Els mercats municipals, al peu del canó

911bb6f64463c342ebc758ad1f9000ed

Amb la ciutat paralitzada, els mercats municipals com a servei essencial han estat al peu del canó des de l’inici de l’estat d’alarma. “Des dels mercats ens hem bolcat en continuar oferint els productes malgrat tenir por els primers dies”, valora Sara Gallardo, paradista del mercat de Serraperera. A les llotges municipals de la província de Barcelona, segons dades de la Diputació de Barcelona, l’afluència de gent ha disminuït però s’ha incrementat el valor del tiquet de compra, el que ha suposat un canvi d’hàbits en la compra diària i setmanal dels seus clients. Un fet que han notat també a Fontetes i a Serraperera. “Abans els que venien cada dia a comprar eren persones més grans de 65 anys i ara venen a comprar els seus fills i fan compres més grans perquè compren per dues cases i això fa que l’import del tiquet sigui més alt”, explica Francisca Sánchez, paradista de Fontetes. A més, a les dues llotges municipals asseguren que abans del confinament hi havia un augment clar de clients divendres i dissabte i ara els clients “es reparteixen més entre tots els dies d’obertura”.

Actualment els dos mercats estan oberts al públic seguint mesures com la reducció del seu aforament –70 persones a Fontetes i 50 a Serraperera- per evitar aglomeracions al seu interior i mantenir les distàncies de seguretat mínimes. “Els primers dies sí que va haver-hi més desconcert. Tot era nou, pels clients i pels paradistes”, explica Sánchez. “Inicialment la gent anava en massa al supermercat i al mercat”, recorda Imma Jodas, paradista del mercat de Serraperera.  Però de seguida la situació es va normalitzar. “Ara la gent ve amb protecció i respecta la distància de seguretat”, apunta Sánchez. A la seva parada de fruita a Serraperera, Gallardo ha posat un esprai desinfectant per als clients. “La majoria som molt respectuosos”, indica.

Cap dels dos mercats no tenen una plataforma online per fer comandes, però sí que moltes parades agafen encàrrecs per telèfon –perquè la gent ja tingui la comenda preparada i hagi i només hagi de recollir-la quan vingui- i també ho serveixen a domicili. “Sobretot a persones grans o que per diverses circumstàncies necessitin que els hi portem a casa”, explica Sánchez, que recorda que els primers dies van haver de fer pedagogía amb les persones grans: “Patíem per les persones grans que continuaven venint al mercat i els hi proposàvem que vinguessin a comprar els seus fills o un veí”.

Amb el decret d’estat d’alarma els restaurants i bars van tancar i el mercats va notar que els hi augmentava la feina. “La gent compra més perquè fa tots els menjars a casa”, destaquen Jodas i Gallardo. Els mercats són conscients que el futur és incert, però també creuen que “qui vulgui un bon producte a bon preu” seguirà comprant a les llotges municipals.

Mercadals els divendres, però només parades d’alimentació

Els mercats setmanals de venda no sedentària, que a Cerdanyola tenen lloc els divendres, només poden obrir les parades de venda d’alimentació, productes higiènics i planter d’horta.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76



Newsletter



Necessites ajuda?