El sincrotró ALBA demostra l’eficiència d’un nou fàrmac contra la malària

bbdd9bab523659f72e79235cef0a8565

Investigadors de la Universitat Politècnica de Catalunya-BarcelonaTech (UPC), de l’Institut de Química Mèdica (IQM-CSIC) i de la Universitat de Glasgow han demostrat que el fàrmac CD27 representa una alternativa en el tractament de la malària. Per a això, han analitzat l’estructura cristal·lina de l’ADN amb el fàrmac CD27 a partir d’experiments de difracció de raigs X al Sincrotró ALBA. La recerca ha estat publicada a la revista científica Acta Crystallographica D.

Abans d’aconseguir un cristall d’ADN amb el fàrmac es requereixen moltes proves a diferents condicions. El cristall ha de presentar un alt ordre de les molècules a la xarxa cristal·lina, que alhora permeti resoldre l’estructura tridimensional del complex. “Obtenir un bon cristall és un treball llarg i costós i és necessària la col·laboració de grups de diferents disciplines. Amb l’ajut dels nous sincrotrons com l’ALBA la ciència avança a passos de gegant, si comparem amb fa 20 anys”, puntualitza la líder de l’equip d’investigadors, Lourdes Campos.

Els resultats de la recerca han estat validats i dipositats en la Protein Data Bank, la base de dades de les estructures tridimensionals de les proteïnes i àcids nucleics, i publicats a la revista científica Acta Crystallografica D.  El fàrmac CD27 està lliure de patent, amb l’objectiu de contribuir en un futur en la comercialització lliure del fàrmac que actua contra paràsits com el causant de la malària. S’estima que aquesta malaltia causa més d’un milió de morts a l’any i la resistència del paràsit als fàrmacs que s’han desenvolupat fins ara suposa un fre en el tractament de la malaltia.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?