
A partir de l’1 de juny obriran les escoles i instituts dels territoris que estiguin en fase 2. Però als centres educatius només es farà una atenció personalitzada dels alumnes, tutories i acompanyament emocional. El curs acabarà com estava previst el 19 de juny: “No es torna a reemprendre presencialment. No hi tornarà a haver classes a les escoles, tal com les entenem. El curs fa uns mesos que s’està fent telemàticament i telemàticament acabarà”, ha ssegurat el conceller d’Educació, Josep Bargalló.
Només hi haurà una atenció continuada a 6è de primària, 4t d’ESO, 2n de Batxillerat i pels últims cursos de cicles formatius. Per a la resta de cursos només es permet fer tutories personalitzades per cita prèvia, segons estableix el pla de retorn a les escoles de la Generalitat. No es podran superar els grups de 13 alumnes a primària i 15 a secundària. D’altra banda, els centres hauran d’elaborar durant el mes de juny un pla de contingència per al curs 2020-202. “L’assistència d’alumnes als centres, aquest juny, sempre serà de manera voluntària. Amb les condicions sanitàries actuals, les famílies tenen el dret de decidir que el seu fill no hi anirà, aquest mes de juny”, apuntava Bargalló.
Llars d’infants
A les llars d’infants, hi haurà un màxim de cinc nens per espai, que en cap cas podran tenir entre 0 i 1 any. Cada llar d’infant haurà d’analitzar les condicions que té per decidir si poden oferir el seu servei, en funció dels espais i del professorat.
Què passarà al setembre? Classes presencials en grups reduïts
“Al setembre estarem en emergència educativa. Tindrem unes mesures de Protecció Civil i de Salut Pública que potser són les que haurem d’aplicar al juny o potser seran menys restrictives, però existirán”, remarcava Bargalló, que apuntava que s’hauran de mantenir aquests grups reduïts, però que és imprescindible que les classes siguin presencials. “En alguns centres, es podran redistribuir els espais. Però no en tots: haurem de demanar a la comunitat la cessió puntual d’altres espais per a l’activitat lectiva. Hem de tenir com a prioritat que tots els alumnes puguin anar cada dia al centre”, remarcava.
Crítiques de la USTEC
Molt crítica amb aquest pla de retorn a les aules s’ha mostrat la Unió de Sindicats de Treballadors/es de l’Ensenyament de Catalunya (USTEC), que demana la dimissió de Bargalló per “no voler assumir les competències que li pertoquen”. En aquest sentit, asseguren que els hi demanen una cosa molt complicada: “Obrir i mantenir disciplina de distanciament social en edats primerenques sense Epis que ens protegeixin ni a nosaltres ni a l’alumnat, recomanem a les direccions dels centres que no obrin en aquestes condicions. Ara s’ha de preparar el setembre”.