El tram de la C-58 a Cerdanyola, el de més risc d’accidents greus per quilòmetre a Catalunya

C58

L’Arrabassada torna a situar-se com el tram amb més risc d’accident i per sisè any consecutiu, la C-58 entre Barcelona i Cerdanyola és el tram de carretera amb més accidents greus i mortals per quilòmetre de Catalunya per al conjunt de vehicles. El RACC ha presentat la 20a edició de l’estudi d’avaluació de carreteres EuroRAP, que analitza un any més l’accidentalitat a la xarxa viària catalana.

SISÈ ANY CONSECUTIU

Per sisè any consecutiu, el tram que acumula més accidentalitat greu per km (sense tenir en compte el trànsit que hi passa) es troba a la C-58 entre Barcelona i Cerdanyola. En els 10 trams amb més accidents, s’hi observa una elevadíssima presència de sinistres de motocicletes i ciclomotors: de mitjana, en un 75% dels accidents amb morts i ferits greus hi ha estat involucrada una moto o un ciclomotor. Més de la meitat de les víctimes mortals eren motoristes.

Malgrat la seva elevada accidentalitat, les motos i els ciclomotors representen només un 2,4% de la mobilitat global en carretera a Catalunya. El risc de patir un accident greu o mortal en una carretera convencional (amb un sol carril per sentit) és 4 vegades superior que a les autovies o autopistes.En el trienni 2018-2020 els accidents greus i mortals han disminuït un 10,6%, mentre que la mobilitat global s’ha reduït en un 6% a conseqüència de la pandèmia. En aquest context, la perillositat ha disminuït un 4,9% en el global de la xarxa viària analitzada, tot i que els trams amb risc “alt” o “molt alt” representen encara el 29% del total avaluat.

El RACC i altres clubs europeus membres de la Federació Internacional de l’Automòbil (FIA) avaluen cada any amb aquesta metodologia les xarxes viàries de països d’arreu del món. A Catalunya, l’estudi compta amb la col·laboració del Servei Català de Trànsit, del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya i de la Diputació de Barcelona. EuroRAP és un consorci europeu que analitza el risc d’accidentalitat de les carreteres amb l’objectiu de millorar la seguretat viària. La seva metodologia compara el nombre d’accidents greus i mortals que hi ha hagut els últims 3 anys en un tram de carretera amb el volum de vehicles que hi circulen (la intensitat mitjana diària de trànsit, IMD).

L’estudi EuroRAP es publica cada any a Catalunya des del 2002 i analitza més de 6.300 km de carreteres interurbanes de titularitat estatal, autonòmica i de les diputacions.

Les conclusions de l’estudi de l’EuroRAP avisen que per al 2020 la Unió Europea va establir l’objectiu de rebaixar un 50% el nombre de morts en carretera a Catalunya respecte del 2010. L’anàlisi EuroRAP de la xarxa viària catalana arriba enguany a la seva vintena edició, un període de dues dècades en què l’accidentalitat a les carreteres catalanes ha disminuït de manera considerable. En els 20 anys d’estudis d’EuroRAP, el risc s’ha reduït en un 73,2%, passant d’un nivell alt (segons els llindars establerts actualment) a un nivell baix. Aquesta reducció és el resultat de la caiguda dràstica dels accidents amb morts i ferits greus, que han passat de 2.155 a 599 (una reducció del 72,2%), de mitjana, en bona part per la davallada de la mobilitat arran de la pandèmia el 2020.

La sinistralitat de l’any 2021 s’ha tornat a veure condicionada per la pandèmia de la covid-19 i les limitacions a la mobilitat que ha comportat, que han afectat també les xifres de sinistralitat. Fins al 30 de novembre, han perdut a la vida a les carreteres catalanes 122 persones en 116 accidents de trànsit, el que es tradueix en un descens del 26,9% respecte del mateix període de l’any 2019. La meitat de les víctimes d’aquest 2021 pertanyen a col·lectius vulnerables: 44 motoristes, 12 vianants i 4 ciclistes.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76



Newsletter



Necessites ajuda?