“Els lloguers socials són pocs, però n’hi ha”

WhatsApp Image 2023-02-20 at 08.47.23

El dret a l’habitatge va ser el protagonista del debat organitzat per Guanyem Cerdanyola a l’Espai Enric Granados. És cert que el panorama és desesperançador, però la lluita permet obrir una petita escletxa d’optimisme. “Els lloguers socials són pocs, però n’hi ha”, defensava Marina Sureda (PAHC Sabadell). Tant ella com Eloi Orihuela (moviment per l’habitatge) van coincidir en la importància que els municipis comptin amb una oficina d’habitatge que funcioni bé perquè, entre d’altres, és una gran eina per “aturar desnonaments”.

Precisament recuperar l’oficina d’habitatge va ser el que va fer Compromís quan va governar Cerdanyola del 2015 a 2019. “Vam arribar al govern i ens vam trobar que tots els temes d’habitatge es gestionaven des de Rubí. Els dos primers anys al govern els vam dedicar a traslladar tots els expedients a Cerdanyola i a dotar l’oficina de personal”, recordava l’alcaldable de Guanyem, Ivan González. Els dos anys següents els destinarien a adquirir habitatges per crear parc habitatge municipal tant per a lloguer social com lloguer d’emergència i a negociar amb els bancs per aturar desnonaments.  “Ara els pisos ja no són dels bancs, són de fons voltors i les vies per parar un desnonament es compliquen”, apuntava Sureda, que recordava que actualment a Catalunya hi ha  més de 34.000 pisos que són propietat de fons voltors i a la vegada hi ha 2.800 persones esperant a la mesa d’emergència.  “És una vergonya que les PAH haguem d’estar aturant els 34 desnonaments diaris que hi ha a Catalunya. Haurien de ser les administracions les que s’encarreguessin de recuperar els pisos que s’han quedat els fons voltors”, lamentava. “El problema de tot plegat és la propietat del sòl, que és privada i està sotmesa a les lleis del mercat”, destacava Orihuela, que apuntava que el cooperativisme és una de les propostes que més s’apropa a la desmercantilització del sòl. “Però al final estem parlant de tenir una accés a l’habitatge  digne i s’hauria de tendir a fer lloguers adequats a la renda de cada persona”, valorava Sureda.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?