
La proposta de l’executiu d’Escolà reduirà la pressió fiscal del 95% dels habitatges de la ciutat i en el 5% restant l’augment serà per sota de l’1%. “És un model molt assenyat que esperem que s’aprovi al ple de dijous”, assegurava el regidor de Finances, Dani Mallén, durant una audiència pública al MAC
l El govern municipal portarà al ple de demà dijous una proposta d’ordenances fiscals que reduirà la pressió fiscal del 95% dels habitatges de la ciutat i en el 5% restant l’augment serà per sota de l’1%. “Es tracta d’unes ordenances fetes des d’un punt de vista d’esquerres però sense suposar cap revolució i per tant molt assumibles per als que veuen incrementada la pressió fiscal”, assegurava el regidor de Finances, Dani Mallén, en l’audiència pública que va servir per presentar la proposta a la ciutadania al MAC just una setmana abans de portar-la al ple: “És un model molt assenyat i esperem que s’aprovin”, valorava Mallén.
MANTENIR ELS INGRESSOS
Per a l’alcalde Carles Escolà la proposta -”justa i raonable”, segons la va definir- suposa un pas més “en el camí cap a una fiscalitat més justa i equitativa”, mantenint els ingressos i reequilibrant la càrrega fiscal. “D’aquí a finals de mandat volem continuar fent més passes en aquesta línia”, anunciava Escolà.
El deute de l’Ajuntament es situa lleugerament per sota del 36% del total del pressupost, que normalment arriba als 55 milions d’euros. “La majoria de la despesa ja està compromesa”, apuntava Mallén, que concretava que el consistori destina 21 milions d’euros a personal i 22 a béns i serveis. Per tant, “no es pot perjudicar la capacitat recaptatòria de l’Ajuntament, perquè sinó és difícil mantenir la qualitat dels serveis”, afirmava el regidor. Per aquest motiu la proposta del govern es basa en “mantenir el mateix volum d’ingressos” i preveu un increment d’ingressos per impostos del 0’52% -uns 282.000 euros- respecte l’anterior exercici.
La gran font d’ingressos municipals via tributs és l’IBI. Aquest impost es calcula en base al valor cadastral de l’immoble i del tipus impositiu que decideix el ple municipal, explicava Mallén, que remarcava que l’executiu proposa un tipus a la baixa al 90% d’habitatges i un tipus diferenciat per al 10% restant (les propietats de valor cadastral alt que corresponen a magatzems, establiments comercials i d’oci, oficines i indústries)
TAXA DE RESIDUS VINCULADA AL VALOR CADASTRAL
La taxa de recollida de residus “no es pot fonamentar en el padró” i es vincula al valor cadastral, “ja que un menor valor cadastral va lligat a una major densitat de població i un menor cost de recollida”, apuntava Mallén. Amb aquesta fórmula, pràcticament la meitat dels habitatges de Cerdanyola (menys de 75.000 euros de valor cadastral) mantindran la quota actual de 60 euros. Els habitatges d’un valor cadastral superior als 75.000 euros veuran incrementada la quota en 5 euros per cada tram establert fins arribar als habitatges d’un valor de més de 500.000 euros que pagaran 165 euros. L’objectiu d’aquesta proposta és fer una taxa “més equitativa” i arribar a cobrir el 53% del cost del servei de recollida. La taxa de residus comercials seguirà calculant-se en funció del grup classificatori d’activitats segons els residus que generen i es modificaran els coeficients en funció dels metres quadrats de l’activitat.
D’altra banda, l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE) -que paguen les empreses que declaren més d’un milió d’euros de facturació anual- té a la ciutat “el coeficient més baix” de la comarca. “És susceptible d’incrementar-se, aprofitant a més l’inici d’un canvi de cicle econòmic positiu per a les grans empreses”, assegurava Mallén, que apuntava que amb la nova proposta es recaptaran en aquest apartat 183.000 euros més que enguany. – NF