
Tretze alcaldes i alcaldesses testimonien el greuge del seu veïnat, afectat per talls de llum endèmics i continuats que vulneren el dret d’accés a l’energia. A banda d’exigir solucions, els batlles i el president del Consell Comarcal demanen la intervenció dels governs autonòmic i central per controlar i regular el mercat alhora que denuncien l’encariment d’un 38% de la tarifa en plena onada de fred
Sense calefacció la nit de Cap d’any ni possibilitat d’escalfar un biberó o ni tant sols d’encendre una trista bombeta. Talls de llum en urbanitzacions, polígons industrials, eixos comercials i en els domicilis de barris sencers des de mitjans de desembre fins aquesta mateixa setmana, alguns de pocs minuts i altres de 24 hores seguides. Infinitat de danys en aparells electrònics. Pèssima atenció de la companyia elèctrica que segons els batlles dels municipis afectats ha vulnerat el dret d’accés a l’energia de milers d’abonats del Vallès Occidental.
Una xifra de veïns encara indeterminada han patit durant les últimes setmanes alguna d’aquestes circumstanciés que, divendres al matí, van detallar els alcaldes i alcaldesses de tretze municipis de la comarca, entre aquests el de Cerdanyola i el de Ripollet, en una trobada telemàtica convocada pel consell Comarcal del Vallès Occidental. “Hem recopilat la informació de tots els municipis per conèixer l’abast del problema i estimar el nombre total de famílies afectades” va explicar el president del Consell Comarcal i alcalde de Castellar del Vallès, Ignasi Giménez.
Els batlles soŀlicitaran de forma conjunta a Endesa que concreti al Consell Comarcal els plans d’inversions a la xarxa elèctrica, ja que atribueixen l’origen del problema a la manca de manteniment i a la falta d’inversions. L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés va negar que les interrupcions del servei estiguessin vinculades a les connexions iŀlegals a la xarxa —una de les poques explicacions que segons l’alcaldessa ha donat l’elèctrica— mentre que l’alcalde de Ripollet, Josep Maria Osuna va exigir a la companyia que deixes de criminalitzar a la ciutadania.
Els talls de llum i la manca de manteniment de les infraestructures són, van dir, un problema endèmic a la comarca, agreujat, segons els alcaldes, tant pel confinament — amb un increment de la presència als domicilis— com per l’onada de fred. “És intolerable que en plena onada de fred no es pugi encendre la calefacció o la llum” , va exclamar l’alcalde de Terrassa Jordi Ballart, un dels municipis que ha empres accions legals contra Endesa i que ha enviat un escrit a fiscalia per estudiar un possible delicte de coaccions.
L’alcalde Carles Cordón va explicar que Cerdanyola havia afrontat històricament problemes de subministrament elèctric, en especial en tres barris perifèrics de la ciutat, però que les últimes setmanes s’havien intensificat els talls per tot el municipi, inclòs el centre. Sabadell estima que les interrupcions de llum han afectat de moment a 800 sabadellencs, mentre que l’Ajuntament de Ripollet ha calculat que a la vila hi ha uns 200 domicilis afectats distribuïts per tot el municipi, amb especial incidència al barri de Can Mas. En pobles com Barberà un 25% de la població dels barris afectats ha patit interrupcions del servei elèctric, segons ha registrat el consistori. L’eix comercial de Rubí, on ha faltat el subministrament en polígons i urbanitzacions, ha patit 10 incidències en només dos mesos i a Montcada s’han registrat nou talls els últims quinze dies, d’entre 180 minuts a 24 hores.
Els alcaldes i alcaldesses van testimoniar també les dificultats dels consistoris per obtenir explicacions de la companyia, a qui exigeixen més transparència i atenció directa a la ciutadania. Així van denunciar el menyspreu de la companyia que no ha atès les trucades dels abonats. Els alcaldes han exigit solucions immediates als talls i la compensació dels perjudicis per part de la companyia. També han demanat la intervenció del govern central i autonòmic per solucionar el problema i garantir el dret. Així mateix han demanat a l’estat que reguli el mercat elèctric per evitar pujades de tarifes i han denunciat que el rebut de la llum s’incrementés un 38% en plena onada de fred i durant la pandèmia.
Els alcaldes volen que Endesa concreti un pla d’inversions a 10 anys, amb accions pautades en el temps i pressupostades per garantir un servei just i eficient
“No hauríem d’exigir que en ple segle XXI es pugui utilitzar l’electricitat o la calefacció amb normalitat, quan es paga el que es paga”, ha dit Marta Farrés, alcaldessa de Sabadell. Josep Maria Osuna, en un discurs secundat per alguns batlles i en el que ha denunciat des de les portes giratòries a la passivitat de l’administració, ha reclamat un canvi en el model de distribució de l’energia i fer-lo públic per protegir drets bàsics i fonamentals. Tots van coincidir en la força de la unió per fer front a les grans companyies.