El XXII Cap de Setmana Ibèric proposa descobrir l’enigma de la llengua ibèrica

cartell_imatge_csi_page-0001

Com cada any, tots els jaciments que integren la Ruta dels Ibers i el Museu d’Arqueologia de Catalunya han preparat un munt d’activitats en el marc del cap de Setmana Ibèric. El Cap de Setmana Ibèric se celebrarà l’1 i el 2 d’octubre al Poblat i Museu de Ca n’Oliver amb diverses activitats adreçades a la ciutadania. La llengua serà el leiv motiv d’aquest any. Els ibers van ser els primer pobladors de la península que van utilitzar l’escriptura. Milers d’anys després, els signes gràfics d’aquest poble continuen sent un gran enigma sense resoldre. Així, aquest cap de setmana serà una oportunitat per aprendre tot el que s’ha descobert fins ara entorn aquest fascinant aspecte de la cultura ibèrica, l’escriptura, desenvolupada a partir del segle V aC.

El Museu de Ca n’Oliver i el CRAC diferents activitats per aquest cap de Setmana Ibèric (vegeu la relació) amb la col·laboració de les entitats CRAC, Afocer i La Constància. S’han pensat i dissenyat perquè tothom gaudeixi lúdicament d’un dels poblats ibers més destacats del país, alhora centre d’investigació d’aquesta cultura.

Dissabte 1 d’octubre

11 a 14:30 h i de 16:30 a 20 h

Jornada de Portes Obertes

Es podrà visitar gratuïtament el poblat i dues exposicions: “El cel dels ibers” l’exposició formada per tres mostres que han estat cedides temporalment al Museu, i “Cerdanyola, terra d’ibers”, en la que els objectes, els interactius i les imatges s’interrelacionen per presentar-nos un món que va desaparèixer fa més de 2.000 anys.

12 h

Visita guiada a l’exposició temporal «El cel dels ibers», durant la qual podrem descobrir si la nit i el cel en temps ibèrics eren iguals que ara, els animals nocturns que hi havia a Collserola i que avui han desaparegut i el simbolisme d’alguns d’aquest animals. També descobrirem els principals assentaments ibèrics de la zona del Montseny.

 

17 h

Visita teatralitzada «En Bilos i la Betinin i les lletres» al jaciment.

Aquests dos personatges ibèrics tan populars ens parlaran sobre el seu poble al segle III aC i de les llengües i alfabets que coneixien. Activitat per a majors de 8 anys.

18 h

Escape room «L’enigma de les lletres» a l’exposició permanent “Cerdanyola terra d’ibers”, en el qual s’hauran de resoldre un seguit de pistes relacionades amb l’escriptura ibèrica i d’altres llengües de la Mediterrània antiga. Activitat per a majors de 14 anys.

 

Diumenge 2 d’octubre

10:30 a 14 h

Jornada de Portes Obertes al Museu i al Poblat

Es podrà visitar gratuïtament el poblat i dues exposicions: “El cel dels ibers” l’exposició formada per tres mostres que han estat cedides temporalment al Museu, i “Cerdanyola, terra d’ibers”, en la que els objectes, els interactius i les imatges s’interrelacionen per presentar-nos un món que va desaparèixer fa més de 2.000 anys.

 

11 a 14 h

Conjunt de tallers «Llengües, lletres i alfabets» que tenen com a eix principal l’escriptura ibèrica: esgrafiarem, pintarem i modelarem lletres dels alfabets ibèric, llatí i grec, “traduirem” cites d’autors clàssics de l’ibèric al català i jugarem amb trencaclosques especials.

Com cada any les nenes i nens que participin en totes les activitats, tindran un obsequi. Tallers adreçats a públic familiar.

 

11:30 h

Visita guiada «Laietània, terra d’ibers» a l’exposició permanent que ens acostarà a la cultura ibèrica dels laietans a través dels seus set àmbits temàtics, dels més de 500 objectes arqueològics exposats, de les reconstruccions i els interactius i audiovisuals. Per a majors de 12 anys.

 

12:30 i 13:30 h

Els poblats laietans se saluden, al jaciment ibèric de ca n’Oliver

Comunicació amb miralls amb el poblat del Puig Castellar de Santa Coloma de Gramenet. Per a tots els públics.

 

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?