
Després que al ple de gener l’oposició rebutgés l’autorització a l’empresa Truyols per fer una hipoteca sobre la concessió del servei integral funerari de la ciutat, el projecte d’ampliació del cementiri i la construcció del nou tanatori amb crematori estava en dubte. Però a la sessió plenària de la setmana passada, el govern municipal aconseguia de nou la llum verda al projecte amb els vots favorables del PP, CiU i la regidora no adscrita. Però les diferències en l’apartat econòmic i les condicions ambientals del crematori eren mantingudes per ERC i CxC, que van tornar a votar en contra del projecte.
L’AJUNTAMENT ES PERSONARÀ EN EL RECURS PRESENTAT PER ERC
La personació de l’Ajuntament en el recurs contenciós-administratiu presentat per ERC contra l’adjudicació del contracte de gestió integral dels serveis funeraris a l’empresa Truyols per resolució d’alcaldia i no pel ple Municipal va tirar endavant amb els vots favorables del govern, els vots contraris d’ERC i Compromís i l’abstenció de la resta de l’oposició. La portaveu d’ERC, Helena Solà, afirmava que el punt que es portava al ple només “ratifica un acord nul de ple dret i recorregut”. Per contra, el regidor de Serveis Municipals, Víctor Francos, remarcava que “l’acord serà nul quan ho digui un jutge” i recordava a Solà que havia dit públicament que retiraria el recurs si el tema s’aprovava al ple: “Aquest govern farà el que calgui perquè Cerdanyola tingui un tanatori”. º
EL PP, A FAVOR DELS NÚMEROS DEL PROJECTE
L’adjudicació del servei a la funerària Truyols i l’autorització a la hipoteca sobre la concessió, va comptar amb el vot favorable del govern, PP, CiU i la regidora no adscrita. “A Catalunya no hi cap municipi de 60.00 habitants que no tingui un tanatori”, defensava Francos, que assegurava que “aquest projecte transcendeix un govern, és un projecte de ciutat”. Per a Francos, que apuntava que l’empresa s’ha compromés a incorporar un sistema integral de depuració de gasos, l’acord permetrà a la ciutat tenir “un dels cinc tanatoris més avançats mediambientalment de l’Estat espanyol”. Però Compromís i ERC consideren que el compromís de Truyols només és una “declaració d’intencions”, ja que no s’ha fet un conveni entre Ajuntament i l’empresa ni s’ha modificat el plec de clàusules del contracte. Solà apuntava l’empresa havia demanat la hipoteca sobre la concessió sense l’autorització del ple, però Francos afirmava que si s’ha concedit un préstec bancari a l’empresa, aquest no s’ha fonamentat sobre “cap bé municipal”. A més, els republicans recordaven a CiU i al PP que “el crematori continua i la hipoteca continua”. En aquest sentit, el portaveu del PP, Manuel Buenaño, defensava el seu canvi de vot tot assegurant que els números son diferents als que es van presentar al 2001 al PEM de Guiera. El líder popular apuntava que Truyols aportarà 2’5 milions d’euros del total dels 6’3 que costarà el projecte i que la hipoteca s’amortitzarà en 15 anys.
CiU CREU QUE LA MESURA ÉS CAPDAVANTERA
D’altra banda, el regidor de CiU, Jaume Folch, assegurava que la coalició havia canviat el sentit del seu vot perquè “l’empresa ha acceptat incorporar bones pràctiques per millorar el crematori” i “accepta voluntàriament incorporar un sistema integral de depuració de gasos que reduirà les emissions de forma dràstica i més enllà del que diu la llei”. Folch recordava que “la legislació espanyola i la comunitària no fixen cap tipus de límits en matèria de cremació humana, només unes recomanacions” i explicava que “a tot l’Estat espanyol la legislació actualment vigent data de l’any 1975 amb uns valors límit molt més permissius”. El regidor, a qui la majoria de grups van agrair les seves aportacions en aquest tema, destacava que “aquesta mesura és capdavantera i única en l’estat espanyol, on només quatre crematoris incorporen aquest sistema de depuració de gasos”.
El compromís mediambiental que ha signat Truyols
En un document signat i lliurat a l’equip de govern, l’empresa funerària assegura que dissenyarà voluntàriament les seves instal·lacions perquè compleixin amb els límits d’emissió en matèria d’incineració del Real Decreto 815/2013, de 18 d’octubre, por el que se apruebba el Reglamento de emisiones industriales y de desarrollo de la ley 16/2002, de 1 de julio, de prevención y control integrados de la contaminación”, segons queda recollir en el annex 2 Part 5 Valors límit d’emissió a l’atmosfera per a les instal·lacions d’incineració”. Truyols apunta que “per complir amb aquests límits és necessari un sistema integral de depuració de gasos per a la filtració, neutralització de substàncies àcides i captació de metalls pesats, dioxines i furans, que té “un cost d’instal·lació i manteniment molt més elevats que els actualment exigits legalment”. Aquest sistema de depuració, segons Truyols, “millora àmpliament la normativa espanyola pel que fa als valors màxims d’emissió exigibles en matèria de cremació humana”.