El tercer trimestre comença online i l’avaluació serà personalitzada

47ab8f4b2c91e37bf1f1a0e143bfa7c1

Encara no hi ha data de retorn físic a les escoles, però de moment el tercer trimestre escolar ha començat de forma virtual i amb més dubtes que mai. Des d’avui tots els centres fan arribar propostes educatives més estructurades i avaluables. Els alumnes han de continuar assolint competències i habilitats, però sempre tenint en compte el context actual i les circumstàncies personals. “Ateses les diferents situacions, les tasques realitzades durant el confinament han de suposar un valor afegit en l’avaluació de l’alumne, i no una penalització”, apunten des del Departament d’Educació.

Educació estableix que la relació d’estudiants amb els professors “s’ha de poder garantir” per mitjans telemàtics com el correu electrònic o d’altres, de forma que “en permeta el retorn, per exemple amb l’enviament de fotografies dels treballs o de documents digitals”. També assenyala que les activitats que es duguen a terme mentre es mantinga el confinament han de ser “inclusives” i s’han d’ajustar “al ritme, les característiques i la situació personal de cada alumne”. El departament també subratlla que la situació actual afecta especialment l’alumnat dels centres en entorns socioeconòmics desafavorits. En aquests casos, cal utilitzar tots els recursos tecnològics a l’abast per acompanyar l’alumnat durant estos dies de confinament, com ara trucades telefòniques o missatges de Whatsapp, en funció dels recursos disponibles en cadascun dels alumnes.

Educació ofereix més de 100 models de propostes didàctiques als centres per treballar durant el 3r trimestre

El Departament d’Educació ha publicat avui un total de 102 models i propostes d’activitats de diferents nivells i àmbits curriculars, adreçades a aquells centres i equips educatius que ho necessitin per ajudar-los a mantenir l’activitat formativa en clau competencial durant el tercer trimestre d’aquest curs. Es tracta de propostes d’activitats per educació infantil i dels diferents àmbits curriculars corresponents a l’educació obligatòria. Amb aquesta oferta es vol donar eines i suport al professorat perquè pugui acompanyar a l’alumnat en el seu aprenentatge durant el període de confinament, amb l’objectiu que no es perdin els hàbits de treball, però sempre des d’un concepte pausat i tenint en compte que l’alumne està en una situació afectiva i emotiva diferent.
 
Els models de propostes didàctiques que es proposen estan dissenyats amb un enfocament competencial i se situen sempre en un context que intenta acostar els continguts i donar-los sentit. També plantegen un repte o un problema que caldrà resoldre. S’acompanyen d’orientacions per a la seva realització així com d’indicacions sobre la seva auto-avaluació i avaluació. Estan pensats per fer-los arribar directament a l’alumnat o perquè puguin servir  als docents per plantejar-ne d’altres.

D’altra banda, el Departament d’Educació ha creat 615 nous entorns virtuals d’aprenentatge Moodle per als centres que no disposaven d’aquest servei, facilitant així que tots els centres puguin dur a terme la docència en línia, seguint les orientacions que les darreres setmanes el Departament ha posat a la seva disposició. Per tant, ara tots els centres disposaran d’un entorn virtual d’aprenentatge, en el marc del Pla d’acció ‘Centres Educatius en Línia’, que també inclou la formació i l’acompanyament necessaris per iniciar l’aprenentatge en línia el 3r trimestre.

L’Ajuntament impulsa una recollida de dispositius electrònics per a usos educatius

“Si tens alguna tauleta tàctil i/o portàtil que no facis servir porta’l al Servei d’Educació i el farem arribar a alguna família que no tingui”. L’Ajuntament de Cerdanyola ha iniciat avui una campanya de recollida de dispositius electrònics per fer-los arribar a aquelles famílies que no en disposin i així habilitar-los per a usos educatius.

El lliurament dels dispositius s’ha de fer al Servei d’Educació (avinguda Espanya, 6c) de 9 a 14 hores. Des del consistori es recomana no portar dispositius més antics de 2015.

Paral·lelament, l’Ajuntament ja està treballant per tal de fer arribar la connectivitat a les cases de l’alumnat que ho necessiti. Aquesta campanya s’ha engegat d’acord amb del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, que també està treballant en el mateix sentit, i amb la imprescindible col·laboració amb tots els centres educatius de la ciutat amb alumnat en educació obligatòria i postobligatòria.

La  FaPaC  rebutja  l’avaluació  dels  alumnes  mitjançant  mètodes  telemàtics  perquè  es tracta d’un sistema que genera i incrementa les desigualtats socials

La Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya (FaPaC)  considera  que,  des  del  moment  en què es  permet  que  les  activitats  telemàtiques  siguin  avaluables,  s’està  penalitzant  aquella  part  de  l’alumnat  que  no  disposa de les facilitats per accedir-hi.

Com estan portant els alumnes el confinament?
 
