
El llibre ‘Canaletes. Un barri amic al peu de Collserola (1996-2021)’ editat per l’Ajuntament de Cerdanyola amb motiu del 25è aniversari de la creació del barri ja és una realitat. El llibre estarà disponible a la Biblioteca Central, als centres escolars i els veïns que ho desitgin el podran sol·licitar a través de l’Associació de Veïns de Canaletes.
“És un llibre fet entre moltes persones, cadascú amb la seva aportació, però amb la convicció compartida de recuperar la nostra història i fer-ho entre tots”, destacava la periodista i coordinadora del llibre, Mónica González, que explicava que el volum és “recorregut pel passat i el present d’aquesta zona de la ciutat, del que era i del que avui en dia és recuperant la seva història”. La periodista recordava que 2en només 25 anys Canaletes ha experimentat un canvi espectacular” i que actualmente el barri “és fruit d’uns quants projectes urbanístics frustats, d’una gran lluita social, de voluntats polítiques confrontades i d’una comunitat molt activa i implicada”. Així, el llibre descriu la historia de Canaletes amb fotografies, testimonis i dades històriques.
Orígens
Canaletes va ser un espai cobejat per l’expansionisme tardofranquista des dels anys 50 i al Pla Comarcal de 1953 preveia construir 4.500 habitatges d’entre 8 i 15 plantes que amenaçaven amb convertir Cerdanyola en una ciutat massificada. “Cerdanyola podia haver arribat a 200.000 habitants acollint molta immigració que en aquells arribava a Barcelona”, recordava l’exalcaldessa Cristina Real. Gràcies a la reivindicació ciutadania i a la via política, finalment es van construir 1.327 habitatges. Al 1996 es van entregar les claus dels primers 268 primer pisos construïts al barri, que distava molt d’aquell projectat al 1968, pensat per a 30.000 persones en blocs de 15 pisos d’alçada. Finalment, van ser 828 pisos de protecció oficial, 353 pisos de preu tasat i 145 habitatges unifamiliars de renta lliure. Real repassava la construcció d’equipaments com els Jutjats, el CAP, el PEM Guiera i una residència de gent gran: “El rendiment d’aquestes instal·lacions ha acabat sent molt important”.
Un centre cívic a Canaletes
Per la seva banda, la regidora de Moviment Socials i Entitats Ciutadanes, Marian Navarro, explicava que la iniciativa d’editar un llibre va sorgir de l’AV Canaletes. “Els barris de la ciutat i ciutat no serien els mateixos sense la tasca que fan les associacions de veïns”, valorava Navarro. Enn aquest sentit, destacava que la ciutadania mereix que els seus barris siguin cada dia millor i anunciava que des del govern municipal treballen “per fer possible un centre cívic adaptat a les necessitats de l’AV Canaletes”.
Finalment, el president de l’AV Canaletes, José Antonio Triguero, assegurava que la gran majoria de veïns de Canaletes són les persones que van arribar-hi fa 25 anys amb tota la il·lusió. “Hem volgut traslladar als nostres fills l’orgull de pertànyer a un barri”, apuntava. Durant aquest anys s’ha aconseguit una avinguda pacificada, la retirada de l’amiant del camí de Can Catà o la inversió en obres de millora dels carrers. Però encara queden reptes pendents, com apuntava, Antonio Trigueros, com una línia d’autobús directe de Canaletes fins a Barcelona. Però el problema actual, remarcava Trigueros, és aconseguir “la implicació de les noves generacions en l’associació”.