El Taulí i el Sincrotró ALBA estudien tractaments pel càncer de pell

f028aa9496fa3ddc3ff41813ed2863c7_L

El carcinoma de cèl·lules escamoses és el segon tipus de càncer de pell més comú. El causa el creixement anormal de cèl·lules escamoses en l’epidermis i representa el 20-25% de tots els càncers de pell a Espanya. Ara, un equip de recerca de l’Institut d’Investigació i Innovació Parc Taulí (I3PT) i del Sincrotró ALBA ha demostrat que l’ús de tricina com adjuvant de la quimioteràpia tòpica basada en cisplatí pot augmentar l’apoptosi de les cèl·lules canceroses. Els resultats publicats a PLOS ONE apunten a un nou enfocament terapèutic que també reduiria els efectes adversos del cisplatí.

En individus sans, les cèl·lules escamoses  es desprenen contínuament per donar pas a noves cèl·lules. No obstant això, l’exposició acumulativa a la radiació ultraviolada pot produir danys en l’ADN i provocar comportaments anòmals. La majoria de les vegades, les lesions sorgeixen en àrees del cos exposades al sol, com la cara i les mans de la gent gran, tot i que també és un càncer comú en persones que usen salons de bronzejat. I encara que aquest càncer sol ser curable, especialment si es detecta aviat, les lesions no tractades poden créixer i envair altres capes de la pell i fins i tot altres parts del cos.

La història d’aquesta recerca és la d’una col·laboració entre dues institucions de recerca properes: l’Hospital Parc Taulí, que atén una població d’unes 400.000 persones a l’àrea de Barcelona, i el seu Institut d’Investigació i Innovació, l’I3PT, amb el Sincrotró ALBA, una important infraestructura de recerca a Europa. “La col·laboració entre centres de recerca com el Taulí i l’ALBA és una peça clau en l’avanç de la recerca biomèdica a través de l’ús de tècniques de llum de sincrotró”, destaca Manel Sabés, investigador vinculat tant amb l’ALBA com amb l’I3PT.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?