“Els alumnes porten el confinament com tots, amb dies millors i pitjors. Poquet a poquet es van implicant i sumant a les propostes que van llançant les tutores. Tenen ganes de tornar a l’escola i veure als mestres i als seus companys. Per a ells, també és una situació difícil”, assegura el director del l’escola Serraperera, Ignasi Millán. “Crec que ells ho porten, anímicament, millor que nosaltres, però tots coincideixen que volen tornar a l’institut ja. Hi ha molta preocupació per la selectivitat tant del professorat com de l’alumnat. La majoria dels alumnes de 2n de Batxillerat avancen i treballen”, explica el director de l’institut Forat del Vent, Jordi Fernández. “El professorat està preocupat, no estem acostumats a la situació i ens preocupa no arribar a fer la preparació adient per a la selectivitat en aquestes circumstàncies. De vegades, fins i tot, tenim queixes que posem massa feina o avancem massa ràpid”, afegeix.

És viable el retorn virtual a les aules?
 
“Crec que en les circumstàncies que ens trobem de moment, és el que es pot fer. I evidentment podem trobar moltes escletxes”, explica Fernández A ell, afegeix, el preocupa més l’escletxa de seguiment per part de l’alumne que l’escletxa digital: “Tenen tots els adolescents autonomia per organitzar-se la feina? Entregar-la quan toca? Demanar els dubtes pels canals que tenim? Connect-ar-se amb el professor quan toca? Estem preparades les famílies per ajudar a fer aquest seguiment?”.

El retorn virtual és “necessari” apunta Millán, però la comunitat docent necessita temps per anar trobant els mecanismes per arribar de la millor manera possible. “S’està explicant de manera molt genèrica, però no totes les escoles tenen els mateixos recursos ni el mateix alumnat. Cal temps i amb la vocació i ganes que el professorat hi està posant, estic segur que el retorn virtual tirarà endavant”, apunta. Per a ell, la bretxa digital és l’altre gran tema, perquè “cal arribar a tots els alumnes perquè l’educació és un dret universal”.  A més, les escoles estan “lluny a nivell tècnic  de poder oferir un entorn virtual d’aprenentatge com tots imaginem” i l’alumnat té les seves limitacions. “Hem de replantejar-nos com continuar avançant en aquests aspectes”, indica Millán.

“És un moment molt complicat. És veritat que estem en una època virtual, però el professorat i l’alumnat han perdut de cop el seu lloc natural”, defensa Fernández. “Virtualment els continguts hi són, però l’alumnat té prou autonomia? Les famílies poden fer l’acompanyament diari que es pot fer a l’escola o institut?”, es pregunta el director del Forat del Vent. A més, dins aquest entorn virtual, “el sistema està preparat per fer empentar al que no té hàbits?”, qüestiona Fernández. “És a dir, que a tothom li arribi la informació i atendre no només la diversitat de l’alumnat sinó les circumstàncies particulars en les quals està vivint”, planteja.

“Cada centre educatiu ha de definir que necessita el seu alumnat per continuar aprenent”

Ara, els centres educatius tenen orientacions genèriques i cal afinar, valora Millán. “Quan ho tinguem afinat la viabilitat d’aquest sistema augmentarà. Cada centre educatiu ha de definir que necessita el seu alumnat per continuar aprenent”, explica. Però hi ha alumnat que no té accés a Internet i “cal buscar tots els recursos que tinguem al nostre abast per poder fer un acompanyament emocional i també per poder continuar ensenyant”. El tema de l’avaluació és molt complex, pensa el director del Serraperera. “Almenys a les escoles de primària hem d’entendre-la com una mirada global i que sumi, que no sigui punitiva amb el no feedback de l’alumnat, perquè hi haurà alumnes que en alguns moments per diferents situacions potser no podran fer les tasques”, apunta.   

Prioritzar les estratègies de suport emocional

La crisi actual està provocant en les famílies impactes diferents -com ara malaltia, dol, pèrdua de feina- i, en aquest context cal prioritzar les estratègies de suport emocional, fent especial atenció a l’alumnat i les famílies que es troben en situació de vulnerabilitat social. “Des de l’escola també hem d’ajustar molt el volum de tasques, perquè és important, però ara la prioritat és l’àmbit familiar i emocional de cadascú”, destaca Millán.

El retorn virtual a les aules és un “repte absolut” perquè s’emmarca en una situació incerta i s’allunya del “model d’escola de donar la mà”, reconeix Millán: “Crec que s’hauria d’haver començat a preparar aquesta situació unes setmanes abans, però hem d’entomar aquest repte i com a cos docent el superarem amb treball i vocació”. El professorat, apunta Fernández, s’hi està deixant la pell en aquest “gran repte”,  tot i que les famílies i alumnes trobaran mancances i coses a millorar: “El repte no és tant en el tema digital ni de creació de continguts útils per a l’ensenyament telemàtic, sinó moltes vegades d’organització, de com arribar a l’alumnat, com avançar, motivar… I sense tenir-los davant”.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?