El Sindicat de Llogateres de Cerdanyola apel·la a la força de la lluita col·lectiva

WhatsApp Image 2024-03-18 at 12.56.15

L’índex de control de preus dels lloguers és una realitat des de dissabte als 140 municipis catalans, entre ells Cerdanyola, declarats zona tensionada en matèria d’habitatge. I just el dia que entrava en vigor la regulació dels preus dels lloguers, el Casal La Flama s’omplia per presentar oficialment el Sindicat de Llogateres de Cerdanyola. Precisament aquest espai serà la seu de les seves assemblees setmanals. La primera serà el 4 d’abril.

El preu d’un lloguer mitjà és de 870 euros

El preu mitjà del lloguer a Cerdanyola és de més de 870 euros mensuals, un dels més cars de la comarca. A més, en l’últim any la pujada del preu del lloguer a la ciutat ha estat del 10%. Des del Sindicat atribueixen aquestes dades a la proximitat amb Barcelona i a l’alta demanda d’habitatge per la UAB. La realitat és que a la ciutat molts estudiants signen contractes de temporada, com denunciava la Pau, membre del col·lectiu que denunciava la vulnerabilitat de la situació i també assegurava que paga 1.100 euros per un pis que segons el cadastre hauria de costar 600.

Saber com està repartida la propietat

“Ens falta saber com està repartida la propietat. Sabem que hi ha grans tenidors i pisos de propietat vertical. Una de les primeres coses que haurem de fer des de Cerdanyola és saber com està repartida la propietat”, explicava Pol Orobitg, un dels portaveus del col·lectiu al municipi. Concretament, els primers objectius són fer saber als llogaters que “els honoraris no s’han de pagar”, canviar mentalitats – “hem d’acabar amb la por que no ens retornin la fiança si no ens comportem bé”- i solucionar “la trampa dels contractes de temporada”. En aquest sentit, Orobitg apuntava que amb l’entrada en vigor de l’índex de referència del preu del lloguer, “amb aquests tipus de contracte és per on es voldran escapar les immobiliàries”. Després d’aquestes prioritats, lluitaran per abaixar els preus del lloguer.

L’acte de presentació va comptar amb el testimoni de diferents persones. La portaveu del Sindicat de Llogateres, Carme Arcarazo, recordava que el Sindicat neix l’any 2017 per “punxar la bombolla immobiliària”. Per a ella, la regulació de preus “no és com havien somiat”, però sense el sindicat no seria una realitat: “És la suma de totes les lluites col·lectives”.

‘Ens quedem’

Des de la Comissió d’Acció Sindical del col·lectiu posaven en valor la campanya ‘Ens quedem’, que bàsicament consisteix en quedar-nos a casa quan se’ns acaba el contracte, amb una negativa de la propietat de fer-ne un de nou o l’amenaça de fer-nos una pujada del preu del lloguer. Durant el temps que la propietat organitza la seva ofensiva, el Sindicat de Llogateres investiga la propietat, s’organitza amb altres llogateres de la mateixa propietat i treballa per obrir una negociació amb la propietat. “Li diem a la persona: ara estàs al Sindicat, no estàs sol, no deixarem que et facin fora”, explicava l’Esteve. Precisament aquesta era situació de la Joana al 2019, quan el seu propietari li va comunicar que volia pujar el lloguer un 40% . “No volia ser víctima d’una injustícia i vaig conèixer el Sindicat de Llogateres”, recorda. Allà la van assessorar i va fer un ‘Ens quedem’ que ha donat resultats: actualment encara viu al seu pis i paga el mateix que fa quatre anys. L’acte de presentació va recollir el testimoni del Juanjo, que també es va acollir a aquesta campanya i ja fa quatre anys que continua al seu pis. “Volen que la gent de Barcelona marxi de la seva ciutat per cobrar el que no està escrit per un lloguer a gent estrangera”, denunciava convençut de la força sindical. I és en aquest punt que des del col·lectiu recorden que guanyar un conflicte “permet avançar a tothom, ja que mostrem la força de totes”. I és que “el problema d’un és el problema de les 3.500 persones afiliades”, recordava Eloi, que apuntava que l’afiliació permet a l’entitat tenir estructura i autonomia pròpies. “L’afiliació aconsegueix que el sindicat siguem totes. Això ens fa fortes i fa por als rendistes”, assegurava. El Sindicat de Llogateres només es finança a través de les quotes i la seva activitat. No reb subvencions d’institucions, ni donacions de partits o fundacions.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?