
Les mones són aquests dies les protagonistes als aparadors de les pastisseries de Cerdanyola. El Gremi de Pastisseria de Barcelona encara la Pasqua 2021 amb optimisme i confia vendre prop de 700.000 mones artesanes, al voltant d’un 5% menys que el 2019. Conscients de les limitacions en la xifra de participants en reunions i la barreja de bombolles de convivència, els pastissers preparen formats una mica més petits. Com ja ha anat passant en altres diades recents, la previsió és que el client trii unitats més petites.
El sector, però, està convençut que les vendes no tindran res a veure amb les d’ara fa un any, quan la Pasqua es va celebrar en ple confinament domiciliari pel COVID. Moltes pastisseries van reduir l’assortiment de mones o van optar per convidar a traslladar la celebració a la Segona Pasqua. Es calcula que les vendes van caure prop del 40%, tot i que molts padrins i padrines les van comprar online, una opció que alguns establiments mantenen. “Aquest any la normalitat encara no és total, però ja estem comprovant que hi ha moltes ganes de mantenir la tradició i tornar a gaudir de les mones artesanes i de la creativitat dels pastissers”, destaca el president del Gremi, el pastisser Elies Miró. A la pastisseria Xarop creuen que malgrat que serà millor que la de l’any passat amb confinament, “ni molt menys és una campanya de mones normal”. Des de la pastisseria Bonet esperen que “aquest any tots els nens puguin rebre la seva mona”, ja que l’ any passat per a molts no va ser possible. “Esperem que hi hagi un consum en comerços de proximitat i de barri”, assegura Oriol Bonet.
Els clàssics protagonitzen les mones de 2021
El 2020 també ha estat un any atípic als cinemes i la falta d’estrenes ha deixat sense nous personatges les mones de 2021. Per això, les princeses de Frozen, Harry Potter, superherois, Ladybug, Patrulla Canina, Peppa Pig, o unicornis i animals de tota mena tornen a triomfar a les mones dels més petits. El videojoc Fortnite, The Mandalorian i tota la saga Star Wars i tot allò relacionat amb el Barça també repeteixen protagonisme. I per a un públic una mica més adult, mones personalitzades i d’autor: dissenys amb motlles únics, animals elaborats amb ous de diferents mides i colors i imatges impreses amb tintes alimentàries en xocolata.
Des del Gremi es recorda que una mona artesanal de pastisseria és el resultat d’un treball artístic que implica més de tres hores de feina per peça: creació de motlles, disseny de patrons per formar les figures, treball amb la xocolata, composició de la figura i decoració. I amb cacau de qualitat, sense additius, ni oli de palma, ni greixos trans o colorants azoics, ingredients presents en les mones industrials.
Una tradició centenària
L’existència de la mona com a pastís tradicional del dia de Pasqua està documentada des del segle XV. Sembla que llavors es feia amb pasta de pa com a base i tenia forma de tortell. Més endavant s’hi van començar a posar ous durs pintats, un per cada any del fillol/a a qui se li regalava. I al segle XIX, es comença a fer la mona actual, amb una base de pa de pessic, mantega i xocolata, i adornada amb figures de xocolata, fruita confitada i plomalls. Als anys 30, de la mà del pastisser Lluís Santapau, s’estén la tradició de modelar grans figures de xocolata i pastisseries de tot el país exposen les seves creacions als aparadors. Amb els anys, les vendes de figures de xocolata han superat les de mones tradicionals amb pastís de pa de pessic.