

El Sincrotró ALBA ha estrenat el Centre Conjunt de Microscòpia Electrònica (JEMCA per les seves sigles en anglès, ‘Joint Electron Microscopy Center at ALBA’). La instal·lació, inaugurada oficialment aquest divendres, compta amb dos microscopis d’alta gamma pioners a Espanya. El JEMCA ha suposat una inversió de 5,8 MEUR, la meitat dels quals els ha aportat el Departament de Recerca amb els fons FEDER. El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, ha assegurat que la infraestructura representa un “avenç notable en el tractament de matèria científica”.
Un centre de microscòpia electrònica obert a la comunitat científica
Es tracta d’una infraestructura única a l’estat espanyol que permet accedir a instruments complementaris a la llum de sincrotró per ampliar el coneixement en l’àmbit de la biologia estructural i la ciència de materials. En l’actualitat, el centre acull dos microscopis: el Cryo-TEM, coordinat per l’Institut de Biologia Molecular de Barcelona (IBMB-CSIC), i el METCAM, coordinat per l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2).
El microscopi Cryo-TEM és clau per resoldre de manera molt ràpida i amb gran resolució l’estructura de proteïnes que no es poden analitzar amb altres mètodes. Aquest microscopi ja està realitzant experiments que tenen un important retorn a la societat. Per exemple, els investigadors de l’IBMB-CSIC Núria Verdaguer i Pablo Guerra, en col·laboració amb els investigadors de l’IRB Barcelona Manuel Palacín i David Aparicio i la spin-off Ona Therapeutics, estan analitzant una proteïna involucrada en la metàstasi del càncer de pulmó, així com el complex d’aquesta amb un anticòs d’ interès en teràpia anti-metàstasi. El Cryo-TEM és el segon microscopi d’aquest tipus a Espanya i representa un gran avantatge per a la comunitat d’usuaris d’aquest àmbit.
Per la seva part, el microscopi METCAM, que actualment s’està posant en marxa, és únic al país. Està dedicat a l’anàlisi de diferents tipus de materials. Té una resolució espacial per sota dels 0.5 àngstroms (un àngstrom és deu milions de vegades més petit que un mil·límetre), el que permet veure àtoms individuals. També cal destacar que amb aquest equipament es podran correlacionar les dades obtingudes amb les tècniques de llum sincrotró realitzades al mateix espai. Això facilita abordar des de diferents perspectives reptes com la producció d’hidrogen, la reducció del CO2 o el desenvolupament de materials quàntics. Com a exemple, l’equip del professor ICREA Jordi Arbiol, cap de grup de l’ICN2, està duent a terme diversos projectes per al desenvolupament de bits quàntics escalables per a computació quàntica a partir de materials híbrids nanoestructurats, un d’ells en col·laboració amb Microsoft. A més dels dos microscopis, per preparar les mostres en làmines molt fines i poder-les observar al METCAM, el centre compta amb un equipament de feix d’ions focalitzats (FIB), instal·lat a l’ICN2. El METCAM acollirà els primers experiments a l’abril d’enguany.
Aquests nous microscopis estan oberts a tota la comunitat científica a través de concurrència competitiva, tal com es fa amb la resta d’instruments del Sincrotró Alba, amb un ús de temps reservat per als socis impulsors del projecte. Entre 2024 i 2025 entrarà en funcionament un tercer microscopi dedicat a estudis correlatius i que es finançarà a partir de fons Next Generation EU procedents del Programa Plans Complementaris en Materials Avançats.
Vuit socis
El JEMCA ha arrencat amb la participació de vuit socis: l’Institut de Biologia Molecular de Barcelona (IBMB-CSIC), l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2), l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona), el Centre de Regulació Genòmica (CRG), l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC), el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i el Sincrotró ALBA. En la fase de definició del projecte es va comptar amb el suport fonamental del Barcelona Institute of Science and Technology (BIST). Durant la inauguració, tant el conseller Nadal com els diferents agents de recerca implicats, han destacat que la col·laboració és clau per desenvolupar projectes de recerca que facin avançar el país.