El ressegellat de l’abocador de Can Planas començarà al 2023

ff0ad960f40342ea4a6526b7bde15bdc_L

El Consell Metropolità de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha aprovat inicialment el projecte de ressegellat i actuacions complementàries de l’abocador de Can Planas amb un pressupost de 21 milions. La previsió és que, després de recollir totes les aportacions que arribin en el període d’informació pública, s’aprovi definitivament a finals d’any o inicis del següent. Per tant, les obres començarien al primer trimestre del 2023 i s’allargarien durant un any.

Qui ho pagarà?

Tot i que en un inici, havien de fer-se càrrec del cost de l’actuació l’Agència Catalana de Residus (40%), l’AMB (40%) i l’Ajuntament de Cerdanyola (20%), finalment serà la primera qui pagui completament el projecte de ressegellat. “No costarà ni un euro a la ciutadania de Cerdanyola”, celebrava l’alcalde Carlos Cordón, que posava en valor que amb aquest projecte de ressegellat de l’AMB es resoldrà un “problema històric a la ciutat”. El batlle recordava que van arribar al govern amb l’objectiu de desbloquejar el creixement sostenible de la ciutat a través del Parc de l’Alba: “En aquests tres anys no hem fet partidisme ni demagògia, simplement hem treballat per arribar a aquest punt. I seguirem solucionant els problemes històrics que té la ciutat fins que estem aquí”. Per a Cordón i la regidora d’Urbanisme, Eulàlia Mimó; aquest és un “pas històric i fonamental per poder desenvolupar el nostre gran projecte de ciutat: el Parc de l’Alba”.

Tot i que el projecte inicial es va presentar al 2018, ara s’ha tornat a fer amb un pressupost que preveu futurs increments de l’IPC i algunes millores com estendre la capa d’argiles per tota la superficie i una capa addicional de configuració de la superficie final ja preparada per urbanitzar”, apuntava el director de Serveis de Prevenció i Gestió de Residus de l’AMB, Joan Miquel Trullols.

L’abocador de Can Planas el conformen un conjunt de cubetes d’una antiga argilera reblerta entre les dècades dels 70 i dels 90 per residus de diversa tipologia. Ocupa un total de 18 hectàrees i un volum de 2,45 milions de metres cúbics. L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), titular de la instal·lació, situada entre el Castell de Sant Marçal i la carretera BP-1413, va iniciar-ne la clausura l’any 1995. “Llavors es va fer segons els criteris de l’Agència de Residus de Catalunya, durant aquest temps s’ha bucat actualitzar aquesta clausura segons el que marca el decret i en base a un estudi de risc que es va fer en el seu moment”, recordava Trullols, que explicava que el nou segellat permetrà, juntament amb la barrera hidràulica ja en funcionament, minimitzar l’entrada d’aigua al dipòsit, tant superficial com subterrània. El segellat superficial, a més, també donarà sortida controlada als pocs gasos que avui en dia es generen a l’abocador. Així, el segellat superficial previst es col·loca a sobre de l’existent sense el reaprofitament d’argiles per evitar mobilització de contaminants i es basa en el previst pels experts de la segona opinió (UPC/CTM-IDAEA/CSIC).

D’esquerra a dreta Trullols, Solà, Cordón i Mimó en la valoració de l’aprovació del projecte de ressegellat / F. NF

Donar major seguretat a la urbanització futura

El director del Parc de l’Alba, Pere Solà, remarcava que l’objectiu del projecte és “donar major seguretat a la urbanització futura”, tot i que apuntava que ara mateix el risc per a la salut humana i el medi ambient  és admissible per a la situació actual i futura. “Si no s’hagués de tirar endavant un projecte urbanístic, això no es faria, perquè tal com està l’abocador no té incidència sobre les persones i el medi ambient. Però sabem que és un tema que ha generat debat i certa polémica i volem fer les coses bé. Crec que és una solució satisfàctoria per a tothom i que serà impecable un cop estigui executada”, assegurava. En aquest sentit, recordava que la primera part del projecte que ara s’ha aprovat ja s’ha executat amb la construcció de la barrera hidràulica a l’abocador. “I està funcionant molt bé amb una precisió molt parametritzada”, afegia Trullols. Quan s’acabin les obres del ressegellat, l’AMB seguirà fent-ne un seguiment exhaustiu i manteniment.

Parc urbà a les 18 hectàrees de l’abocador

Una vegada acabi el ressegellat, les 18 hectàrees es convertiran en parc urbà a disposició de la ciutadania. “Un acabat el ressegellat i fet el parc, es faran els carrers que voregen l’abocador. I els habitatges que es construeixin després estaran separats de l’abocador”, indicava Solà. En aquesta línia, el batlle afirmava que “sempre hem dit que no es faria cap habitatge fins que no féssim el pas que hem fet”.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?