El sou per viure “dignament” a l’àrea metropolitana s’eleva fins als 1.447 euros

WhatsApp Image 2023-03-03 at 11.20.04

El sou mínim per “viure dignament” als municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona és de 1.447,49 euros, segons les estimacions de l’ens. L’AMB ha publicat el Salari de Referència Metropolità en base als indicadors del 2022. Respecte l’any anterior, la inflació ha disparat un 7,58% el sou mínim, que havia estat de 1.345,48 euros. Si es compara amb el 2016 -primer any en què es va publicar el Salari de Referència-, l’increment és del 38%.

Les famílies van necessitar un 7,58 % més que l’any 2021 per fer front a les necessitats bàsiques de les llars

El salari de referència mitjà a la metròpolis de Barcelona va ser, durant el 2022, de 1.447,49 €/mes. Això suposa que les famílies de l’àrea metropolitana van necessitar un 7,58 % més que l’any 2021 per fer front a les necessitats bàsiques de les llars. Aquell any, el salari de referència metropolità es va situar en 1.345,48 €/mes.

La inflació i l’increment del cost de l’energia ha provocat que calguin més diners per fer front al cistell de la compra i a les necessitats bàsiques de les llars. L’any 2022 fer la compra va ser, de mitjana, 92,48 € més car que l’any 2021, i pagar els subministraments (aigua, llum, gas i telèfon) va costar 41,46 € més. Amb tot, les despeses associades a l’alimentació i els subministraments van representar el 34 % del salari, dos punts percentuals més que l’any 2021. Per al conjunt de llars metropolitanes, les despeses relacionades amb el lloguer o la hipoteca van suposar el 34 % del total del pressupost de necessitats bàsiques, un punt percentual menys que el 2021. Pagar el transport també va costar menys, concretament dos punts percentuals menys (-45,77 € de mitjana). La rebaixa substancial dels títols de transport públic impulsada pel govern central i reforçada per les administracions competents i la gratuïtat de Rodalies són els principals motius d’aquesta davallada. Pel que fa al pressupost destinat a les despeses extraordinàries, com ara millores a l’interior de l’habitatge o compra d’electrodomèstics, es va mantenir en el 15 %.

El càlcul del salari de referència, com en les edicions anteriors, s’ha efectuat per a tres àmbits territorials: el conjunt de l’àrea metropolitana de Barcelona, l’àrea metropolitana de Barcelona excloent-ne la capital i, finalment, Barcelona ciutat.

El salari de referència metropolità (SRM) o salari de vida té com a objectiu principal determinar la remuneració que es considera suficient perquè una persona que treballi i la seva família puguin viure dignament. L’indicador dona visibilitat al fet que moltes persones, tot i tenir feina, no ingressen prou diners per mantenir el nucli familiar. El SRM es calcula fent un pressupost de les necessitats bàsiques que permeten una vida digna i dividint-lo entre les persones adultes que formen part d’una llar.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?