Elisa Arimany: un homenatge a una artista independent

elisa

La presentació del catàleg de l’obra de l’artista Elisa Arimany es va convertir en un homenatge de la ciutat a una artista independent. “Aquest llibre es va començar fa molts anys i ara tenim una sensació agredolça perquè ella no pot estar aquí pel seu estat avançat d’Alzheimer, però estem contents perquè és un homenatge que li fem a tota una vida dedicada a la creació i a l’art”, destacava la seva filla, Rosa Sugranyes.

El catàleg és una selecció de la seva obra, classificada cronològicament des del 1997 fins al 2009 i per tipus de disciplina artística. “El No no existia per a ella, s’ho imagina i ho feia. En els seus últims anys conscients deia que volia que les seves obres estiguessin en un espai obert perquè la gent interactués amb les seves obres”, explicava Sugranyes, que parlava en nom de la família: “El llibre parla per ella, perquè l’escultura i la creació va ser el seu veritable llenguatge”.

L’artista contemporània més important de Cerdanyola

Cerdanyolenca d’adopció, Arimany va començar la seva carrera tot treballant al laboratori del fabricant ceràmic Rosa Gres, on també va poder aplicar el sentit escultòric après a l’escola Massana i a l’Escola Industrial de Sabadell. Amb tot, no va ser fins els anys 80 quan Arimany va donar un gir definitiu a la seva carrera artística, en la qual es va centrar plenament. Les seves estructures rectilínies, la passió pel metall i la pedra i la combinació inversemblant de la fermesa opaca de l’argila i la fragilitat translúcida del paper van donar-li un èxit notable que va tenir el seu ressò als Estats Units, on avui dia s’hi poden trobar nombroses escultures públiques a Nova York i a Miami. A Cerdanyola es pot veure una bona mostra de la seva obra, des del Diàleg al MAC, el Monument a Europa al Parc Tecnològic, o els plafons ceràmics del lateral de l’Ajuntament. “És una persona que ha entès l’art de manera absolutament global i que té una forta vinculació amb el MAC”, indicava el director de l’equipament, Txema Romero, que definia Arimany com “l’artista contemporània mes important de Cerdanyola”. Per al crític d’art Francesc Miralles, Arimany és una “escultora molt important, però no té el ressò que hauria de tenir perquè ha estat una artista independent”. La cerdanyolenca, que va començar a fer figures de ceràmica, té una obra inclassificable: “És una obra lluny de totes les avantguardes històriques, amb contraposició de materials i volums i molt vinculada als fets que passen”.

Una dona estimada i reconeguda a Cerdanyola

Arimany ha estat sempre una dona molt estimada i reconeguda a la ciutat a Cerdanyola del Vallès. “És una de les nostres veïnes il·lustres, i el nostre paisatge, físic i emocional, no es pot entendre sense la seva petjada”, assegurava l’alcalde Carlos Cordón. “És l’artista cerdanyolenca amb més projecció i que, tot i el seu reconeixement internacional, sempre ha mantingut un estret contacte amb la vida cultural i associativa del poble ja que, al marge de la seva faceta artística, ha destacat com a impulsora de nombroses activitats culturals i solidàries”, recordava el batlle, que apuntava que l’Elisa ha estat reconeguda per tot el món, també a la seva ciutat, on trobem diverses obres seves com els murals ceràmics de l’Ajuntament o del Pavelló de Can Xarau. Però l’obra més destacada que conservem a la ciutat és a la plaça Europa, una escultura de grans dimensions que presideix la rotonda d’entrada al Parc Tecnològic del Vallès i que és tot un símbol de la nostra ciutat. “Ens comprometem a il·luminar-la”, anunciava el batlle davant la satisfacció de la família. “Com alcalde de Cerdanyola, i en nom de tota la ciutat, vull donar les gràcies a l’Elisa per la seva feina i per portar el nom de Cerdanyola allà on ha estat”, remarcava Cordón.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?