocades les 12 de la nit, la campana de la victòria tenia el nom de Carlos Cordón i a la seu de Guanyem Cerdanyola, Escolà no estava sorprès: “És evident que el clar vencedor d’aquestes eleccions és el Partit Socialista, reconeixem la victòria i el felicitem”.
 
La formació feia equip mentre el candidat dedicava unes paraules a la premsa i analitzava els possibles errors o dificultats que han tingut la segona posició obtinguda al 2015. “Acceptem que no hem aconseguit els nostres objectius i, per tant, haurem de continuar treballant per seguir tirant endavant aquesta alternativa que nosaltres creiem que és necessària per Cerdanyola”, apuntava l’alcalde en funcions. Però, ara sí, a la taula només quedaven engrunes: “La nostra alternativa a la clara victòria del PSC era concentrar el vot i ho vam intentar abans de la campanya impulsant aquest nou instrument -Guanyem Cerdanyola-, tot i que no hem aconseguit que fos un instrument tan necessari com nosaltres crèiem”. En paraules de Carles Escolà, ara el més important és “treballar per Cerdanyola, veure quines reflexions hem de fer i quina estratègia hem d’adoptar”.

Collado: “Estarem molt contentes si finalment tenim la tercera regidora”

Dos o tres. En Comú Podem Cerdanyola marxava de la seu de l’AV Sant Ramon amb dos regidors a butxaca, però abans d’anar a dormir eren coneixedors que podrien tenir un més. I no ho sabran fins dimecres, quan la Junta Electoral es reuneixi i confirmi quines són les dades correctes entre les facilitades pel Ministerio de Interior -dos regidors a En Comú Podem i dos a Junts per Cerdanyola- o les de l’aplicació de  l’Ajuntament, que els atorguen tres regidors i un a Junts per a Cerdanyola.

“Estem contentes perquè som una coalició nova i de moment hem entrat a l’Ajuntament amb dues persones, seria una alegria tenir una tercera regidora”, valora la cap de la llista morada, Cecilia Collado. “Però encara que finalment no tinguem una tercera regidora, hem d’estar satisfets perquè hem fet una campanya molt intensa amb la implicació de molta gent”, assegura abans de destacar que el PSC ha estat el gran triomfador. “Ara toca treballar conjuntament per la ciutat”, afegeix.

Joan Sánchez: “La sensació general és de decepció”

Junts per Cerdanyola obtenia 1.905 vots (6,67%) i 2 regidors, segons dades del Ministerio de Interior. En canvi, dades municipals apunten que Junts hauria obtingut un sol regidor. La incògnita es resoldrà dimecres, però tant si finalment es queden amb només un regidor com si conserven els dos, les cares eren llargues la nit de diumenge a Junts per Cerdanyola. “La sensació general és de decepció, creiem que l’equip i el projecte eren molt vàlids i que renovarien el panorama polític”, valora l’alcaldable de la formació, Joan Sánchez, que reconeix que la formació s’ha quedat lluny de les expectatives marcades. Ell creu que segurament els ha faltat “o temps o mitjans per fer arribar tot això a la població” i que “fa la sensació que s’ha votat per sigles”.

Tot i que encara és massa d’hora per fer valoracions en més profunditat, la formació no tanca cap porta. “Hem felicitat Carlos Cordón per guanyar les eleccions i li hem comunicat que no farem un paper de bloqueig”.

Manuel Buenaño: “El resultat ha estat un autèntic desastre”

Si Guanyem va ser un dels derrotats de la nit, el PP va ser l’altre. Els populars perden dos regidors -amb 1.604 vots (5,62%)- respecte als tres que van aconseguir al 2015 i es converteixen en l’última força del consistori. “No m’amagaré, el resultat ha estat un autèntic desastre”, valorava l’alcaldable Manuel Buenaño, que apuntava que el marc resultat s’emmarca en la tendència generalitzada a Catalunya, excepte Badalona i Castelldefels. “Nosaltres hem rebut un càstig i ens alegrem que també l’hagi rebut el partit d’Escolà, perquè no ha estat un bon alcalde per a Cerdanyola”, apuntava Buenaño, que anunciava que el regidor del PP es posarà a disposició de Carlos Cordón “perquè sigui alcalde i tingui estabilitat aquests quatre anys”.

Som Alternativa queda fora de l’Ajuntament de Cerdanyola

Juntament amb Gent per Bellaterra i Convergents, Som Alternativa, que ha aconseguit 264 vots (0,92%), ha quedat lluny d’aconseguir representació a l’Ajuntament de Cerdanyola. El candidat de la formació, Jordi Haro, veia esmicolades les seves expectatives d’entrar al consistori, com preveia durant la campanya electoral. “La idea de la nostra candidatura era mobilitzar l’esquerra més alternativa i de caràcter rupturista que hi havia a Cerdanyola, perquè sabíem que no estava representant aquell espai, però no ho hem aconseguit”, assegurava l’alcaldable.  Una de freda i una de calenta. Haro lamenta els resultats de les eleccions, però afirma que la formació està “contenta” perquè han sabut “mobilitzar a la gent i ha servit per visualitzar-la i donar-la a conèixer”. Amb alguns resultats cercats aquest matí, Haro ha comentat que aquesta tònica s’ha seguit arreu de Catalunya i que “el vot útil en alguns casos s’ha anat a Guanyem i bona part al PSC. D’això s’ha beneficiat ERC i sobretot el PSC”.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76



Newsletter



Necessites ajuda?