El projecte del tanatori, en dubte

0e8bfd1d071657cbc63f9ace1550f1f3

L’ampliació del cementiri i construcció del nou tanatori està en dubte després que l’últim ple rebutgés, amb els vots en contra de l’oposició -que al·legava dubte sobre les conseqüències econòmiques i en la salut pública-, l’autorització a l’empresa Truyols per fer una hipoteca sobre la concessió del servei integral funerari de la ciutat. En declaracions posteriors a la sessió plenària, el govern defensava que aquesta hipoteca estava inclosa al plec de condicions del contracte aprovat anteriorment i que l’empresa podria renunciar a continuar el projecte. “Ara hem de parlar amb l’empresa, no sabem si voldrà o podrà continuar, però confiem que ho resoldrem”, assegurava el regidor de Serveis Municipals, Víctor Francos, que anunciava que si l’empresa decideix fer-se enrere “al juny el govern encapçalat pels socialistes tornarà amb el projecte del tanatori perquè ho portarem al nostre programa electoral”.

L’OPOSICIÓ NO VOL UN NOU CAS GUIERA
El nou tanatori, que estarà ubicat just davant de les instal·lacions de l’actual cementiri, es construirà i equiparà durant els dos primers anys del contracte juntament amb el crematori i en paral·lel al condicionament de les infraestructures, aparcament i accessos al cementiri. Segons el govern, la creació dels serveis funeraris suposava una inversió de 5,3 milions d’euros, que assumia Truyols, amb un règim de gestió en concessió a 40 anys i per aquest motiu l’empresa funerària volia hipotecar la concessió per un període de 15 anys. En aquest sentit, el portaveu del PP, Manuel Buenaño, apuntava que sempre havien estat d’acord amb aquest expedient però que “la coherència i la prudència” els feien ara votar en contra, ja que no saben què pot passar si l’empresa Truyols es declara en concurs de creditors, com ha passat amb  la concessió del PEM Guiera. Un dubte compartit per Compromís per Cerdanyola: “Si permetem que s’avali una hipoteca amb una concessió és que no aprenem dels errors”, afirmava Pol Ribas. Per la seva banda, ERC recordava que s’ha admès a tràmit el recurs presentat pels republicans contra l’adjudicació per resolució d’alcaldia del servei de tanatori i ampliació del cementiri municipal. La portaveu republicana, Helena Solà, va demanar al govern que rectifiqui i ho torni a portar al ple que canviï la ubicació del crematori, ja que segons ERC, la presència d’un crematori tan pròxim als habitatges podria tenir efectes adversos per a la salut de les persones: “Amb la ubicació actual tot el fum que tregui el crematori vindrà cap a la ciutat”, destacava Solà. En aquesta línia, el regidor de CiU i expert en la matèria, Jaume Folch, assegurava que els últims estudia internacionals “certifiquen un major índex de càncer” en els nuclis als voltants dels crematoris. “Hi ha un risc potencial per a la salut de les persones”, però hi ha solucions, segons Folch. Per als convergents les solucions passen per instal·lar un sistema de depuració de gasos que ara mateix no contempla l’empresa concessionària, canviar la ubicació del crematori o no fer-lo. “El concessionari no vol fer la inversió que pertoca en aquest sistema i per tant preval el benefici econòmic per sobre de la salut de les persones”, lamentava Folch, que anunciava que properament podria entrar en vigor una nova legislació que obligaria a tenir aquest tipus de sistemes en els crematoris. Per la seva banda, Francos defensava que el govern municipal  “no pot posar clàusules no previstes per la llei” i que l’empresa funerària s’ha compromès que “el dia que entri en vigor la nova normativa ambiental, posarà el sistema de depuració de gasos”.

EL GOVERN CREU QUE PP I CiU POSEN EN RISC EL TANATORI PER INTERESSOS ELECTORALS
Francos considera que PP i CiU, que l’any passat van votar a favor del nou tanatori, han comès “una greu irresponsabilitat perquè no volen que hi hagi tanatori nou mentre ells no governin”. Per a Francos, populars i convergents han caigut “en el parany d’ERC” de “torpedinar tot el que sigui beneficiós” per a Cerdanyola “perquè al maig hi ha eleccions municipals”.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?