Els hàbits alimentaris, protagonistes al Museu de Ca n’Oliver

mengemmuseuok

El Museu i el Poblat de Ca n’Oliver acull l’exposició Què mengem avui?, una producció de la Diputació de Barcelona i el Museu de Ciències Naturals de Granollers, que es podrà visitar fins al 10 de juliol. La mostra proposa reflexionar sobre els hàbits alimentaris, el seu efecte en l’organisme i l’impacte en l’entorn i el planeta. Les comissàries són la cuinera Ada Parellada i l’antropòloga Agnés Vilamajor

L’exposició vol fer reflexionar sobre la manera com triem els aliments que consumim, que ens adonem que no és una tria casual, que és el resultat d’un cúmul de factors personals i mediambientals que es van sedimentant en la nostra memòria. Per a les responsables de la mostra, menjar és una pràctica que integra natura i cultura, creant un univers simbòlic i uns valors culturals. L’exposició, que incorpora així la dimensió antropològica al fet alimentari, s’estructura en diferents àmbits representats dins d’una llar, on cada concepte correspon a una estança a la qual s’atorga un significat.

Olles per a la història

A Cerdanyola, l’exposició dedica un àmbit específic a les olles com a estri per a un dels principals mètodes de cocció, el bullit, que va aparèixer a la Prehistòria i va esdevenir universal amb la utilització de la ceràmica. La mil·lenària olla de terrissa vidrada, que segueix present en la majoria de cases, s’ha trobat en jaciments arqueològics d’arreu del planeta, independentment de la seva cronologia. A l’exposició es presenten fotografies de les olles de la cuina de l’antiga masia de Can Coll Centre d’Educació Ambiental del Parc de Collserola.

Catàleg-receptari i vídeos accessibles 

En motiu de l’exposició s’ha editat un catàleg receptari amb una cinquantena de receptes, apunts teòrics i una sèrie de recomanacions per prendre consciència sobre la responsabilitat social i ambiental que implica adquirir i cuinar els aliments, l’organització i la necessitat de repartir les tasques relacionades amb l’alimentació i, en definitiva, els efectes que té en la nostra vida i el nostre entorn. El catàleg es pot adquirir al museu i a la Llibreria de la Diputació en el següent enllaç.

La visita a l’exposició es completa amb 11 vídeos del programa d’accessibilitat de la Diputació de Barcelona La Mirada Tàctil, especialment concebuts per a les persones amb dificultats auditives i sensitives. Aquestes gravacions estan disponibles en el canal de You Tube de La Mirada Tàctil i presenten els continguts de la mostra en llenguatge de signes per a la comunitat sord signant i subtitulat per a la comunitat sorda oralista.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?